directe eleccions campanya

48 hores per donar per finalitzada una de les campanyes electorals més estranyes de la història. Els partits i candidats reforcen la crida a la participació i demanen el vot per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F. Així avancen les enquestes de les eleccions a poques hores de les votacions. Mentrestant, el dispositiu als col·legis electorals continua en marxa. Seguim minut a minut, aquest dijous de campanya amb els candidats i les últimes novetats sobre les mesures anticovid.

21:48
   

Fi del seguiment del dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, d’aquest dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:45
   

Mas demana al PDeCAT no donar “res per guanyat”

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha demanat al PDeCAT no donar “res per guanyat” de cara a les eleccions del pròxim diumenge. “El sac ha d’estar ben lligat, si no, ens podríem equivocar de percepcions“, ha assegurat en l’acte de final de campanya a Tarragona. El candidat ha reclamat als ciutadans anar a votar com un acte de “compromís” amb el país i “solidaritat” amb la democràcia i ha demanat un “darrer esforç” perquè el PDeCAT tingui representació al Parlament.

21:29
   

Arrimadas diu que el vot de Cs “val el triple”

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha assegurat que el vot a la seva formació “val el triple” perquè serveix per posar fi al procés independentista, per a una bona gestió i per a un canvi de polítiques a la Generalitat. La líder dels taronges ha fet una crida a votar Cs i ha alertat que el PSC no vol posar fi al procés com ells, sinó “girar full del mateix llibre”.

21:12
   

Sanitat assegura que Illa no s’ha vacunat contra la covid-19

El Ministeri de Sanitat ha certificat que el candidat del PSC a les eleccions del 14-F, l’exministre Salvador Illa, no s’ha vacunat contra el coronavirus. En resposta a una petició de Transparència que ha fet Eldiario.es, el secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació del Sistema Nacional de Salut, Alfredo González, ha assegurat que Illa “no ha rebut cap dosi de la vacuna per fer front a la covid“. 

La resposta arriba després que diversos partits hagin acusat el candidat socialista d’haver-se vacunat per la negativa d’Illa a fer-se proves PCR abans dels debats electorals televisius.

20:59
   

Crida de JxC per convèncer els indecisos

Junts s’activa per convèncer els indecisos. La candidata, Laura Borràs, ha demanat a la gent que no té decidit què farà el 14-F que opti per JxC per evitar que el PSC, Salvador Illa i “les forces del 155” s’imposin a l’independentisme i a l’1-O. En l’acte de campanya de dijous a Tarragona, Borràs ha replicat a Illa que “l’única foto” de la plaça de Colón va ser “la dels hereus i alumnes del règim del 78 que va fer tremolar les cames a Pedro Sánchez”.

20:47
   

El PSC alerta que ERC vol fer presidenta Borràs

La número dos del PSC per Barcelona, Eva Granados, creu que el compromís signat pels independentistes en què acorden que no formaran govern amb els socialistes és, en realitat, “un pacte per fer Laura Borràs (JxC) presidenta“. “Senyors d’Esquerra: els han tornat a ensarronar, i no sé quants cops els han ensarronat ja”, ha etzibat.

20:29
   

Nou espot de Ciutadans contra el PSC

Ciutadans ha difós un vídeo en què apareix una votant que agafa la papereta del PSC per a les eleccions de diumenge i es converteix en la d’ERC. La situació es reprodueix en diverses ocasions davant de la sorpresa de la dona, que finalment n’agafa una de Cs i comprova que no canvia. “El 14-F no te la juguis. El 14-F vota segur”, diu l’espot.

19:56
   

Vergés aposta perquè ERC continuï tenint Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat la gestió d’ERC al departament més enllà del 14-F. Preguntada per si ERC hauria de continuar a Salut en cas de reeditar-se un govern amb JxC i també per l’anunci de Laura Borràs sobre Josep Maria Argimon com a conseller, Vergés ha respost: “Esquerra hauria de continuar tenint la conselleria de Salut, perquè tenim projecte i tenim equip i precisament forma part de l’equip el doctor Argimon“.

19:29
   

Colau retreu a Borràs el baix pressupost en Cultura

En Comú Podem es compromet a destinar el 2 % del pressupost total a polítiques culturals. Així ho ha afirmat el partit en un acte retransmès des de la Sala Apolo, tancada des de fa mesos per la pandèmia. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que “sense pressupost és impossible tenir la cultura que es necessita“. “Ja es poden anar omplint la boca de cultura els de JxC, començant per Laura Borràs, perquè si no hi destina pressupost no té legitimitat ni autoritat per parlar de cultura“, ha retret.

18:37
   

Vox considera “paper mullat” el veto conjunt contra el PSC

Vox considera “paper mullat” l’acord independentista de veto al PSC: “Però si no tenen paraula. Cada dia pacten a Madrid amb els socialistes de Sánchez i sostenen el Govern espanyol“, ha dit el president del partit, Santiago Abascal, des de Tortosa. “És igual el que signin. Menteixen“, ha afegit.

17:55
   

Vídeo d’ERC amb exmembres del PSC

ERC ha publicat un vídeo en què exmembres del PSC expliquen les raons que els van portar a deixar el partit i a sumar per als republicans. El líder del partit a Barcelona, Ernest Maragall, ha dit que Esquerra és “la resposta al socialisme conservador” que, ha afegit, “mira enrere, al segle XX”. Maragall defineix la seva formació com la via útil que Catalunya necessita “per sortir de la pandèmia i per guanyar la llibertat”.

17:24
   

Un test d’antígens o una PCR pot dir-nos si algú està vacunat?

La negativa de Salvador Illa (PSC) a fer-se tests abans dels debats televisius han portat alguns polítics a insinuar que el socialista rebutja sotmetre’s a proves per amagar que està vacunat. Ara bé, una prova diagnòstica d’antígens o de PCR pot informar-nos si la persona té anticossos del coronavirus per haver-se vacunat prèviament

La resposta és que no. Quina prova cal fer-se per saber si algú s’ha vacunat? T’ho expliquem.

17:11
   

Illa tampoc no es farà el test abans del debat de La Sexta

El candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, manté la mateixa posició que amb el debat de TV3 i tampoc no se sotmetrà a un test d’antígens o una PCR abans del debat de La Sexta d’aquest dijous, tal com ha proposat la cadena. El presidenciable socialista assegura que compleix els “protocols” i que no es fa cap prova perquè no té símptomes ni ha estat contacte estret de cap positiu.

16:45
   

Sí de la JEC a posa meses als espais exteriors dels col·legis

La Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat que els col·legis electorals puguin instal·lar les seves meses en espais exteriors que es trobin dins de les instal·lacions dels locals (per exemple, als patis de les escoles). Amb aquesta mesura, que busca evitar els espais tancats i sense ventilar sempre que sigui possible, el govern de la Generalitat volia extremar “encara més” la seguretat el 14-F.

15:52
   

ERC promet un pacte nacional per a la transició energètica

El cap de llista d’ERC el 14-F, Pere Aragonès, ha anunciat que impulsarà un pacte nacional per a la transició energètica per aconseguir que el 2050 el 100 % de les energies de Catalunya siguin renovables. En un acte de campanya sobre transició ecològica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el republicà ha parlat d’abandonar les empreses vinculades a l’Ibex-35 i apostar per un model “descentralitzat” amb operadors amb participació pública. Entre d’altres, ha apostat per la rehabilitació energètica, l’impuls de l’autoconsum fotovoltaic i la generació i distribució elèctrica

15:04
   

Un jutge permet a una dona eludir la mesa de forma cautelaríssima

El Jutjat Contenciós Administratiu número 7 de Barcelona ha acceptat la mesura cautelaríssima d’una dona que va demanar ser excusada d’acudir a la seva mesa electoral com a suplent del segon vocal. Inicialment, la Junta Electoral de zona de Barcelona no li va acceptar l’excusa, però la dona va presentar un recurs contenciós administratiu amb petició de mesures cautelars, que ara el jutge ha acceptat perquè, com que la decisió no arribaria abans del 14-F, el recurs “podria perdre la seva finalitat legítima”.

El cas se seguirà tramitant, però la resolució final no serà abans del proper diumenge. La dona va presentar un certificat mèdic per no ser a la mesa.

14:55
   

10.500 al·legacions a la Junta Electoral de Barcelona

Més de 30.000 persones ja han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el 14-F, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Com a mínim s’hi han presentat 30.631 sol·licituds, que suposen més d’un 37 % dels més de 82.000 membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans. La junta de Barcelona ha rebut unes 10.500 peticions fins a aquest dijous, 11 de febrer.

14:49
   

Carrizosa pregunta a Illa: “Què està ocultant?”

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha preguntat: “Què està ocultant?” a l’exministre de Sanitat i cap de llista del PSC, Salvador Illa, per haver-se negat a fer-se una prova de covid-19 abans del debat de TV3 de dimarts i del d’aquest dijous a La Sexta. “Hi ha alguna cosa estranya i volem que Illa es faci la prova” o bé que expliqui per què no se la fa, ha reclamat Carrizosa en declaracions a la premsa després de fer-se un test d’antígens a Barcelona.

14:36
   

El PPC no es creu el veto dels independentistes a Illa

El candidat del PPC a presidir la Generalitat, Alejandro Fernández, no es creu l’acord dels partits independentistes per no pactar amb el PSC després del 14-F. “És una comèdia“, ha valorat Fernández, que recorda que socialistes i independentistes mantenen acords vigents a desenes de municipis a Catalunya i també a la mesa de diàleg bilateral Estat-Generalitat. “Allà és on hi ha la veritable aliança mútua de supervivència“, ha dit el candidat de PPC. 

14:22
   

ECP: nou model residencial amb més autonomia i ocupació de qualitat

El número dos dels comuns el 14-F, Joan Carles Gallego, ha proposat canviar el model de gestió de residències i convertir-lo en un model integral per afavorir l’autonomia dels usuaris i fer que puguin mantenir la vida i la socialització en els seus entorns. El candidat ha defensat que aquest canvi en el model públic també generaria llocs de treball, que serien de qualitat

14:12
   

30 h laborals a la setmana, la proposta de la CUP

La CUP proposa nacionalitzar les empreses que tanquin les seves plantes de producció tot i registrar beneficis per cedir-les a cooperatives de treballadors. En una roda de premsa a Ripollet, la formació anticapitalista també ha defensat una rebaixa de la jornada laboral a 30 hores setmanals “a mitjà termini” i la implantació “immediata” d’una setmana de 35 hores. 

La candidata a les eleccions del 14 de febrer, Dolors Sabater, ha insistit en la necessitat de “repartir la feina” i ha lamentat que l’atur no hagi estat present com a tema de campanya

13:59
   

Els CDR criden a votar per batre un estat “demofòbic”

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han fet una crida a omplir les urnes de vots independentistes el 14-F. A través d’un comunicat, defensen que cal batre un estat “demofòbic” i fer tot el possible per “aturar” l’extrema drert. Tot i entendre el “cansament i desànim” de l’electorat independentista, els CDR demanen que no es deixin endur per la decepció ja que “el desànim forma part de l’estratègia de l’Estat per fer-se amb el control de la Generalitat”. 

13:54
   

Albiach critica el veto dels independentistes al PSC

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha criticat el manifest signat per partits independentistes en què es comprometen a no pactar amb el PSC. “La hipoteca d’ERC amb JxC no s’acaba mai“, ha dit Albiach a Twitter, on ha adjuntat una fotografia de les signatures i una notícia sobre les declaracions de Laura Borràs (JxC), que també ha instat els republicans a estendre l’acord al Congrés. 

13:41
   

Chacón, a Aragonès: “Esculli entre la CUP o el PDeCAT”

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha demanat el candidat d’ERC, Pere Aragonès, que “esculli” entre la CUP o el partit demòcrata. “Haurà d’escollir entre el model de la CUP, turismofòbic, carregant-se la conselleria d’Interior, o el PDeCAT, dialogant, conciliador, que té claríssim que el sector turístic és clau”, ha assegurat en un acte amb alcaldes de zones turístiques.

13:28
   

La CUP celebra el veto conjunt de l’independentisme al PSC

La candidata de la CUP el 14-F, Dolors Sabater, creu que l’acord entre forces independentistes per no pactar amb el PSC serveix per “desemmascarar” els socialistes. “No és un partit que estigui representant la classe treballadora, no és un partit que representi polítiques autènticament d’esquerres, i és important que la gent ho senti abans de les eleccions”, ha dit Sabater.

13:13
   

El PP demana a la fiscalia investigar Illa pel no test

El PP ha demanat aquest dijous a la fiscalia que investigui si el candidat del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa, ha rebut la vacuna contra la covid-19 o si, per contra, va anar contagiat de coronavirus al debat de TV3. El vicesecretari territorial del PP, Antonio González Terol, que ha donat suport al candidat Alejandro Fernández a Girona, assegura que si es demostra la “mentida”, Illa quedaria “inhabilitat” per ser candidat i per ocupar qualsevol càrrec públic després del 14-F.

12:56
   

Borràs critica Aragonès per delegar la signatura del veto al PSC

La candidata de Junts a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, ha criticat el cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, per delegar en Sergi Sabrià la signatura del compromís independentista de no pactar amb el PSC. En una roda de premsa a l’Agència EFE, Borràs ha reiterat que, en canvi, ella no ha tingut “cap problema” per signar el document per posar “negre sobre blanc” que no governarà amb els socialistes. 

La candidata s’ha compromès a formar un govern independentista “al més aviat possible” si guanya el 14-F.

12:43
   

Casado alerta d’un tripartit malgrat el veto dels independentistes

El president del PP, Pablo Casado, ha afirmat que ERC i el PSC “tornaran a pactar” un tripartit encara que els republicans hagin signat per escrit amb JxC, la CUP i el PDeCAT que es comprometen a no fer-ho. “Per molt que signin els independentistes, tornaran a pactar com van fer Montilla i Maragall” i ho faran perquè “Sánchez necessita els vots d’ERC per seguir a La Moncloa“, ha dit Casado en una entrevista a Telecinco.

12:28
   

Chacón no votarà Illa encara que impliqui una segones eleccions

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, s’ha compromès a no donar suport a una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, encara que impliqui segones eleccions. “Hem de ser coherents“, ha assegurat en una entrevista a ‘Els matins’ de TV3. La candidata ha assegurat que el partit no donarà suport per investir un “candidat del 155”, tot i que no ha descartat arribar a acords en altres aspectes com la rebaixa de la quota d’autònoms. “Una altra cosa és la presidència de la Generalitat”, ha assegurat.

12:13
   

La JEC autoritza recórrer a suplents d’altres meses

La Junta Electoral Central (JEC) ha fet pública una resolució en què autoritza que es puguin cobrir les vacants de les meses electorals del 14-F amb suplents d’altres meses o col·legis propers. En canvi, la JEC no autoritza que s’utilitzi una bossa de voluntaris per completar les possibles absències, una opció que ja havia estat descartada pel govern. 

En una altra resolució, la JEC també avala que es puguin instal·lar meses electorals a espais a l’aire lliure dins del centre de votació, com per exemple al pati d’una escola, però no al carrer.

11:56
   

Illa, crític amb “la foto de Colom de l’independentisme”

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha criticat que el pacte que han signat per escrit JxC, ERC, CUP i PDeCAT en què es comprometen a no pactar govern amb els socialistes és “la foto de Colom de l’independentisme”. En una entrevista a Antena 3 i a la Cadena SER, Illa ha dit que és “un error” i que “retrata els seus firmants“. “Proposen que es perpetuï la decadència, l’odi, la confrontació i que hi hagi més del mateix”, ha criticat el socialista, que ha descrit l’entesa com “el pacte contra-Illa”.

11:40
   

Trilla demana a positius i contactes que no vagin a votar

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha insistit que positius i contactes de covid-19 “no haurien de desplaçar-se a votar” diumenge. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha lamentat que “tindran molt difícil” poder-ho fer si no és presencial perquè “ha estat impossible” establir altres mecanismes. 

D’altra banda, ha valorat que la limitació a 55 anys de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca serà “transitòria”.

11:22
   

Els partits independentistes no pactaran amb el PSC per a un govern

Encara que l’aritmètica ho permeti, els partits independentistes (PDeCAT, ERC, la CUP i Junts) s’han compromès per escrit a no pactar govern amb el PSC “en cap cas”. Ho han signat en un document a proposta de l’entitat Catalans per la Independència. Per tant, d’acord amb aquest compromís, les possibilitats d’un tripartit al govern de la Generalitat s’esvaeixen.

11:06
   

Abascal assenyala els consellers Budó i Sàmper per “animar” els anti-Vox

El president de Vox, Santiago Abascal, fa campanya per al 14-F aquest dijous a Tortosa, a Tarragona. Ahir, va carregar contra membres del govern català: va assenyalar els consellers Budó i Sàmper i els va acusar d’“animar” els manifestants anti-Vox. Abascal es va mostrar “sorprès” pels atacs del candidat del PP, Alejandro Fernández, en el debat de TV3.

10:44
   

Junts demana participació a les urnes per “esvair la boira”

Laura Borràs, candidata de Junts per Catalunya, ha passat pels micròfons de l’Agència EFE a les 10 h. Això, després que ahir participés en l’últim acte de campanya de la formació a la circumscripció de Girona. Borràs, acompanyada de Jordi Sànchez, va demanar màxima participació a les urnes per “combatre” Salvador Illa. També referint-se al candidat socialista, li va retreure que no es fes la prova PCR que TV3 demanava als candidats abans del debat. 

10:26
   

Ayuso (PP) acusa els independentistes de “totalitaris” i mals patriotes

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, visita aquest dijous Foment del Treball i participa en el cicle electoral La Meva Proposta Econòmica és…. Ahir, el cap de llista dels populars es va acompanyar de nou de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La dirigent del PP va acusar els independentistes de “totalitaris” i va presumir de la gestió que ha fet de la pandèmia. Fernández va fer seva la recepta d’Ayuso per superar la crisi de la covid-19.

10:13
   

La CUP vol una sanitat “100 % pública” per posar fi a “l’ànim de lucre”

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, es desplaça aquest dijous a Ripollet per fer-hi una roda de premsa. Ahir, els cupaires van reclamar una sanitat “100 % pública” per posar fi a “l’ànim de lucre” i “la corrupció”. La formació reclama un “nou pacte nacional de salut” que tanqui la porta a la sanitat concertada i privada. 

09:57
   

Yolanda Díaz critica a Illa que “només” proposi crear 140.000 llocs de feina

El número dos de la llista dels comuns, Joan Carles Gallego, visita Rubí aquest dijous al matí, des d’on farà una atenció als mitjans. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha irromput aquests dies a la campanya dels comuns. Ha criticat al candidat del PSC, Salvador Illa, que “només” proposi crear 140.000 llocs de feina, quan a Catalunya ja hi ha 171.000 persones en ERTO. Els comuns, en canvi, han proposat la creació “a mitjà termini” de 300.000 llocs de treball públics.

09:38
   

Illa promet un govern paritari d’esquerres si és president

El candidat del PSC, Salvador Illa, farà una ronda d’entrevistes aquest dijous al matí. A les 8.30 h serà entrevistat a la COPE i a les 9.30 h, a Antena 3. Ahir, el cap de llista dels socialistes va participar en el cinquè acte conjunt d’aquesta campanya amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Illa es va comprometre a formar un govern paritari d’esquerres si és president de la Generalitat. Per la seva banda, Sánchez va dir que Catalunya ha de girar full però sense oblidar l’última dècada, “estèril i dolorosa”. 

08:32
   

Chacón demana a Borràs no utilitzar Argimon, sinó escoltar-lo

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, estarà aquest dijous al Castell de Vila-seca, on a les 11.30 h participarà en un acte amb alcaldes de zones turístiques. Ahir, en un míting de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran, Chacón va tornar a carregar contra Laura Borràs (JxC) i va criticar l’anunci que va fer la candidata de Junts quan va dir que nomenaria conseller de Salut Josep Maria Argimon, secretari actual de Salut Pública, si fos presidenta. Per Chacón, als experts mèdics i epidemiòlegs se’ls ha d’escoltar i no utilitzar.

08:00
   

Junqueras (ERC) insinua que Salvador Illa podria estar vacunat de covid-19

ERC encara el penúltim dia de campanya electoral amb un acte a les 12 h sobre ecologia, a la UPC, amb Pere Aragonès, Raül Romeva i Diana Riba. A la tarda, en canvi, el cap de llista descansarà i cedirà el protagonisme a altres noms de la llista republicana, juntament al president de la formació, Oriol Junqueras. Ell mateix va insinuar ahir que Salvador Illa (PSC) podria haver-se vacunat contra la covid-19, en haver-se negat a fer-se una prova PCR durant la campanya.

07:52
   

Arrimadas (Cs) alerta que el 14-F marcarà el futur “de les properes dècades”

El cap de llista de Ciutadans, Carlos Carrizosa, participa aquest dijous en el programa ‘La hora de la 1’, a TVE. Ahir a la tarda, la presidenta del partit, Inés Arrimadas, va alertar que les eleccions del 14-F marcaran el futur “de les properes dècades” a Catalunya. La líder dels taronges acusa els tripartits i els governs independentistes d’actuar en contra dels interessos dels catalans.

07:32
   

En marxa els cribratges dels membres de les meses electorals

Les persones que son requerides per ser membres d’una mesa electoral el 14-F ja estan rebent SMS perquè vagin al CAP a fer-se un test d’antígens. En 15 minuts, els titulars de les meses tenen el resultat de la prova, que també es fa als suplents primers i segons. Aquests, però, no rebran cap missatge d’avís, sinó que hauran d’anar al seu centre d’atenció primària per demanar la prova.

07:14
   

Els col·legis electorals es preparen per al 14-F

El material per a les eleccions d’aquest diumenge ja s’està distribuint pels punts de votació. Un dels espais que s’estrenaran com a col·legi electoral aquests comicis (en què els punts de votació s’han ampliat per evitar aglomeracions i prevenir contagis de covid) és el Mercat del Ninot. Al mercat ja han arribat les urnes, les paperetes, les meses i la resta del material necessari per a la celebració de les eleccions.

07:01
   

Penúltim dia de campanya electoral

Els partits polítics encaren aquest dijous el penúltim dia de campanya electoral. Els candidats de les principals formacions es trobaran aquest vespre en un altre debat televisiu, en aquest cas a La Sexta. L’última trobada dels presidenciables, a TV3, va deixar una polèmica aliena a la política. El candidat socialista, Salvador Illa, va ser l’únic que no es va fer un test abans d’entrar a plató. La resta de participants van criticar l’actitud d’Illa i la van considerar “irresponsable”.