Aquest Nadal visita els museus de la ciutat i de tot el món des del sofà de casa. Per Nadal tenim més temps lliure i podem gaudir de l’art sense aglomeracions amb els museus virtuals, veure sols peces com la ‘Gioconda’, al Museu Louvre de París, la col·lecció de dones artistes del MNAC o una visita per la Sagrada Família. Us deixem una guia perquè feu una visita per les col·leccions i recursos digitals dels museus de Barcelona i de tot el món aquest Nadal.

Museus virtuals des de casa per Nadal

Museus Nacional d’Art de Catalunya

El museu disposa d’un itinerari virtual molt accessible i fàcil d’utilitzar que ens ajuda a descobrir les peces de la seva col·lecció a partir de temàtiques, per exemple, descobrir el paper de les dones en l’art o il·lustradors de literatura infantil.

Museu d’Història de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya ens ofereix exposicions en línia de diferents temes històrics des de l’Edat Mitjana fins al món contemporani, per exemple, podem fer un recorregut interactiu per la seva exposició permanent i descobrir les principals èpoques i personatges que han conformat la història de Catalunya.

Museu Obert

El portal museuobert.cat permet la visualització i difusió de les col·leccions de museus sobretot aquells que potser no disposen de les seves col·leccions en línia.

Museu del Disseny

El Museu del Disseny proposa un recorregut virtual per les seves exposicions permanents a través de la tecnologia de Google Street. I també l’exposició virtual ‘El cos vestit’ amb més de 100 objectes, documents, gigafotos i exposicions en línia. Podeu descobrir el vestit de cort francès (1760), la famosa creació de Marià Fortuny i Henriette Nigrin, Delphos, o el vestit Cua de paó de Balenciaga de 1958.

Fundació Antoni Tàpies

Nubart i la Fundació Antoni Tàpies us ofereixen el contingut de l’audioguia de les exposicions Antoni Tàpies. Teatre, Antoni Tàpies. Certeses sentides i Antoni Tàpies. L’àcid és el meu ganivet. Des de casa, podeu fer un recorregut per algunes de les obres que hi ha exposades actualment al museu a través d’imatges i de pistes d’àudio. La fundació també ens proposa consultar les fitxes ‘Sobre Tàpies‘ per als més petits. I també gaudir dels més de 150 vídeos al canal de Youtube de la Fundació Antoni Tàpies amb entrevistes a experts, conferències de comissaris i personalitats convidades, performances i recorreguts visuals de les exposicions.

MACBA

El MACBA proposa una sessió d’art contemporani des del sofà de casa amb fitxes i audioguies de l’exposició permament del museu. ‘Un segle breu: Col·lecció MACBA’, un mostra que comença el 1929 quan Barcelona va ser la seu de l’exposició Universal. El 1929 va ser un moment clau de principis de segle, també per la publicació de l’assaig feminista de Virginia Woolf o l’inauguració del Moma. Aquesta exposició fa un repàs als canvis que ha viscut l’art al llarg d’aquest ‘segle breu’. Però el Macba completa les seves exposicions virtual amb activitats en línia que podem seguir al canal de YouTube.

Fundació Catalunya La Pedrera

La Pedrera, coneguda també pel seu nom originari Casa Milà, ofereix un complet tour virtual. La Fundació Catalunya La Pedrera, que gestiona aquest edifici icònic de l’arquitecte Antoni Gaudí, t’ofereix la possibilitat d’escollir una visita per diferents espais que no sempre estan oberts al públic.

Museu Marítim

El Museu Marítim ofereix dos enllaços on podeu trobar diverses maneres de conèixer des de casa les seves col·leccions i curiositats. D’una banda, una visita virtual al museu i de l’altra la possibilitat de veure les més de 400.000 obres que tenen.

El Museu d’Arts Escèniques

El Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre dóna accés en línia a part del seu fons, per exemple, el fons de l’escenògraf i figurinista de teatre, òpera i cinema Isidre Prunés, el fons de la soprano Ángeles Gulín, el fons del col·leccionista dins de l’àmbit operístic Santi Vela, i el fons de l’antic Teatre Regina.

Casa Batlló

La Casa Batlló, situada al número 43 del Passeig de Gràcia, ens ofereix una visita virtual per gaudir d’aquesta creació d’Antoni Guadí amb tots els detalls. També podrem veure els audiovisuals com el mapping que es va fer a la façana el passat mes de desembre.

CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona no diposa d’una col·lecció permanent per visitar de forma virtual però sí que ofereix activitats i visites en línia de les seves exposicions temporals.

Museu Frederic Marès

Vols saber com arriba una escultura al Museu Frederic Marès des del seu lloc de procedència original? Aquest és un dels recursos en línia que ofereix el museu. També podem fer un tour virtual pel Museu, de la part d’Escultura i Gabinet de col·leccionista, a més de visitar les seves col·leccions en línia.

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes ens ofereix recursos didàctics per preparar receptes de cuina, confeccionar un remei medicinal per una monja malalta o ajudar a pintar els murals de la capella de Sant Miquel. ‘Rere els murs del Monastir, 700 anys d’història en femení’ és un projecte de recerca que ens permet apropar-nos al Monastir des dels seus orígens fins al present en línia. Aquesta web interactiva permet fer una visita virtual històrica per la creació del monestir.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens ofereix una petita visita virtual per les seves instal·lacions des del laboratori fotogràfic fins als dipòsits on es guarda la col·lecció. I també la darrera exposició sobre ‘Gràfica anarquista. Fotografia i revolución social, 1936-1939’. També us recomanem el reportatge que va fer l’Esther Castarnado a l”Àrtic’.

Història de Barcelona

El servei d’arqueologia de Barcelona ens apropa la història de la ciutat amb Bàrcino en 3D i passejar per la Barcelona romana. I des del Museu d’Història de Barcelona també ens ofereixen el museu en digital amb un recorregut per la història de la ciutat a partir de la seva cartografia, veure les col·leccions en línia o un tour virtual per ‘Hagadàs Barcelona’, una exposició sobre els llibres que contenen el ritual del sopar de la Pasqua jueva.

Fundació Joan Miró

La Fundació Joan Miró ha creat el projecte digital ‘Miró a casa’ que pretén inspirar amb l’art de Joan Miró, informar sobre projectes del museu i despertar la creativitat a casa a través d’un seguit de jocs i activitats, per exemple, Miró en joc, Llegir Miró, Play Miró i La història d’una gràfica.

Fundació Suñol

La Fundació Suñol ens proposa per Nadal una visita amb el director de La Virreina i cocomissari de la mostra, Valentí Roma, un recorregut a una selecció d’obres de l’exposició ‘Tot el que és sòlid s’esvaeix. A través de l’apartat d’activitats del web, la Fundació Suñol ofereix una selecció de continguts vinculats a la nostra història. Entre altres, proposen una visita virtual a la residència de Josep Suñol Soler, ideada específicament per Josep Lluís Sert com una casa-museu. També hi trobem material videogràfic i informació d’exposicions anteriors, com per exemple un itinerari visual per l’obra de Luis Frangella (2011) o Escultura/Objecte (2012). A més, han posat en marxa el cicle ‘Shortcut’ d’exposicions en línia.

Museu Picasso

La visita virtual us portarà per les principals obres del Museu. Una mirada íntima i alhora espontània i informal de la col·lecció, tot compartint amb vosaltres el plaer de retrobar-nos amb el llegat de l’artista a la ciutat de Barcelona.

Museu Egipci de Barcelona

El Museu Egipci de Barcelona ofereix la possibilitat de visitar la seva col·lecció d’art faraònic des del sofà de casa i així veure faraons com Ramsés II o Cleòpatra VII amb només un clic aquest Nadal.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El MCNB ens ofereix conèixer el fons patrimonial, científic i documental que ha format al llarg de més de 125 anys d’història. I també un catàleg 3D per veure espècimens originals de les col·leccions, posant-les a l’abast de tothom. Les imatges 3D ens permeten una visualització completa d’un carni d’una àguila pescadora o un cèrvol. Un museu virtual per visitar aquest Nadal i que ens parla sobre la biodiversitat del nostre planeta.

Visitmuseum

Visitmuseum posa al teu abast el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya. Visitmuseum és un bon exemple dels museus virtuals per Nadal perquè pots accedir a una informació completa sobre 244 museus, centres d’interpretació, jaciments i espais visitables. Visitmuseum ofereix una presentació de l’equipament, un recorregut pels àmbits temàtics i informació sobre les peces més destacades.

Gaudí

Només amb un ordinador i connexió a internet podem fer una visita per alguns dels monuments més visitats de Barcelona, com la Sagrada Família i la Casa Batlló.

Google Arts and Culture, el gran museu virtual

Una eina per visitar museus virtuals és Google Arts and Culture, en què podem trobar vídeos 360º per conèixer per dins des del transbordador espacial del Discovery o ‘La cova’, de Chauvert, l’obra d’art més antiga de la humanitat i, així, fins a 1.200 museus i arxius de tot el món. Les possibilitats són il·limitades i 15 dies de confinament són pocs per poder descobrir tot el que ens ofereix una de les apliacions virtuals més potents en l’àmbit digital.

Museus virtuals a escala estatal

Museu del Prado (Madrid)
Museu Reina Sofía (Madrid)
Museu Arqueològic Nacional (Madrid)
Museu Sorolla (Madrid)

Museus virtuals a escala internacional

A escala internacional hi ha molts museus que permeten accedir a les seves instal·lacions com a museus virtuals:
Gallerie degli Ufizzi (Florència)
Museu del Vaticà  (Romà)
Museu Louvre  (París)
Museu Britànic (Londres)
National Art Gallery (Washington)

més informació del Nadal 2020 a Barcelona