Salvador Illa, candidat del PSC

(ACN/Redacció) El candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha defensat que a Espanya hi ha plena normalitat democràtica tot i que “això no vol dir que no hi hagi recorregut de millora”. En una entrevista a la Cadena SER, Illa ha replicat el vicepresident espanyol Pablo Iglesias, que va qüestionar al diari ‘Ara’ que hi hagués normalitat democràtica perquè “els líders dels dos partits que governen Catalunya, l’un és a la presó i l’altre a Brussel·les”. L’exministre de Sanitat ha avisat que “no tot val” en campanya, però ha emmarcat les paraules del líder de Podem en un “anhel de perfeccionar la democràcia”.

D’altra banda, confia que no hi haurà repetició electoral i que les forces polítiques seran capaces de traduir els resultats en un esquema de govern. El candidat ha insistit que amb els republicans pot arribar a negociar mesures socials, però no des del govern, perquè tenen eixos “antitètics”. Preguntat per si aquests vetos creuats poden condemnar els catalans a una repetició electoral, Illa ha dit que no: “Hem de ser capaços de traduir en un esquema de govern el que els catalans hagin expressat en forma de vot”, ha expressat.

Els socialistes garanteixen un govern paritari

Hores més tard, en un acte conjunt amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, Illa ha garantit que si el PSC és president de la Generalitat construirà un govern paritari d’esquerres i ha fet una crida a mobilitzar el vot femení de cara a aquests comicis. En la mateixa línia s’ha pronunciat Sánchez, qui ha assegurat que cal canviar radicalment les polítiques d’igualtat a Catalunya i ha acusat els governs independentistes d’invertir menys recursos en l’actualitat en la lluita contra la violència de gènere que fa deu anys.

El president espanyol també ha dit que els socialistes són l’opció política que poden agafar el volant i reprendre el rumb de Catalunya per posar fi al “viatge inútil i dolorós” que, segons Sánchez, ha provocat el procés independentista. Sobre les declaracions del candidat d’ERC, Pere Aragonès, en què afirma que els socialistes tenen amnèsia dels últims anys a Catalunya, Sánchez ha assegurat que sí volen recordar: “No tenim amnèsia. No volem oblidar aquesta dècada estèril” , ha reblat.