La notícia que el candidat del PSC a les eleccions catalanes del 14-F, Salvador Illa, no es va fer cap prova de covid-19 abans del debat a TV3 ha aixecat la reacció de la resta de participants. Tot i que era voluntària, tots els presidenciables que van participar en el debat se la van fer, excepte Illa, que ha dit que no era necessari segons els protocols del govern català.

Una actitud “irresponsable”

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha carregat contra l'”absoluta irresponsabilitat” de Salvador Illa per no haver-se fet la prova abans del debat. El republicà ha avisat que “més enllà dels criteris sanitaris, vam arribar a un acord” i ha qüestionat si Illa té “alguna cosa a amagar” en haver estat l’únic candidat que no va fer-se el test. Aragonès, a més, ha recordat que aquest dijous hi ha un altre debat televisiu en què els partits han acordat fer-se una prova de coronavirus: “Que es compleixin els acords”.

El candidat popular, Alejandro Fernández, en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), també ha qualificat l’actitud d’Illa d'”irresponsable”. Segons Fernández, fer-se una prova “comporta la possibilitat que donis positiu, s’acabi la campanya i hagis de marxar a casa”, però és la “nostra responsabilitat com a polítics”. “I has de ser més responsable encara quan has sigut ministre de Sanitat”, ha conclòs.

“Donar exemple”

Des d’En Comú Podem, la cap de llista Jéssica Albiach, ha dit que els candidats haurien de “donar exemple” ara que les eleccions són a tocar. Ha dit que, en una primera instància, ella es va negar a fer-se una PCR en una empresa privada, però ha subratllat que TV3 va oferir totes les facilitats per fer-se un test d’antígens.

Al seu torn, Laura Borràs (Junts) ha acusat Illa de cometre una “temeritat” i ha subratllat que, fins fa poc, era ministre de Sanitat. “Em sorprèn molt, era una petició de qui t’ofereix casa seva, i en plena pandèmia cal extremar la seguretat”, ha dit en una entrevista a RAC1. La candidata l’ha acusat d’incompetent i irresponsable per “no complir el protocol i no donar exemple”.

La CUP també ha criticat la decisió del candidat socialista. La cap de llista de la formació, Dolors Sabater, ha assegurat que es tracta d’una “irresponsabilitat” i més encara, ha afegit, venint “d’una persona que ha tingut responsabilitats” en l’àmbit de la sanitat. “És una actitud deplorable”, ha conclòs.

“Ha jugat amb la salut de les persones”

Tampoc no ha estalviat crítiques la candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, que considera que Salvador Illa “ha jugat amb la salut de les persones”. Creu, a més, que suposa “un nivell d’electoralisme que traspassa totes les línies vermelles”.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, des d’un acte de campanya per demanar que s’aturin els talls a la Meridiana, també s’ha referit a la qüestió. Ha acusat el candidat socialista de posar en perill als altres candidats i també als treballadors de TV3, ja que “van estar més de tres hores sense mascareta i tots junts”.