Cinema quarantena

El confinament pel coronavirus ha fet que la societat hagi d’extremar les precaucions, ens ha portat a valorar més que mai els serveis sanitaris, ha buidat les estanteries d’alguns supermercats… però també ha augmentat les nostres hores d’oci a casa. El consum audiovisual en línia s’ha disparat aquests dies, cosa que ja ha portat a les operadores telefòniques a demanar mesura per no saturar els servidors. I a aquest augment de la demanda, les plataformes de Video On Demand (VOD) hi han reaccionat de diverses maneres.

Cine.Ar

El cinema argentí, un dels més potents del continent sud-americà, té una plataforma d’exhibició de la seva producció pròpia que ofereix títols gratuïts sempre que no siguin d’estrena. La pàgina té una versió internacional amb un catàleg més reduït, però tot i així molt apreciable.

Retina Latina

La plataforma de continguts audiovisuals Retina Latina ofereix des de fa 4 anys títols de Bolívia, Equador, Uruguai, Perú, Mèxic o Colòmbia. A casa nostra el catàleg que ens proposen és reduït, però és una bona mostra del que es cou a l’altre cantó de l’Atlàntic.

Festival Renoir

Les sales de cinema també han hagut de tancar uns dies per frenar el coronavirus, però això no significa que no ens puguin oferir pel·lícules a casa. El blog de ‘La gran ilusión’, dels cinemes Renoir, programa un cicle dedicat a clàssics del cinema que es poden veure en línia i lliures de drets de reproducció. El cicle va començar amb el #FestivalRenoirChaplin, va seguir amb #FestivalRenoirVanguardias, i aquesta setmana ens ofereixen un #FestivalRenoirCineEspañol. Set títols del cinema espanyol recent, que es poden veure gratis i que inclouen des de treballs multipremiats com ‘Blancanieves’ (2012) o ‘Truman’ (2015), fins a films imprescindibles i arriscats com ‘Manic Pixie Dream Girl’ (2013) o ‘Gente en sitios’ (2013).

Cinema Lliure

La mostra Cinema Lliure ofereix documentals amb un marcat accent social i humanista, que fins ara s’han pogut veure en projeccions en biblioteques de Catalunya, les Balears i l’Occitània. Arràn de la crisi del coronavirus, ofereixen els seus títols en streaming a través de la plataforma Filmin. Podeu veure els films que aniran oferint al seu Facebook, a Twitter i a Instagram.

Filmoteca de Catalunya

La Filmoteca de Catalunya també ha tancat les seves portes, però posa a la disposició del públic un ampli catàleg de curtmetratges i migmetratges de totes les èpoques i estils. En el seu fons hi podem veure documentals sobre la Barcelona del segle XX, des del franquisme fins a la Transició i els Jocs Olímpics, curtmetratges de Georges Méliès o Segundo de Chomón, reportatges sobre alguns grans cineastes que han passat per la Filmoteca i enllaços a fons cinematogràfics europeus que també es poden veure a la xarxa.

Filmoteca española

La Filmoteca Española, que projecta títols al cinema Doré de Madrid, ha engegat la iniciativa #Doréencasa. A través del seu canal de Vimeo, ofereix pel·lícules perdudes del cinema espanyol, de gran valor artístic o històric, que van des de films de la II República fins a títols desacomplexats de Jess Franco. La oferta es renova cada pocs dies, o sigui que cal estar atents!

Movistar + Lite

La plataforma de l’operadora de telèfon Movistar ofereix des de fa temps alguns dels seus canals amb el primer mes gratuït. Aquesta és una estratègia que han seguit també des del principi altres VOD com Netflix, HBO o Prime Video, però la diferència és que, ara, amb el confinament pel coronavirus, Movistar + Lite ofereix canals infantils com Nickelodeon, Disney Channel, Baby TV o Cartoon Network. També reforça els continguts del canal #Vamos, centrat en els esports. Tot plegat s’afegeix a l’oferta de programes com ‘La resistencia’ i de sèries de ficció com ‘Hierro’ o ‘Vida perfecta’, de producció pròpia, que es troben entre l’oferta de més qualitat de la televisió estatal.

Flixolé

Fa un any i mig va néixer la plataforma Flixolé, pensada exclusivament per oferir un catàleg de cinema espanyol. Amb un fons de més de 3.000 títols, inclou des de clàssics com ‘Viridiana’ (1961) o ‘Amanece que no es poco’ (1988) fins a films recents com ‘Las trece rosas’ (2007) o ‘Las brujas de Zugarramurdi’ (2013). Flixolé oferia 14 dies de continguts gratis, però amb la situació de confinament ho han ampliat a un mes sencer.