candidats eleccions 14f penúltim dia campanya

El compromís signat per les forces independentistes per no pactar “en cap cas” un govern amb el PSC després del 14-F ha portat cua aquest penúltim dia de campanya. ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP i Primàries Catalunya han tancat la porta a un acord amb els socialistes per formar executiu a la Generalitat, una acció rebutjada tant pel partit de Salvador Illa com pels comuns, qui acusen el partit de Pere Aragonès d’estar “hipotecat” a Junts per Catalunya. Per la seva banda, Cs, el PP i Vox creuen que el document del veto conjunt independentista quedarà en “paper mullat” i continuen alertant contra un tripartit.

Els candidats tenen ja tota la carn a la graella, amb la vista posada en l’últim debat electoral de campanya. Aquest dijous, els caps de llista han fet actes amb propostes electorals de diversa índole per demanar el vot quan falten poc més de 24 hores perquè acabi la campanya.

“La foto de Colón de l’independentisme”

El candidat Salvador Illa (PSC) assegura que el veto dels independentistes és un intent de perllongar el conflicte polític a Catalunya. Alhora, ha comparat aquest pacte amb la manifestació conjunta del PP, Cs i Vox fa dos anys a la plaça de Colón de Madrid a favor de la unitat d’Espanya. “És un pacte anti-Illa. És la foto de Colón de l’independentisme“, ha descrit el socialista. L’exministre de Sanitat creu que aquest acord no fa més que perpetuar “la confrontació, l’odi i la decadència a Catalunya”. La número dos, Eva Granados, ha anat més enllà: ha acusat Junts d’estar darrere del manifest per fer Laura Borràs presidenta. Ha dit, a més, que ERC s’ha deixat “ensarronar”.

Els comuns també han reaccionat negativament a l’acord conjunt de l’independentisme. “La hipoteca d’ERC amb Junts no acaba mai”, ha lamentat la candidata Jéssica Albiach. La formació lila assegura que Esquerra Republicana està demanant als seus electors que “directament votin Junts”. En aquest sentit, emmarquen el manifest en “una estratègia per fer presidents Laura Borràs o Joan Canadell“. En to ja de proposta, en un acte a la Sala Apolo, ECP ha demanat doblar el pressupost en cultura de la Generalitat. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, diu que l’actual —de l’1 %— és una “vergonya”.

Borràs qüestiona el compromís d’ERC

També en l’acte d’ERC, en què el partit ha demanat un pacte nacional per a la transició energètica, s’ha parlat del compromís independentista. El republicà Pere Aragonès ha estat l’únic dels candidats independentistes que no ha signat l’acord personalment (en el seu lloc ho ha fet el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià). Això ha generat les crítiques de Laura Borràs (JxC) i també els dubtes per si no ERC no acaba complint. “El tripartit ja el vivim a Madrid”, ha lamentat la número dos de Carles Puigdemont en una entrevista a l’Agència EFE.

Si cal que el firmi jo, cap problema. Soc una persona de paraula“, ha respost Aragonès als dubtes suscitats per l’absència de la seva signatura. El candidat d’ERC ha volgut insistir que en cap cas la seva formació no arribarà a un acord amb els socialistes. “No pactarem mai amb el PSC. Ho hem anat dient en cada acte i en cada entrevista”, ha reiterat.

“El PSC no representa les esquerres”

La cap de llista del PDeCAT també ha signat el compromís, tot i que lamenta que hagi estat necessari fer-lo palès sobre el paper davant la “volatilitat” de les promeses d’altres candidats, fent referència a Laura Borràs. “Nosaltres tenim paraula. Quan hem dit que no farem president algú que ve del 155, alguns han volgut posar-ho per escrit. Això passa perquè la paraula d’alguns candidats és molt volàtil, senyora Borràs”, li ha etzibat Àngels Chacón, qui descarta un vot a favor d’Illa malgrat que això suposi unes segones eleccions.

Mentre Chacón ha continuat amb els atacs a la CUP (titllant-la de “turismofòbica“), els anticapitalistes han centrat el penúltim dia de campanya a fer propostes laborals: nacionalitzar empreses que tanquin les seves plantes de producció i reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals a curt termini. Sobre el veto al PSC, la candidata Dolors Sabater sí que considera “important” fer púbic el compromís del bloc sobiranista: “El PSC no és un partit que representi polítiques completament d’esquerres i és important que la ciutadania ho vegi”, ha dit la candidata.

L’unionisme desconfia del veto a Illa

Malgrat l’acord exprés dels independentistes, els partits unionistes dubten que finalment ERC no acabi pactant amb el PSC. “Ja ho va dir la ministra Calvo, que aquests vetos creuats es diuen en campanya“, ha dit Carlos Carrizosa (Cs). El candidat del partit taronja ha insistit que rebutjarà qualsevol executiu en què hi hagi un partit sobiranista: “Governar amb el nacionalisme no és trencar blocs, és seguir amb el mateix“.

En la mateixa línia s’han pronunciat des de les files del PPC. Alejandro Fernández qualifica el veto dels independentistes de “comèdia” i assegura que es tracta d’un “moviment de maquillatge” d’ERC per “controlar la baixada” de les darreres enquestes. El presidenciable dels populars ha tornat a rebutjar una taula de diàleg La Moncloa-Generalitat perquè “allà hi ha la veritable aliança mútua de supervivència”.

Un cop més amb manifestants protestant contra el seu acte, el partit d’ultradreta Vox ha trepitjat carrer, aquesta vegada a Tortosa. El líder de la formació, Santiago Abascal, creu que el veto dels sobiranistes al PSC és “paper mullat”. “Cada dia pacten a Madrid amb els socialistes de Sánchez i sostenen el Govern espanyol“, ha dit.