L’episodi de pluges d’aquests darrers dies ha estat un revulsiu que ha ajudat la recuperació de les conques internes i els embassaments que tornen a superar el 20 % de la capacitat. El govern de la Generalitat celebra aquesta pluja, però no fixa data per fer un pas enrere en les restriccions al consum d’aigua i tornar a la fase d’excepcionalitat o preemergència. La portaveu, Patrícia Plaja, ha assegurat que “encara no és el moment”.

Només si “podem mantenir els nivells de les reserves”

Plaja ha recordat que el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va fixar en el seu moment el llindar del 23, 24 o 25 % perquè ja era “un canvi substancial”. Ara bé, també ha insistit que no es pot tenir només en compte aquesta dada, perquè no és el mateix tenir les mateixes reserves d’aigua en mesos humits o en mesos càlids, en què no es preveu més pluja i augmenta el consum de la ciutadania.

Les pluges dels darrers dies han permès que els embassaments augmentin la capacitat un 1 % diari de mitjana en els darrers dies, fins a superar el 20 % actual. Per tant, atenent a les previsions per els propers dies, tot apunta que el topall màxim del 25 % pugui superar-se abans d’arribar a mitjans del mes de maig.

No obstant això, la portaveu ha insistit que només “si tenim la certesa que amb les mesures d’economització de l’aigua i els esforços que està fent la ciutadania podem mantenir els nivells de les reserves, després, sí que es plantejarà revertir les restriccions”.

En el moment que tinguem la certesa que es poden revertir les restriccions es farà”
Patrícia Plaja, portaveu del govern

En tot cas, ha insistit que la decisió es prendrà en el marc de la Comissió Interdepartamental de la Sequera que avaluarà tots els indicadors —l’estat dels embassaments però també les previsions meteorològiques a curt i mitjà termini. “Tant de bo sigui abans del que preveiem”, ha dit Plaja, “en el moment que tinguem la certesa que es poden revertir les restriccions es farà”, però ha afegit que ara seria precipitat i ha sentenciat que la situació real és que “continuem en una sequera preocupant”.