Avui tenim a l’abast des del sofà de casa visitar pràcticament qualsevol racó del món i els museus no són una excepció. Podem gaudir de l’art sense aglomeracions amb els museus virtuals, veure sols peces com la ‘Gioconda’, al Museu Louvre de París, la col·lecció de dones artistes del MNAC o una visita per la Sagrada Família. De fet, ara mateix, aquesta és l’única manera perquè els grans museus estan tancats al públic per culpa del coronavirus, la quarantena i el confinament. Així doncs, us deixem una guia perquè feu una visita per les seves col·leccions i recursos digitals.

Museus virtuals des de casa

Fundació Vila Casas

Les exposicions de la Fundació Vila Casas continuen a les fosques però ara les podem veure des de casa. Ja podeu consultar online el catàleg de l’exposició Persistències d’Enric Ansesa (Girona, 1945), actualment tancada al Museu Can Framis. El catàleg conté totes les obres exposades i un text de Toni Álvarez de Arana, comissari de la mostra, que ens proposa un recorregut a través de l’evolució de l’artista i les seves ‘persistències’ durant mig segle de trajectòria. L’exposició ‘El meu compromís’ de Guerrero Medina (Jaén, 1942) és una exposició ideada per Antoni Vila Casas i el mateix artista que reuneix 120 obres des dels anys seixanta fins a l’actualitat. I a les xarxes socials hi trobarem propostes creatives per fer amb els més petits de casa inspirades en les obres de la col·lecció i també obres de la col·lecció per seguir gaudint de l’art #LaVilaCasasAcasa.

Fundació Foto Colectania

Foto Colectania virtual proposa una sèrie d’activitats virtuals, per exemple, el dijous dos d’abril a las 19h i per l’Instagram de Foto Colectania, el fotògraf Gervasio Sánchez que actualment cobreix la pandemia del coronavirus paralarà amb Pepe Font de Mora, director de la institució. A més, és poden consultar els nous continguts sobre l’exposició ‘Daido Moriyama: A Diary’, del mestre japonès de la fotografia al carrer, Premi Hasselblad 2019. #FotoColectaniaEnCasa

Museu d’Història de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya ens ofereix exposicions en línia de diferents temes històrics des de l’Edat Mitjana fins al món contemporani, per exemple, podem fer un recorregut interactiu per la seva exposició permanent i descobrir les principals èpoques i personatges que han conformat la història de Catalunya. A més, a les xarxes socials difonen les darreres col·leccions que han entrat al museu i la història d’alguna de les seves peces més representatives.

Museu del Disseny

El Museu del Disseny proposa un recorregut virtual per les seves exposicions permanents a través de la tecnologia de Google Street. I també l’exposició virtual ‘El cos vestit’ amb més de 100 objectes, documents, gigafotos i exposicions en línia. Podeu descobrir el vestit de cort francès (1760), la famosa creació de Marià Fortuny i Henriette Nigrin, Delphos, o el vestit Cua de paó de Balenciaga de 1958.

Fundació Antoni Tàpies

Nubart i la Fundació Antoni Tàpies us ofereixen el contingut de l’audioguia de les exposicions Antoni Tàpies. Teatre, Antoni Tàpies. Certeses sentides i Antoni Tàpies. L’àcid és el meu ganivet. Des de casa, podeu fer un recorregut per algunes de les obres que hi ha exposades actualment al museu a través d’imatges i de pistes d’àudio. La fundació també ens proposa consultar les fitxes ‘Sobre Tàpies‘ per als més petits. I també gaudir dels més de 150 vídeos al canal de Youtube de la Fundació Antoni Tàpies amb entrevistes a experts, conferències de comissaris i personalitats convidades, performances i recorreguts visuals de les exposicions.

Born CCM

El Born CCM recupera els podcasts de les conferències del cicle Fake Fictions(s) i també reportatges de les exposicions passades i actuals com ‘Perich 1941-1995. Humor amb ulls de gat’. A més, a través del hashtag #Perichacasa es difonen continguts de l’exposició mentre duri el tancament.

Museu Frederic Marès

Vols saber com arriba una escultura al Museu Frederic Marès des del seu lloc de procedència original? Aquest és un dels recursos en línia que ofereix el museu. També podem fer un tour virtual pel Museu, de la part d’Escultura i Gabinet de col·leccionista, a més de visitar les seves col·leccions en línia.

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes ens ofereix recursos didàctics per preparar receptes de cuina, confeccionar un remei medicinal per una monja malalta o ajudar a pintar els murals de la capella de Sant Miquel. ‘Rere els murs del Monastir, 700 anys d’història en femení’ és un projecte de recerca que ens permet apropar-nos al Monastir des dels seus orígens fins al present en línia. Aquesta web interactiva permet fer una visita virtual històrica per la creació del monestir.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens ofereix una petita visita virtual per les seves instal·lacions des del laboratori fotogràfic fins als dipòsits on es guarda la col·lecció. I també la darrera exposició sobre ‘Gràfica anarquista. Fotografia i revolución social, 1936-1939’. També us recomanem el reportage que va fer l’Esther Castarnado de l’Àrtic.

La Virreina Centre de la Imatge

La Virreina Centre de la Imatge recupera conferències, xerrades, debats i cursos que han realitzat les darreres temporades. Per exemple, la conferència ‘Rellegint Mujeres Libres’, l’homenatge a la revista de l’organització femenina homònima de la CNT.

Fabra i Coats: Centre d’Art i Fàbrica de Creació

Aquest centre d’art contemporani recupera les vuit sessions del seminari ‘Amor per a què? Canviar l’amor per canviar-ho tot?’, vinculades a l’exposició ‘Kao malo vode dlanu’ (Com una mica d’aigua al palmell de la mà), un projecte de Mireia Sallarès, guardonada aquest any amb el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi a millor projecte artístic per part de l’Associació Catalana de Crítcs d’Art. El centre d’art recupera materials multimèdia d’activitats, xerrades i conferències que anirà penjant els propers dies.

Història de Barcelona

El servei d’arqueologia de Barcelona ens apropa la història de la ciutat amb Bàrcino en 3D i passejar per la Barcelona romana. I des del Museu d’Història de Barcelona també ens ofereixen el museu en digital amb un recorregut per la història de la ciutat a partir de la seva cartografia, veure les col·leccions en línia o un tour virtual per ‘Hagadàs Barcelona’, una exposició sobre els llibres que contenen el ritual del sopar de la Pasqua jueva.

Fundació Joan Miró

La Fundació Joan Miró ha creat el projecte digital ‘Miró a casa’ que pretén inspirar amb l’art de Joan Miró, informar sobre projectes del museu i despertar la creativitat a casa a través d’un seguit de jocs i activitats, per exemple, Miró en joc, Llegir Miró, Play Miró i La història d’una gràfica.

Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera han fet una programació en línia per aquests dies de confinament. Des de les seves xarxes socials aniran recuperant xerrades i conferències. També s’hi pot accedir a vídeos per conèixer millor les exposicions programades, com ‘William Klein. Manifest’.

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Penja cada dia a les seves xarxes socials alguna de les peces que formen part de la seva col·lecció. El museu disposa d’un itinerari virtual molt accessible i fàcil d’utilitzar que ens ajuda a descobrir les seves peces a partir de temàtiques, per exemple, descobrir el paper de les dones en l’art o il·lustradores de literatura infantil.

Museu Picasso

El Museu Picasso ha tancat les portes com la resta d’institucions museístiques de la ciutat, però ofereix contingut des del seu web i xarxes socials, per exemple, un seminari en línia amb continguts del congrés que van organitzar el 2017 o informació de les peces de les seves col·leccions. A més, pots visitar els patis del museu per conèixer aquests espais emblemàtics.

Museu Egipci de Barcelona

El Museu Egipci de Barcelona ofereix la possibilitat de visitar la seva col·lecció d’art faraònic des del sofà de casa i així veure faraons com Ramsés II o Cleòpatra VII amb només un clic.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El MCNB ens ofereix conèixer el fons patrimonial, científic i documental que ha format al llarg de més de 125 anys d’història. I també un catàleg 3D per veure espècimens originals de les col·leccions, posant-les a l’abast de tothom. Les imatges 3D ens permeten una visualització completa d’un carni d’una àguila pescadora o un cèrvol.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

El CCCB ofereix la conferència amb l’escriptor i investigador Stefano Mancuso, pioner en l’estudi de la neurobiologia vegetal. També ha penjat la conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión del 16 de març. En un context d’emergència sanitària i restriccions a la vida col·lectiva, l’escriptor i assagista italià Alessandro Baricco parla des del seu confinament sobre aquesta situació inèdita i les seves conseqüències en l’àmbit global.

MACBA

El MACBA ha creat un diari de confinament amb visites virtuals a les exposicions del museu i propostes per a tots els públics, per exemple, recomanacions de pel·lícules i llibres per a infantil i primària que proposen Núria Clemares i Mariona Trabal. A més, recuperen els podcast d’artistes que han passat per la ràdio web del MACBA com Daniela Ortiz, que parla sobre colonialisme, monuments per transformar, sistemes de control migratori i activisme.

Visitmuseum

Visitmuseum posa al teu abast el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya. Pots accedir a una informació completa sobre 244 museus, centres d’interpretació, jaciments i espais visitables. Visitmuseum ofereix una presentació de l’equipament, un recorregut pels àmbits temàtics i informació sobre les peces més destacades.

Gaudí

Només amb un ordinador i connexió a internet podem fer una visita per alguns dels monuments més visitats de Barcelona, com la Sagrada Família i la Casa Batlló.

Google Arts and Culture, el gran museu virtual

Una eina per visitar museus de forma virtual és Google Arts and Culture, en què podem trobar vídeos 360º per conèixer per dins des del transbordador espacial del Discovery o ‘La cova’, de Chauvert, l’obra d’art més antiga de la humanitat i, així, fins a 1.200 museus i arxius de tot el món. Les possibilitats són il·limitades i 15 dies de confinament són pocs per poder descobrir tot el que ens ofereix una de les apliacions virtuals més potents en l’àmbit digital.

Museus virtuals a escala estatal

Museu del Prado (Madrid)
Museu Reina Sofía (Madrid)
Museu Sorolla (Madrid)

Museus virtuals a escala internacional

A escala internacional hi ha molts museus que permeten accedir a les seves instal·lacions de forma virtual:
Gallerie degli Ufizzi (Florència)
Museu del Vaticà  (Romà)
Museu Louvre  (París)
Museu Britànic (Londres)
National Art Gallery (Washington)