test antígens

La negativa del candidat del PSC, Salvador Illa, a sotmetre’s a un test de diagnòstic del coronavirus abans del debat de TV3 ha estat un dels moments més polèmics de la campanya. La decisió del socialista ha estat molt criticada pels dirigents polítics d’altres partits. Fins i tot alguns han insinuat que Illa podria haver-se vacunat contra la covid-19 aprofitant el seu càrrec com a ministre de Sanitat, i que va negar-se a fer-se la prova d’antígens perquè no es detectés que té anticossos de la malaltia. Ara bé, realment un test d’antígens o una prova PCR poden detectar si una persona està vacunada?

La resposta a aquesta qüestió és ben clara. Cap d’aquestes proves diagnòstiques no permeten detectar si una persona està vacunada. Tant el test d’antígens com la PCR no conclouen si l’individu ha passat la covid-19 o ha estat vacunat (ja que busquen els antígens del virus, no n’analitzen els anticossos): només permeten saber si en el moment de la prova la persona té el SARS-CoV-2.

La solució: la prova serològica

Tal com explica a betevé la presidenta del Grup Multidisciplinar de Seguiment de la Covid-19, Sílvia de Sanjosé, per saber si una persona està vacunada (i, per tant, si té anticossos del virus) cal realitzar-li una prova serològica, que requereix una anàlisi de sang, la qual permet buscar els nivells d’anticossos circulant en sang.

Malgrat que l’epidemiòloga lamenta que Illa no es fes el test d’antígens com a mesura de prevenció, descarta que rebutgés fer-se’l per amagar una presumpta vacunació.