Els sindicats d’educació no assistiran a la taula sectorial que el departament havia convocat aquest dijous a les nou del matí, per continuar negociant i evitar una altra vaga d’educació. La plantada arriba després que els sindicats hagin denunciat que la darrere proposta del departament els ha arribat només 12 hores abans de la reunió, a les nou del vespre d’aquest dimecres.
“Els sindicats no contestarem a propostes del departament que no s’ajusten en temps i forma que habiliten una negociació real”, afirmen en un comunicat unitari. A més, denuncien que van conèixer la proposta perquè va sortir publicada als mitjans de comunicació, i que després els va arribar per escrit. Per tot plegat, consideren que “el conseller vol manipular l’opinió pública a través dels mitjans de comunicació” i que Cambray busca “cops d’efecte mediàtics”.
La proposta d’Educació: revertir la càrrega lectiva prèvia a les retallades
La darrera proposta que Educació ha fet arribar als sindicats suposa revertir la càrrega lectiva prèvia a les retallades del 2012 dels mestres de primària a partir del curs 2023-24 (un curs abans de la darrera proposta del departament), i la dels professors de secundària a partir del curs 2024-25. Segons aquesta proposta, que ha publicat ‘El Periódico’, en el cas de la primària els professors passarien a tenir 23 hores lectives setmanals, i 18 hores lectives en el cas de la secundària.
Segons la proposta del departament, aquest canvi suposaria contractar 1.463 mestres a la primària amb un cost de 67 milions d’euros, i 2.009 professors a secundària, amb un cost de 103,3 milions d’euros. A més, Educació també planteja reduir les ràtios a P3 i P4 amb la contractació de 382 docents, i un cost de 17,5 milions. En total, les mesures que proposa el departament suposen una inversió de prop de 495 milions d’euros.
Els sindicats valoren si convoquen més aturades
En el comunicat unitari que han publicat, els sindicats asseguren que els propers dies valoraran els passos a seguir “per reforçar la unitat d’acció i la continuïtat de les lluites dels treballadors de l’educació”. De fet, aquest dimecres en la darrera de les cinc jornades de vaga convocades aquest mes de març ja van afirmar que es plantegen més mobilitzacions els propers dies.