Barcelona
ha entrat a la fase 0,5 de desescalada, juntament amb les àrees metropolitanes sud i nord. És la fase intermèdia per passar a la fase 1 i permetre que la ciutat comenci a recuperar de mica en mica la normalitat. De moment, des d’aquest dilluns, 18 de maig, les novetats afecten sobretot el comerç (que ja no necessita cita prèvia), les vetlles (amb un màxim de 10 persones), les escoles (ja poden fer gestions d’administració), i els museus i biblioteques, que poden anar recuperant l’activitat.
Diferències entre les botigues de barri i el centre
Els principals beneficiats d’aquesta fase 0,5 de desescalada són els comerços. Les botigues petites poder obrir sense necessitat de cita prèvia, assegurant la distància de seguretat dels clients i restringint l’aforament dins del local un 30 %.
Aquest dilluns al matí, hem trobat molta diferència entre els botigues que hi ha al centre de la ciutat i les de barri. Per exemple, al carrer Gran de Gràcia ja s’hi ha començat a notar el canvi de fase. La gran majoria de botigues han obert portes, això sí, alertant de les mesures sanitàries que s’han de complir. Es tracta de petits comerços, alguns dels quals ja havien obert portes amb cita prèvia la setmana passada. Segons Barcelona Comerç, prop del 80 % dels establiments han aixecat la persiana (sobretot al Poblenou, Poble-sec, Horta o Nou Barris). A la Creu Coberta i a l’Eixample la xifra ha estat inferior.
Una situació ben diferent s’ha viscut en els grans carrers comercials de la ciutat, com ara el Portal de l’Àngel o la rambla de Catalunya. Aquí, gairebé cap comerç ha aixecat la persiana. Si bé és cert que la immensa majoria de marques i establiments tenen més dels 400 metres quadrats que permet la normativa. Com a excepció, el Corte Inglés del Portal de l’Àngel ha obert només una planta, el soterrani, dedicat a la mode jove.
Augment dels viatgers en el transport públic
On es comença a notar l’activació de la ciutat és en el transport públic. Aquest dilluns al matí, el metro ha registrat un 9 % de validacions més en hora punta, en comparació amb dilluns passat. Aquest registre encara està un 70 % per sota del que hagués estat un dia equivalent l’any 2019.Pel que fa a FGC, l’augment de passatge ha estat d’un 21 %. A Rodalies, la davallada de passatgers des que va començar la crisi ha oscil·lat entorn del 90 %. El descens, en comparació amb el mateix dia de l’any passat, ha estat del 82,8 % (dilluns passat era del 85 %).
Tant TMB com Renfe recorden que l’ús de mascareta és obligatori en cas d’utilitzar el transport públic.
Augmenta el trànsit rodat a la ciutat
Segons l’Ajuntament, comparat amb dilluns passat, el trànsit al matí, de 7 a 10 h, ha augmentat un 4 %, i s’ha quedat amb una reducció del 41,2 % respecte a un dilluns d’abans del confinament. El trànsit d’entrada a la ciutat, però, continua essent molt fluid, lluny de les clàssiques retencions d’abans de la crisi del coronavirus.