llibres gratis

Els llibres ha estat els nostres grans aliats durant els dies de quarantena i confinament. Les opcions són infinites perquè, més enllà de la nostra biblioteca casolana, també podem trobar llibres en línia. El pitjor de la pandèmia sembla que ha passat, però aquí us deixem una selecció de llibres gratuïts.

 

‘The Ickabog’, de J. K. Rowling

J. K. Rowling, l’autora de ‘Harry Potter’, acaba de publicar un nou llibre a internet de manera gratuïta i per sorpresa. Es tracta d’un conte per a nens que es titula ‘The Ickabog’. L’autora britànica diu que ja feia anys que tenia l’esborrany de la història fet, i que l’escrivia paral·lelament a ‘Harry Potter’. Quan va acabar la popular saga,  l’escriptora va voler prendre’s un descans pel que fa a la literatura infantil, i el conte va quedar en un calaix durant 10 anys. Ara l’ha recuperat, l’ha repassat i ha decidit publicar-lo per capítols, en línia i gratis. S’hi pot accedir a través del web www.theickabog.com i només està en anglès.

Males Herbes

L’editorial Males Herbes, especialitzada en ciència-ficció, realisme màgic, sàtira, terror i surrealisme, ha decidit que mentre duri el confinament penjaran contes inèdits de diferents autors de la seva col·lecció. Cada setmana penjaran entre dos i quatre contes nous.

Errata naturae

Errata Naturae, una editorial independent dedicada a la narrativa i l’assaig, cedeix de forma gratuïta 15 llibres del seu catàleg com ‘Sueños’, de Franz Kafka; ‘La iniciación de un hombre: 1917’, de John dos Passos; ‘Interrogatorios’, de Dashiell Hammett; ‘El compañero de piso de mierda. Manual de supervivencia para compartir casa’, de Guiseppe Angelo Fiori, etc.

Jordi Sierra i Fabra

L’escriptor i periodista barceloní penja al seu web un conte o relat gratuït cada dia.

Biblioteques de Catalunya

El servei de Biblioteques de Catalunya disposa de 100.000 documents en format digital als quals podeu accedir des d’internet: llibres electrònics, música, pel·lícules, documentals, enciclopèdies, etc.

Biblioteques de Barcelona

El servei de Biblioteques de Barcelona des del seu blog #Bibarnabloc proposa lectures i ens fa recomanacions per a aquests dies.

Blas Ruiz Grau

L’autor de novel·les criminals com ‘No matarás’ també ha decidit regalar els seus “e-books”.

Teatre Nacional de Catalunya

El Teatre Nacional de Catalunya ofereix de manera gratuïta i en format digital més de 60 llibres clàssics i contemporanis de la seva biblioteca teatral. A més, des de les xarxes socials del TNC s’organitzen periòdicament trobades a Instagram Live amb membres dels equips artístics sota l’etiqueta #elTNCaCasa.

Llibres digitals per conèixer Barcelona

El web de Barcelona Llibres ofereix un extens catàleg de llibres per descarregar en línia sobre el coneixement de la ciutat: història, arquitectura, urbanisme, literatura, feminisme i governança. La col·lecció d’itineraris històrics ‘Quaderns d’arxiu’ contribueix a la categoria de memòria històrica amb les publicacions titulades ‘Dones de…’, llibres que parlen de les dones de diferents barris de Barcelona.

Edicions Cal·lígraf

Edicions Cal·lígraf vol contribuir a fer més lleuger el temps de confinament i ofereix en format obert els relats del llibre ‘Els horitzontals i altres històries verticals’, de Carles McCragh. L’editorial penjarà en format pdf un relat cada dos dies. Són històries d’humor nostàlgic, gènere negre, denuncia i revolta social.

Llibres de L’Encobert

L’editorial Llibres de L’Encobert cedeixen de manera gratuïta dos llibres del seu catàleg: ‘Contes valencians’ i ‘Contes de la condemnada’, de Vicente Blasco. Dos reculls de relats de temàtica social i valenciana.

Ferran Adrià

El famós xef de l’Hospitalet de Llobregat, que aquests dies comparteix receptes al seu compte de Twitter, ha decidit penjar en PDF el seu llibre ‘Qué es cocinar’. És una obra de la Bullipedia elaborada amb el mètode Sapiens i parla dels centenars de maneres diferents que existeixen de cuinar. Ferran Adrià afirma que és el seu llibre més important i es pot descarregar en aquest enllaç.


Bandapalabra

Durant aquest confinament ha nascut Bandapalabra, una plataforma de continguts de ficció d’accés lliure. Es tracta d’una comunitat d’escriptors iberoamericans (la majoria veneçolans) que escriuen contes originals en torn a un tema mensual. També es comparteixen idees, anècdotes i suggerències sobre els mètodes creatius, comentaris… A més, es vol fer partícep al públic, que pot dir la seva i també escollir els temes dels contes en una votació oberta. La idea sorgeix de la inquietud de conèixer quantes variacions es poden escriure sobre un mateix tema. Per això es convida  a creadors amb perfils professionals heterogenis i que resideixen a països diferents a aportar la seva visió del tema escollit en forma de conte. Bandapalabra s’estrena amb una antologia basada en la pandèmia. Podeu estar pendents de les novetats al seu compte d’Instagram @bandapalabra.

Fira Literal

La Fira Literal publica de forma totalment lliure les entrevistes i converses de les principals conferències de totes les edicions de la Fira. Des de Literal diuen que no els mouen els llibres com a mercaderies ni com a acumulació d’objectes a les estanteries sinó com un bé comú.

Llibres de domini públic

Project Gutemberg. 60.000 llibres electrònics gratuïts.
Elejandria. Llibres de domini públic.
Literanda. Editorial independent que publica llibres de domini públic de manera acurada.
Ganso y Pulpo. Projecte editorial independent de llibres de domini públic.
Biblioteca Nacional. La biblioteca digital hispànica amb documents digitalitzats de la Biblioteca Nacional.