Els límits d’aforament, tant en espais tancats com a l’aire lliure, han desaparegut des d’aquesta mitjanit. Aquesta és una de les mesures previstes per la nova normalitat, però a peu de carrer diversos propietaris de bars, restaurants i establiments comercials asseguren que mantindran les restriccions que hi havia en la fase 3 del desconfinament. Alguns restauradors han explicat a betevé que la demanda encara és baixa i que no els surt a compte ampliar el nombre de taules, especialment a les terrasses.

Amb la nova normalitat, la condició bàsica és que es garanteixi la distància de seguretat de 1,5 metres per persona. O el que és el mateix: que hi hagi una superfície de 2,5 m2 per individu. Entre els establiments consultats, però, hi ha una crítica generalitzada als canvis normatius, que denuncien que han estat constants i que no sempre han estat clars.

La distància de seguretat només es pot rebaixar, tant en espais tancats com a l’aire lliure, si es fa ús de la mascareta, es porta un registre dels assistents o les localitats estan preassignades. A més, els establiments han de preveure mesures per regular els fluxos de circulació per evitar les aglomeracions.

Registre d’assistents i control d’accessos

On, en canvi, sí que continuen havent-hi límits d’aforament, que van més enllà de la distància de seguretat, és en esdeveniments o locals que apleguin grans quantitats de persones. En els espais tancats, la normativa fixa que cal sectoritzar la zona, amb control d’accés i sortides independents. També s’imposa un topall màxim de 1.000 persones, que es pot arribar a doblar si les localitats estan preassignades. Als llocs oberts, el límit d’assistents és de 2.000 persones, que poden ser 3.000 si hi ha seients preassignats.

Pel que fa a l’organització de congressos, fires i actes similars, la resolució estableix que es podran fer sempre que el nombre d’assistents garanteixi la superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona. A més, caldrà portar un registre d’assistents, promoure mesures per regular la circulació, amb controls de fluxos d’accés i sortida, i posar a disposició dels assistents aigua i sabó o bé gels hidroalcohòlics.

Aquesta fase de represa, un cop s’ha acabat l’estat d’alarma, es regula amb una resolució del govern que fixa mesures de protecció i organitzatives per prevenir la transmissió de la covid-19. La Generalitat defensa que hi hagi una “regulació més senzilla” que la que hi ha hagut durant les fases del pla de desescalada. Considera, a més, que és essencial que hi hagi un “comportament social” compromès amb la lluita contra la pandèmia.