eleccions sindicals ensenyament 2023
Foto d'arxiu

Els sindicats d’educació han anunciat aquest dijous al matí més jornades de vaga a l’ensenyament coincidint amb el final del curs escolar. I han alertat que la possibilitat de fer una aturada indefinida a partir del 13 de juny, que ha defensat públicament el Sindicat de Professors de Secundària, continua sobre la taula. Avisen que el curs també podria començar amb vaga al setembre i que seran “un maig i un juny calents”.

Els sindicats insisteixen que el calendari escolar no és el motiu principal de la vaga, però que “ha estat la gota que ha fet vessar el got”. L’anunci de les protestes l’han feta tots els sindicats de forma unitària (USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC) en una roda de premsa conjunta al Departament de Treball.

Les negociacions continuen encallades

Després de cinc jornades de vaga a escoles i instituts durant el mes de març, les posicions entre la conselleria d’Educació i els sindicats continuen allunyades. Totes dues parts neguen haver trencat les negociacions, però fa setmanes que no seuen conjuntament a les meses sindicals.

Educació manté l’avançament del curs escolar al 5 de setembre i critica que els sindicats hagin rebutjat la darrera proposta d’incorporar 1.400 docents a educació infantil el curs vinent per poder reduir una hora lectiva. Els sindicats acusen el conseller Josep Gonzàlez-Cambray de menystenir-los i no dialogar, i defensen que s’han de revertir les retallades a tots els nivells educatius, també a la secundària. Alhora, reclamen que desaparegui el decret de plantilles i creuen que “és impropi d’una administració pública i democràtica”. També han reclamat “estabilitat per al personal interí” i que tinguin l’oportunitat d'”accedir a la funció pública”.

Finalment, afirmen que tota la comunitat educativa dona suport “a la lluita” i que per això s’han plantejat mobilitzacions més descentralitzades.

Manifestació el 14 de maig a Barcelona

A més, ja hi ha convocada una manifestació el 14 de maig a Barcelona. És una mobilització unitària de sindicats, famílies i estudiants, la primera conjunta que organitza tota la comunitat educativa. Ara bé, els sindicats CCOO, UGT i USOC es despengen d’aquesta protesta.