El Departament d’Educació no es mou del seu posicionament de fa setmanes, tot i l’anunci dels sindicats de convocar quatre noves jornades de vaga a l’ensenyament al maig i al juny. Insisteixen a demanar als sindicats que tornin a seure a la taula de negociació, i asseguren ja s’han compromès a revertir les retallades. Els sindicats han convocat dues vagues parcials de 8 a 10 h el 17 de maig i el 2 de juny, i dues aturades de tot el dia el 25 de maig i el 9 de juny. A més, amenacen amb una vaga a les escoles indefinida abans que s’acabi el curs escolar i també de començar el setembre amb noves aturades.

“És evident que tot de cop no ho podem fer“, assegura Dolors Collell, directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, que alerta que els canvis suposen “un esforç econòmic ingent”. Per aquest motiu, defensa que la resposta a les demandes sindicals “s’ha de posar al calendari”. “De les 14 demandes ja n’hem respost 10, i vuit s’iniciaven el curs vinent”, justifica.

La reducció de l’hora lectiva, clau

Pel que fa a la reducció de l’hora lectiva, que els sindicats reclamen que s’apliqui també a l’educació secundària el curs 2022-23 i no només a infantil i primària com proposa la conselleria, Colell acusa els sindicats de no presentar-se a la reunió en què s’havia de debatre la proposta. Educació insisteix que ara ja no és possible aplicar aquesta reducció perquè les plantilles dels centre educatius ja estan definides i no hi ha temps per canviar-ho.

La conselleria també diu que hi ha una qüestió pressupostària, perquè avançar un curs l’aplicació de la reducció a secundària suposaria una inversió adicional de 103 milions d’euros.