Dilluns 18 de maig Barcelona va entrar en la fase 0,5 de la desescalada, també anomenada fase 0 avançada, i el 25 de maig en la fase 1. El 8 de juny es va entrar en la fase 2, el 18 de juny es va entrar en fase 3, i el 19 de juny en l’anomenada “nova normalitat”. Com afecta aquesta desescalada el món de la cultura? Què es pot fer? Quan? Amb quantes persones? Amb quines mesures de seguretat? És viable econòmicament? Hem repassat què diu el BOE i hem parlat amb alguns dels agents culturals que viuen aquesta situació en primera persona. En la fase 0,5 ja van poder obrir els museus i les biblioteques. A la fase 1 podien funcionar els espectacles culturals amb un terç de la seva capacitat i també es podien reprendre els rodatges audiovisuals. En la fase 2 ja podien obrir cines i teatres amb les mateixes condicions. La majoria, però, no van veure viable obrir tan aviat i amb un aforament limitat i a més deien que necessiten un temps per adaptar-se a la nova normativa. A la fase 3 les mesures continuaven sent restrictives, però no tant, i a la “nova normalitat” les mesures són canviables, i es fa especial èmfasi en la distància de seguretat i l’aforament.
Nova normalitat
Aquestes mesures són aplicables a tots els àmbits, també als de la cultura.
- Els aforaments estan associats a la distància de seguretat d’un metre i mig, amb flexibilització quan hi hagi mesures organitzatives que ho permetin.
- La distància ha de tenir un equivalent de superfície de seguretat per a cada ciutadà de 2,5 m2 .
- En espais tancats, hi pot haver un màxim de 1.000 persones, una xifra que es podrà elevar fins a 2.000 quan s’asseguin en seients preassignats.
- En espais oberts, hi pot haver un màxim de 2.000 persones que podran créixer fins a 3.000 si hi ha seients preassignats.
- En llocs molt concorreguts s’han de sectoritzar els espais i fer control de fluxos d’accés i sortida independents impermeables entre si.
- Es pot reduir la distància física i l’equivalent en superfície si l’organització d’un esdeveniment fa obligatori l’ús de mascareta, si hi ha un registre d’assistents i s’incorporen mesures de circulació que evitin aglomeracions en encreuaments o punts de més afluència. Han de confluir totes aquestes condicions.
Museus
Fases 1 i 2
- Poden obrir en l’anomenada fase 0,5 amb un terç de l’aforament i mantenint la distància de seguretat entre visitants. Es recomana l’alteració de recorreguts i l’ordenament d’entrades i sortides a les sales, així com el tancament de les sales que no permetessin mantenir la distància de seguretat.
- No es poden fer servir elements tàctils, com audioguies o fulletons i es recomana la compra de les entrades per internet.
- Es prohibeixen les visites en grup, a no ser que fos una família o “unitat de convivència”. No es poden fer activitats culturals ni didàctiques i el servei de consigna està tancat.
- S’ha de netejar i desinfectar el museu periòdicament.
- Hi ha dispensadors de gel desinfectant en les zones d’accés i punts de contacte amb el públic i s’instal·len mampares en taquilles o mostradors d’informació.
Fase 3
- S’augmenta l’aforament al 50 %
- Es poden fer visites en grups de fins a 20 persones amb les mesures de seguretat adients.
El primer museu en obrir va ser el CaixaForum
, que va fer-ho l’1 de juny, però molts museus no van obrir encara que es passés a fase 0,5 o a fase 1. Altres museus van fer-ho la primera setmana de juny també. A partir de la fase 2 aniran obrint altres museus de la ciutat.
Des del CCCB, per exemple, va obrir el 12 de juny (fase 2) i van haver de treballar per adaptar-se a les noves mesures de seguretat i confortabilitat. La resta d’activitats del CCCB, com ara xerrades, de moment només són en línia.
El CCCB reobre amb l’exposició “Gameplay”, de videojocs, que era molt interactiva. S’ha hagut de canviar i adaptar perquè sigui més demostrativa i la gent no hagi de tocar res. De fet, tots els museus s’hauran d’adaptar a les noves mesures de seguretat.
Biblioteques
Fase 1
- Només 10 biblioteques de Barcelona van obrir en fase 1, tot i que totes ho podien fer.
- Ho poden fer amb un aforament del 30 % i s’ha de respectar la distància de seguretat.
- Només es pot prestar i retornar el material (llibres, CD i DVD) i amb cita prèvia. Els usuaris no hi poden accedir directament, sinó que s’ha de sol·licitar i es proporciona directament pel personal de la biblioteca. Un cop retornat, es depositarà en un lloc apartat i romandrà en quarantena almenys 14 dies.
- No es permeten les activitats culturals, l’estudi a sales, l’ús els ordinadors ni consultar catàlegs de paper.
- Abans d’obrir les biblioteques s’han de netejar i desinfectar i hi haurà dispensadors de gel en les zones d’accés i en punts de contacte amb el públic.
Fase 2
- En fase 2 van obrir 20 biblioteques.
- Es mantenen les restriccions de la fase 1, però es poden fer servir les àrees d’accés públic, que se sotmetran a una neteja i desinfecció selectiva. S’exclouran aquelles on no es puguin aplicar aquestes mesures.
- Els espais de consulta, els ordinadors i els catàlegs s’hauran de desinfectar després de cada ús.
- No es podran utilitzar elements comuns d’ús tàctil, com les audioguies o els fulls informatius de mà.
- Les sales infantils romandran tancades.
Fase 3
- Es poden fer servir les sales d’estudi, sempre respectant les distàncies de seguretat.
- Continuen obertes només 20 biblioteques.
Espectacles culturals
Fase 1
- A la fase 1, els espectacles culturals podran obrir sempre que no superin un terç de l’aforament autoritzat. Si es fan en un espai obert, no podrà haver-hi més de 200 persones i si és un espai tancat, el màxim seran 30 persones.
- Els espectadors hauran d’estar asseguts en un lloc preassignat, i hauran de mantenir la distància de seguretat (un mínim de dos metres). Totes les butaques seran numerades i es recomanarà comprar l’entrada en línia, tot i que no es prohibirà la venda en taquilla.
- Les sales hauran d’establir marques de distanciament al terra per l’accés i desallotjament dels espais, i tant l’entrada com la sortida del públic haurà de fer-se de manera esglaonada. No estan permesos els serveis de botiga, bar o guarda-roba. Tampoc no es podran donar llibrets ni programes de mà i es recomana que no hi hagi pauses o entreactes.
- També hi haurà d’haver distància de seguretat sobre l’escenari quan hi hagi diversos artistes alhora, com en un concert o una obra de teatre. Això es possible que doni alguns maldecaps, i la solució és una mica vague, ja que el BOE diu que “si això no fos possible, ni es poguessin fer servir els equips de protecció adequats al nivell de risc, els responsables hauran d’atendre a les mesures de seguretat dissenyades per cada cas particular per les autoritats sanitàries”. Unes mesures que no estan concretades.
- Els locals hauran de netejar-se al menys un cop al dia, abans de l’obertura al públic. Si es fan diverses funcions, s’hauran de netejar abans de cada funció. El vestuari no es podrà compartir a no ser que s’hagi netejat i desinfectat abans i el personal tècnic ha de fer servir equips personals i intransferibles. A més, els locals hauran de posar a disposició del públic dispensadors de gels desinfectants autoritzats pel Ministeri de Sanitat a l’entrada de l’establiment.
Fase 2
- A partir de la fase 2 es permet la meitat de l’aforament, amb un màxim de 400 persones en espais oberts i 50 persones en espais tancats.
Fase 3
- A la fase 3 estaan autoritzats 800 espectadors a l’aire lliure i 80 persones en interiors com a màxim.
Concerts
Tot i les mesures restrictives, la sala Jamboree va ser la primera a decidir obrir en fase 1 amb l’aforament reduït de 30 persones. S’hi van celebrar dos dies de concerts que el públic va veure amb mascaretes i sense servei de bar. Tot i haver dut a terme aquesta iniciativa, els responsables de la sala han assegurat que no és rendible. Per això, la majoria de sales de concerts, tant grans com petites,no han obert a la fase 1 ni ho faran a la fase 2. Antonio Celeiro, propietari de la sala Rocksound, creu que fins al setembre no podrà reemprendre els espectacles.
“Amb un aforament de 50 persones una sala com el Rocksound necessita omplir el local per poder pagar les despeses d’un concert. Amb 15 persones no podem fer bolos.”
El que sí que podia fer a la fase 2 és obrir com a bar, i també es fan concerts en “streaming” a partir del juny (amb grups de màxim 3 membres) i que la gent pugui col·laborar voluntàriament comprant marxandatge, com samarretes. La sala Estraperlo ja va fer un concert en streaming el 23 de maig amb els grups Crim, La Inquisición i Deadyard, que, amb milers d’espectadors, va ser tot un èxit.
Una situació complicada a la qual s’enfronten tots els bars musicals i sales de concerts, alguns dels quals potser ja no podran obrir després d’aquesta aturada, com ha explicat a betevé Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i codirector de la Sala Razzmatazz.
D’altra banda, la Plataforma de Sales de Concerts (PSDC), que representa les sales de concerts privades de l’estat espanyol, ha emès un comunicat en el qual expressa la seva preocupació davant aquesta situació. Es queixen que les mesures han estat adoptades sense consultar el sector i que posen en risc la supervivència de moltes sales de concerts. Recorden, a més, que els tècnics estan exclosos dels ajuts a la cultura, com ja s’està reclamant amb el hashtag #sintecnicosnohaycultura. Demanen també que es pugui mantenir la condició de causa de força major i la vigència dels ERTES, fins que puguin tornar a la normalitat. La Plataforma recorda que inclou a més de 270 sales, que generen més de 4.150 llocs de trebal, i que organitzen més de 50.000 actuacions a l’any que reuneixen a més de vuit milions i mig d’assistents.
Teatre
El BOE no especifica si una obra teatral és un espectacle cultural, així que no queda clar si podrien obrir en la fase 1, però sí diu que les sales de teatre podran funcionar a partir de la fase 2 amb un terç de l’aforament. Per un teatre petit i privat com El Maldà, encara que tinguin permís per obrir, no té cap sentit fer-ho amb una tercera part del públic. Serien 17 espectadors, diu la Marina Marcos, codirectora de la sala.
“Amb el públic tan buit, l’experiència teatral és pobra i, a més, inviable econòmicament. Fins i tot quan a la fase 3 es pugui obrir amb el 50 % de l’aforament, caldrà veure si és viable i també com respon la gent.”
A més, s’han de preparar pel que fa a la seguretat i la higiene i encara no és clar, per exemple, quines mesures haurien de prendre els actors. El que sí que faran finalment és oferir obres en “streaming”. La companyia Els Pirates Teatre, responsables de la sala, presenta el cicle ‘Dilluns de merda’, quatre dilluns (a partir del 25 de maig) en què deu companyies presenten fragments dels seus espectacles. La idea és que l’espectador col·labori amb el que vulgui, de manera voluntària.
És diferent el cas de la Sala Beckett, que té previst obrir com abans millor, encara que l’aforament sigui limitat, com explica Toni Casares, director del teatre.
“La Sala Beckett és privada però té molts ajuts públics i creiem important fer un pas endavant i obrir quan puguem. Esperem poder fer-ho al juny, encara que no hi hagi el 100 % de públic, i adoptant les mesures de seguretat i higiene que calgui.”
Altres teatres han fet una crida perquè els seus espectadors comprin una entrada anticipada per quan puguin obrir les portes. Tots els teatres, això sí, estan a l’expectativa que estigui més clar quines mesures sanitàries s’hauran d’adoptar i estan treballant per definir protocols. A més, abans d’obrir al públic, necessitaran un període d’adaptació i també d’assaig.
Cinema
Els cinemes podran obrir en la fase 2 amb un terç de l’aforament. Per Toni Espinosa, responsable dels Cinemes Girona, és difícil que obrin la sala quan s’entri en aquesta fase, ja que no es depèn tant de poder obrir com de que hi hagi una certa estabilitat i continuïtat perquè les distribuïdores puguin estrenar les pel·lícules i això, amb tota probabilitat, serà més endavant.
“Hem de tenir pel·lícules d’estrena i potser això no passa fins al juny, quan ja hi hagi una certa estabilitat i ens puguem posar d’acord els exhibidors i les distribuïdores. Malgrat això, som optimistes, creiem que la gent respondrà bé i que podrem adaptar-nos a les noves mesures de seguretat i higiene.”
Pel que fa a l’aforament, creu que si omplen a un 30 % ,o un 50 % si ja s’ha passat a la fase 3, és viable per un cinema com el seu, amb diverses sales de mida mitjana.
En el cas d’un cinema com el Zumzeig, una sala de només 73 localitats organitzada en forma de cooperativa, la situació també és difícil si no poden comptar amb pel·lícules d’estrena. Com explica Albert Triviño, encara no tenen una resposta definitiva sobre quan o com obriran, però ara per ara pensen que el més probable és que ja sigui al setembre.
El Zumzeig normalment ja tanca a mitjans de juliol i tot el mes d’agost, així que, tal com van les coses, potser només podríem obrir per un parell de setmanes i amb molt pocs espectadors, així que no sabem si val la pena, sobretot si no tenim cap estrena.
Una de les alternatives que tenen en ment és projectar pel·lícules a l’aire lliure, ja que la seva ubicació al carrer de Béjar ho permetria però, de moment, és només una idea. El que tenen clar és que aquesta aturada la volen aprofitar per imaginar noves estratègies i models d’exhibició i tornar amb més força.
Rodatges
- Durant la fase 1 ja es poden fer rodatges en platós i espais privats interiors i exteriors, així com en espais públics que comptin amb la corresponent autorització de l’Ajuntament.
- Els recintes s’hauran de netejar i desinfectar abans del rodatge i s’hauran d’avaluar els riscos laborals i adoptar les mesures preventives corresponents.
- Els equips de treball es reduiran al nombre imprescindible de persones. La distància de seguretat interpersonal es complirà “quan la naturalesa de l’activitat ho permeti”. En el cas contrari, com per exemple amb els actors, “s’atendrà a mesures de seguretat dissenyades per a cada cas particular”. Un cop més, no se sap quines són aquestes mesures particulars.
- La productora està obligada a proveir els elements de prevenció adequats. Maquillatge, perruqueria i vestuari han de fer servir equips de protecció, mantenir la distància amb els artistes (això, de fet, és inviable) i s’ha de desinfectar el material després de cada ús.
- Les mesures de seguretat es mantenen en les fases 2 i 3.
Galeries d’art
- Les galeries poden obrir sense necessitat d’entrar a la fase 1.
- Per visitar-les, s’haurà de demanar cita prèvia.
- Les visites seran amb mascareta obligatòria, respectant la distància entre persones i amb les obres d’art.
- No es podran fer activitats ni inauguracions.
- A les fases 2 i 3 ja no caldrà demanar cita prèvia.
Monuments
- Es podran visitar monuments i altres equipaments culturals a partir de la fase 2, però amb un terç de l’aforament i complint les mesures d’higiene.
- Es farà un recorregut marcat, respectant la distància de seguretat de dos metres i s’instal·laran barreres físiques de protecció per al personal de control i vigilància.
- En llocs de visita com esglésies o temples es podrà exigir l’ús de mascareta per accedir-hi.