Aquests dies, els museus treballen a contrarellotge per tenir-ho tot a punt. Cada equipament planteja la seva pròpia estratègia: alguns prefereixen esperar i no ser els primers, però d’altres volen tirar pel dret i ja han tornat a obrir des de la primera setmana de juny. De fet, els museus poden obrir les portes al públic des de la fase 1 de la desescalada, però, llavors, per què han tardat tant a obrir? L’organització, la senyalística, la formació de personal i els nous protocols no són gens fàcils. Els primers museus que van obrir portes a Barcelona van ser el CaixaForum, el dilluns 1 de juny; el MACBA, el 3 de juny, i tots els museus municipals que depenen de l’ICUB ho van fer també el 3 de juny. Tots ells es convertiran en un banc de proves per a la resta d’institucions museístiques de la ciutat que esperen obrir al llarg de la primera quinzena de juny.
Ventilació i mampares
Un dels problemes principals dels museus és la climatització. Els museus han d’aconseguir que l’aire de dins es renovi amb l’aire de l’exterior per poder ventilar els espais i que aquest nou sistema no sigui contraproduent per a les peces de les col·leccions i exposicions que han de tenir una temperatura i humitat òptimes per a la seva conservació. A més, l’ICUB ha dissenyat un pla de contingència que obliga a utilitzar mampares als museus però no tots els equipaments les han rebut. Les mampares són clau perquè hi hagi el mínim contacte entre els informadors dels museus i els usuaris; de fet, també es demana que tothom compri les entrades via internet i, així, reduir al màxim el contacte. Un altre dels esculls que es plantegen als museus és l’aforament, no és el mateix l’aforament legal que l’aforament òptim. El museu ha d’oferir a l’espectador poder circular amb una distància de dos metres i amb l’actual distribució d’exposicions aquesta opció és molt complicada; per això, cada equipament està treballant per crear circuits d’entrada i sortida.
Quan obrirà cada museu de Barcelona?
CaixaForum
Des del dilluns 1 de juny
, el CaixaForum ha recuperat la seva activitat amb les dues exposicions que exhibia quan va tancar com a conseqüència de la covid-19: “Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924-2020” i “On som. On podríem ser”. El CaixaForum ha obert les dues sales d’exposicions a un terç de l’aforament, és a dir, la sala 3 passarà de 395 persones a 131 i la sala 2 de 150 persones a 46. El centre aposta per un equip d’educadors per fer tasques de mediació i ajudar a explicar algunes de les peces. De moment, mantindrà tancats els serveis de consigna, guarda-roba, cafeteria, botiga i audioguies i serà obligatori l’ús de màscares i gel hidroalcohòlic per accedir a les sales d’exposició. El CaixaForum ha estat el primer dels grans museus que obren després de la pandèmia.
Museus municipals
Els museus i arxius municipals van recuperar l’activitat a partir del dimarts 2 de juny
i les sales d’exposicions a partir del 9 de juny. Els museus que depenen de l’ICUB tenen nous horaris i una promoció del 50 % de descompte sobre el preu de l’entrada. S’implementen noves mesures de seguretat per fer recorreguts segurs, l’ús de la mascareta serà obligatori i es recomana reservar visita amb cita prèvia. El nou horari de visites comprendrà la franja horària entre les 15 i les 21 hores. Els caps de setmana l’horari habitual serà de 10 a 19 hores els dissabtes i de 10 a 20 hores els diumenges.
Born Centre de Cultura i Memòria
MUHBA (plaça del Rei i la Via Sepulcral de la plaça de la Vil·la de Madrid)
Museu del Disseny (obrirà la sala d’exposicions de la 1a planta dedicada al disseny industrial)
Museu Etnològic i de Cultures del Món (obre les dues seus, Montjuïc i carrer de Montcada)
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Museu Frederic Marès
Castell de Montjuïc
Arxiu Fotogràfic (sala d’exposicions)
MACBA
El dimecres 3 de juny el MACBA va obrir les seves portes al públic després del tancament temporal.
El museu assegura que ha implementat totes les mesures necessàries per tal que la visita sigui segura tant per al públic com per als treballadors del museu. Entre altres mesures, el MACBA ha reduït a un terç l’aforament, ha organitzat la circulació interior senyalitzant els recorreguts segurs i s’han instal·lat catifes de desinfecció a l’entrada del museu i incorporat pantalles de metacrilat als mostradors d’atenció al visitant. El MACBA reprendrà el dimecres 3 de juny la seva activitat presencial amb “Un segle breu”, exposició amb peces de la col·lecció, i també es podrà visitar l’exposició prorrogada “TAKIS“, dedicada a l’artista grec pioner en la creació de noves formes artístiques utilitzant el magnetisme, la llum i el so. El mes de juliol el museu preveu la primera obertura d’una nova exposició de temporada, “Acció. Una història provisional dels noranta”.
Foto Colectania
Foto Colectania va obrir les seves portes el 3 de juny amb l’exposició “Daido Moriyama: A diary”
. El centre de fotografia assegura que aplicarà totes les mesures preventives d’higiene i seguretat recomanades per a museus i espais artístics. La visita s’haurà de fet amb mascareta i han col·locat una senyalització per seguir el recorregut de l’exposició on l’usuari anirà trobant gel hidroalcohòlic.
Pavelló Mies van der Rohe
El Pavelló Mies van der Rohe està obert des de dissabte 6 de juny
. Els responsables de la fundació han adaptat l’espai per fer una visita segura: aforament limitat, higienització, guants i gel disponibles i substitució de la informació en paper per informació on-line a través de la nostra wifi gratuïta. Amb codis QR podràs accedir amb el teu dispositiu personal tant a la documentació sobre el Pavelló com a la de la instal·lació Re-enactment: Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona que s’ha prorrogat fins al dia 15 de juliol. La fundació obre amb l’horari habitual i un descompte del 50% en el preu de les entrades que es mantindrà durant tot el mes.
Museu de la Música
Després de gairebé tres mesos tancat, el Museu de la Música de Barcelona ha tornat a obrir les seves portes el dimarts 9 de juny
. Durant el mes de juny s’aplicarà a tots els visitants el preu d’entrada reduïda (4,5 euros). S’ha establert un circuit únic de visita amb aforament reduït. Com que no es podran fer servir els instruments que generalment estan a disposició dels visitants ni les tauletes, s’oferirà un nou servei de visita a través d’una “playlist” descarregable al telèfon mòbil a través de codi QR amb enregistraments originals de 34 instruments seleccionats de la col·lecció. Com cada any, el Museu de la Música oferirà activitats d’estiu per als més menuts a partir del 25 de juny i, per primera vegada, s’estendran fins al 10 de setembre (excepte la setmana del 10 al 17 d’agost).
Arts Santa Mònica
L’Arts Santa Mònica va obrir el passat dimarts 9 de juny
. El centre va reobrir el 9 de juny el Claustre Max Cahner, on es pot veure fins al 27 de setembre l’exposició “Lluís Llach. Com un arbre nu” però l’activitat 3D que acompanyava aquesta exposició queda definitivament clausurada. I el 9 de juliol s’inaugurarà l’exposició “Paisatges desitjats” a la segona planta. També es podrà veure fins al 27 de setembre i mostrarà les obres dels artistes residents a la fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona a partir del conceptes de viatge, confinament i desig, d’una rabiosa actualitat.
Museu Olímpic i de l’Esport
El Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch tornarà a obrir les portes el dimarts 9 de juny amb l’exposició permanent i l’exposició temporal “Olímpics”. Fins al 12 de juliol tots els visitants podran gaudir d’un 2×1 en l’entrada individual d’adult o infantil. I les persones que presentin el carnet de sanitari tindran l’accés gratuït. De moment l’espai de Dinàmiques de l’Esport romandrà tancat fins a nou avís.
Museu Nacional d’Art de Catalunya
El MNAC va obrir aquest dimecres 10 de juny
. L’horari del museus és de dimecres a diumenge de 10 a 20 h fins al 30 de setembre. Els divendres, dissabtes i diumenges ha posat a disposició dels visitants un autobús llançadora gratuït que connectarà el museu amb la plaça d’Espanya, amb una freqüència de pas de 20 minuts, dins de l’horari del museu. Durant tot l’estiu el museu oferirà als visitants una entrada 2×1, a més de la llarga llista de descomptes i franges d’horaris gratuïts de què disposa habitualment.
Totes les col·leccions estaran obertes al públic des del primer dia, així com també les dues exposicions temporals: la dedicada a Aurèlia Muñoz, “Nuar l’espai”, i el projecte “Son. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu”, una intervenció de l’artista Oriol Vilapuig a les sales de romànic inaugurada l’11 de març. Donada la complexitat dels accessos, les terrasses miradors romandran tancades.
L’aforament màxim s’ha reduït a un 30 %, que permet que fins a 800 persones estiguin simultàniament al museu. Es potenciarà l’adquisició d’entrades en línia, una nova senyalització indicarà els itineraris recomanats i hi haurà una visita guiada amb àudios, que es podran escoltar al telèfon mòbil, en substitució de l’audioguia. Així mateix, hi haurà barreres físiques als punts d’informació i venda, catifes desinfectants, 150 dosificadors d’hidroalcohol i mascaretes a disposició de qui ho necessiti.
Virreina Centre de la Imatge i La Capella
La Virreina Centre de la Imatge i La Capella han recuperat la seva activitat des del 9 de juny
. La Capella exposa “Faula rodona. Sols i embogits; entre la precisió total i una cançó de Sau”, de Pere Llobera, i La Virreina mostra les quatre exposicions que no va arribar a inaugurar el divendres 13 de març, coincidint amb l’inici del confinament: “Sisters!”, de Barbara Hammer; “El tercer estat”, de Daniel G. Andújar; “Sobre la fotografia”, de Susan Sontag, i “El bar de la senyora Olvido”, de Rafel Bernis.
Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona
El Centre d’Art Contemporani a la Fabra i Coats també va obrir el passat 9 de juny
. Les visites a les exposicions es faran de manera lliure i individual, a través d’un recorregut degudament indicat a l’entrada. Els horaris del Centre d’Art queden modificats temporalment. L’obertura es concentra en horari de tarda de dimarts a divendres, de 16 a 21 h. La resta es manté igual: dissabtes de 12 a 20 h, i diumenges i festius d’11 a 15 h. L’aforament màxim permès a cada sala serà de 16 persones i s’anul·len les visites guiades del cap de setmana. Les exposicions actuals, “Succeeix cada dia” i “La biblioteca infinita”, s’amplien fins a l’11 d’octubre. El centre d’art ha retirat alguna de les peces perquè considera que no es podrien respectar les mesures de prevenció, per exemple, no es pot fer la visita a l’obra-esdeveniment de la planta 3a.
Museu Picasso
El Museu Picasso obre portes el divendres 12 de juny amb un nou espai d’acollida amb el nom “Cuidem el Museu i et cuidem a tu” on el visitant podrà preparar amb tranquil·litat el recorregut recomanat i les obres destacades. El Museu Picasso ofereix la visita a la col·lecció permanent reduint un terç l’aforament previst per a cadascuna de les seves sales i espais públics. Fins al 30 de juny el Museu Picasso fa extensible la tarifa reduïda a totes les persones que hi accedeixin a un preu únic de 7 €. Es recomana al visitant que compri les entrades en línia a través de la web del Museu. Mantenen la gratuïtat dels dijous de 17 a 21 hores i del primer diumenge de mes i s’allarga l’horari de visita de dimarts a diumenge d’11 a 21 hores per garantir-hi l’accés esglaonat. La reobertura està marcada per la mostra temporal dedicada a l’objecte surrealista ‘Jamais‘ d’Óscar Domínguez prevista per a mitjans de juliol. El gramòfon Jamais reapareix el juliol al Museu Picasso de Barcelona com un veritable tresor.
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona torna a obrir portes a partir del 12 de juny després de 90 dies tancat. El CCCB reobre amb una programació presencial i una altra de virtual. Recupera l’exposició “Gameplay. Cultura del videojoc”, que s’allargarà fins al 30 d’agost i que ha estat adaptada d’acord amb els nous requeriments. Fins al 30 de juny, el preu de l’entrada a l’exposició Gameplay és de 4 € (tarifa reduïda) i inclou l’audioguia. Els 29 punts jugables que articulaven el recorregut es reconvertiran en punts audiovisuals dins els murs del CCCB i el jocs seran accessibles gratuïtament a la web del centre. Cal que compreu les entrades a través de la web.
A més, torna una nova edició del Culturnautes, el casal d’estiu per a criatures de 6 a 14 anys. Aquest any el Culturnautes està organitzat en col·laboració amb el Casal d’Infants del Raval i la Fundació de l’Esperança i va destinat prioritàriament als infants del barri del Raval. El casal anirà acompanyat d’un espai per al públic familiar, obert a tothom, on poder participar en activitats dinamitzades o autònomes, experimentació artística, lectura i joc, i una programació de tallers per a joves de 14 a 18 anys de tota la ciutat que s’allargarà fins al setembre. La programació presencial del CCCB d’aquest estiu es completa amb una col·laboració amb el festival de Barcelona Grec 2020 i amb el programa de projeccions al Hall, Pantalla interior, dedicat a l’artista Suzan Pitt. Del 3 de juny al 22 de juliol el CCCB proposa nou Debats a casa que comptaran amb la participació, entre d’altres, de Mary Flanagan, Dorian Lynskey, Peter Pomerantsev o Teresa Caldeira.
Fundació Antoni Tàpies
La Fundació Antoni Tàpies reobre en dues etapes: la primera, parcial, el 12 de juny, i la segona, completa, el 19 de juny. A més, la Fundació Antoni Tàpies celebrarà el seu aniversari a l’octubre amb l’exposició Tàpies als 30 i oferirà entrada lliure, durant tot l’any, als nascuts el 1990. L’exposició “Tàpies als 30” se centrarà en el període 1953-1963, un decenni en què Tàpies, a la trentena, va assolir la maduresa del seu art i el reconeixement internacional. La Fundació Antoni Tàpies s’ha vist obligada a posposar fins a nova data aquesta exposició i les celebracions que tenia previstes per a aquest juny amb motiu del seu 30è aniversari, a causa de l’alteració de la programació anual que ha suposat l’epidèmia de la covid-19. Tanmateix, a partir del 5 de juny es podrà accedir en línia a la col·lecció d’obra original de la Fundació mitjançant el web del museu. De moment podem gaudir de les exposicions que tenia abans del tancament per la covid-19 fins a l’estiu.
Fundació Vila Casas: Museu Can Framis i Espais Volart
La Fundació Vila Casas obrirà els seus espais a Barcelona (Museu Can Framis i Espais Volart) a partir del divendres 12 de juny. Seguint les recomanacions del Departament de Salut per a la normativa de museus i centres artístics, la Fundació Vila Casas ha establert mesures per garantir la seguretat i la salut tant dels visitants com dels seus treballadors. La Fundació mantindrà les exposicions que actualment estan confinades fins al mes de juliol. “El meu compromís“ de Guerrero Medina reuneix 120 obres de l’artista i destaca les peces més significatives de cada etapa creativa de l’autor. Es podrà visitar als Espais Volart fins al 31 de juliol. “Persistències“ d’Enric Ansesa mostra la trajectòria i evolució d’un dels artistes més destacats de l’art abstracte actual. Es podrà visitar al Museu Can Framis fins al 27 de juliol.
Fundació Joan Miró
La Fundació Joan Miró reobre al públic el 12 de juny. De fet, aquest dimecres 10 de juny del 2020 farà 45 anys que la Fundació Joan Miró va obrir les seves portes al cor de la muntanya de Montjuïc. Com l’obra de Miró mateixa, el museu que l’artista i l’arquitecte Josep Lluís Sert van imaginar plegats es va arrelar a la natura proposant una síntesi genuïna entre art, arquitectura i paisatge. L’equip de la Fundació Joan Miró prepara la reobertura dels seus espais sota l’esperit d’aquesta efemèride. Conscient que l’art i la natura tenen un efecte restaurador en les persones, la Fundació Joan Miró reobre les seves sales d’exposicions, patis i terrasses com a entorns saludables, de benestar, cura i afecte que ens permetin retrobar-nos amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el món.
La Fundació Joan Miró posa entrades a la venda al preu de set euros durant el mes de juny; es poden comprar en línia per franges horàries per garantir l’aforament indicat per les autoritats. La Fundació obrirà les portes els divendres, dissabtes i diumenges, d’11 a 19 h, un horari que s’anirà ampliant i adaptant a les noves fases de desescalada. Juntament amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Arqueològic de Catalunya, la Fundació posarà a disposició dels visitants un autobús llançadora gratuït que connectarà el museu amb la plaça d’Espanya, amb una freqüència de pas de 30 minuts, entre les 10 i les 20 h.
Museu d’Història de Catalunya
El Museu d’Història de Catalunya torna a obrir les portes el dissabte 13 de juny. El Museu d’Història de Catalunya té un aforament de 1.746 visitants però en el moment de la reobertura, seguint les indicacions, només podrà rebre 582 visitants, que equivalen a un terç de l’aforament. S’organitzaran franges horàries per tal de garantir que no se supera aquesta xifra i que es pot fer una visita confortable i segura. El museu no oferirà cap visita guiada ni activitat cultural i s’habilitaran recorreguts per ordenar el flux de visitants pels diferents espais. A més, es retiraran o inhabilitaran els elements tàctils de les exposicions i hauran de tancar alguns espais de petites dimensions que no garantirien el manteniment de la distància de seguretat ni la ventilació òptimes, per exemple, les escenografies d’una torre medieval o d’un refugi antiaeri on els visitants podien entrar.
Cosmocaixa
El Cosmocaixa reobrirà a partir del dilluns 15 de juny, havent adaptat el seu concepte museogràfic interactiu als nous protocols de seguretat implantats arran de la crisi de la covid-19. CosmoCaixa reprendrà l’activitat inicialment amb un terç de la capacitat. Els seus sis mil metres quadrats d’espai expositiu, basats en l’experiència tàctil, s’han reinventat per mantenir la qualitat de la visita i alhora garantir totes les garanties sanitàries. Per això, durant la visita trobarem una sèrie d’educadors especialitzats en temes científics, que s’encarregaran d’explicar tots els detalls de la visita per la Sala Univers, el Bosc Inundat, el Mur Geològic, l’exposició temporal Sabres i mastodonts i la Plaça de la Ciència. Com ja és habitual dins de la programació d’activitats d’estiu del museu, tornen les CosmoNits de pel·lícula, que es projectaran a la Plaça de la Ciència. Mutacions és el cicle de ciència-ficció que protagonitzarà les nits dels dijous de juliol i agost del 2020.
MCNB i Jardí Botànic
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona treballa per poder tornar a obrir les seves instal·lacions adaptades als nous protocols de seguretat implantats arran de la crisi de la covid-19 a partir del dimarts 16 de juny, i en el cas del Jardí Botànic a Montjuïc, una de les seves del MCNB, a partir del dilluns 15 de juny. Tots dos centres obriran amb un horari més extens, d’11 a 20h i una reducció del 50% en el preu de l’entrada fins al 30 de juny. El Museu de Ciències Naturals presenta una nova mostra sobre els brots epidèmics en el segle XXI: Outbreak. Epidèmies en un món connectat i prorroga l’exposició temporal Micos.Una historia de primats. Tant el Museu com el Jardí Botànic ofereixen dues activitats autònomes i segures que es realitzaran mitjançant dispositius mòbils durant tot l’estiu a més d’activitats dinamitzades que s’iniciaran en un estadi més avançat de la desescalada.
Ideal Barcelona
L’Ideal, Centre d’Arts Digitals, es prepara per obrir a partir de l’1 de juliol amb un aforament limitat a 30 persones tot i que l’aforament oficial és de 440. L’espai d’arts digitals senyalitzarà el recorregut per garantir la distància entre els visitants que vulguin gaudir de l’exposició “Monet, l’experiència immersiva”. A més, desinfectarà totes les sales i espais comuns i oferirà protectors individuals d’un sol ús per a les ulleres de realitat virtual així com esterilitzadors de llum ultravioleta UV-C.
La Pedrera
Els visitants podran tornar a gaudir de La Pedrera – Casa Milà a partir del 15 de juliol. Les visites inclouran novetats pensades especialment perquè el públic barceloní i català redescobreixi l’obra mestra de Gaudí, per exemple, s’obriran nous espais tancats al públic o al vespre podràs prendre una copa de cava al terrat dels guerrers. Una reobertura que es farà prenent totes les mesures de seguretat necessàries. També es prendrà la temperatura a tot el personal i els visitants, serà obligatori l’ús de mascaretes, hi haurà dispensadors de gel a llarg de tot el recorregut, i s’ha previst incrementar la freqüència de neteja de tots els espais.
Palau Robert
Després de tres mesos tancada, també ha reobert el Palau Robert. Ho fa amb la mostra “Montesa, la forja d’un mite. 75 anys del món del motor a Catalunya”, que es va poder visitar només un dia abans del confinament. L’exposició serà al Palau Robert fins al 6 de setembre. Hi podreu veure 43 models de motocicletes cedides per col·leccionistes i pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.