Jéssica Albiach, en un acte de campanya des de Lloret de Mar

(ACN) La candidata dels comuns a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha criticat el manifest signat per partits independentistes en què es comprometen a no pactar amb el PSC. “La hipoteca d’ERC amb Junts no s’acaba mai”, ha dit Albiach a Twitter, on ha adjuntat una fotografia de les signatures i una notícia sobre les declaracions de Laura Borràs (JxC), que també ha instat els republicans a estendre l’acord al Congrés.

En una atenció a mitjans, el número dos dels comuns, Joan Carles Gallego, s’ha referit també al compromís signat per ERC, JxC, CUP, PDeCAT i Primàries i ha subratllat que l’única cosa que els preocupa és que ERC “digui als electors que votin Junts directament”. El candidat ha emmarcat el manifest en “una estratègia per fer presidents Laura Borràs o Joan Canadell”.

Gallego ha insistit que el manifest busca repetir una fórmula “fracassada” i ha advertit que “ja se’n sap el balanç: desgovern, desgavell, baralles internes i confrontació institucional”. El candidat ha rebutjat reproduir “un Govern inútil, incapaç i paralitzat” i ha dit que estan “decebuts” que ERC digui que “la seva opció és JxC”. “La gent n’ha de prendre nota”, ha demanat. Gallego ha apostat per un govern ampli i d’esquerres i ha recordat que caldran coalicions per poder governar. En aquest sentit, ha dit que no hi pot haver “exclusions” entre les forces d’esquerres.

Canviar la gestió de les residències

D’altra banda, Joan Carles Gallego ha proposat canviar el model de gestió de residències i convertir-lo en un model integral per afavorir l’autonomia dels usuaris i fer que puguin mantenir la vida i la socialització en els seus entorns. El candidat ha defensat que aquest canvi en el model públic també generaria nous llocs de treball que serien de qualitat. Gallegó també ha carregat contra la gestió de les residències durant la pandèmia del conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i ha dit que ha quedat demostrada la seva “greu incapacitat” per gestionar l’àrea. “Reprovem clarament la seva gestió”, ha insistit.

Segons el candidat, la pandèmia ha posat en relleu no només que no hi ha una oferta suficient sinó que la que hi ha és “mercantilitzadora” amb “macroresidències”. Gallego ha dit que aquest model no afavoreix l’autonomia de les persones.