calendari vaga ensenyament maig juny

El final del trimestre del curs 2021-22 està marcat per les diverses vagues a l’ensenyament convocades pels sindicats d’educació. Hi ha hagut convocatòries al maig i hi ha previstes dues jornades més al juny, de les quals queda pendent de fer-se la vaga el 9 de juny. A més, hi ha la possibilitat que l’any escolar finalitzi amb una vaga indefinida contra la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Amb aquestes aturades i les diverses manifestacions convocades recentment, els sindicats volen fer públic el seu rebuig a les decisions preses per la conselleria.

A continuació, et detallem el calendari dels dies de vaga a l’ensenyament el maig i el juny del 2022, amb la vaga indefinida per finalitzar el curs sobre la taula.

Primer dia de vaga, el 17 de maig

El dimarts, 17 de maig va inaugurar-se el període de vagues a l’ensenyament de cara a aquest tercer trimestre escolar. En aquest cas, l’aturada va ser parcial: de 8 a 10 h. Tan bon punt va arribar l’hora de finalització de la vaga, les escoles i instituts de Catalunya van funcionar amb normalitat.

Amb motiu de la vaga del 17 de maig a l’educació, els sindicats van fer talls de trànsit a la Gran Via i les rondes de Barcelona.

Segon dia de vaga, el 25 de maig

Vuit dies més tard va arribar la segona jornada de vaga de professors als centres educatius. Va ser el 25 de maig, dia en què es va fer una vaga total, és a dir, una aturada durant totes les hores lectives. En aquest cas, el Departament d’Educació va decretar uns serveis mínims per a tota la jornada. També va fer-se una manifestació unitària a Barcelona.

Tercer dia de vaga, el 2 de juny

La següent vaga a l’ensenyament va ser el 2 de juny, vuit dies després de la segona convocatòria. Els sindicats d’educació van optar per repetir la fórmula del primer dia, és a dir, el de l’aturada parcial, entre les 8 i les 10 h. Aleshores, van fer piquets informatius i van tallar el túnel de les Glòries en plena hora punta.

Quart dia de vaga, el 9 de juny

Per finalitzar el període de vagues convocades fins ara, el dijous, 9 de juny hi ha prevista una altra vaga escolar total.

Hi haurà vaga indefinida?

És una de les incògnites que encara està pendent de resoldre’s. Els sindicats educatius no descarten una vaga indefinida a l’ensenyament per acomiadar el curs 2021-22. “És una cosa que tenim sobre la taula“, va assegurar l’USTEC-STEs. De fet, no descarta la possibilitat de convocar una nova vaga al setembre.

Entre els motius de la protesta dels sindicats hi ha les retallades, el català a l’escola, l’interinatge, l’avançament del calendari escolar 2022-23 i el nou currículum.