Els sindicats estan en plena vaga del 25 de maig a l’ensenyament, el segon dia d’aturades del tercer trimestre. Després d’un 17 de maig amb una aturada parcial, centenars de treballadors de l’educació s’han sumat a les mobilitzacions amb una vaga total, la qual es repetirà amb el mateix format el 9 de juny. S’ha fet una manifestació a Barcelona per fer sentir la seva veu contra la gestió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Protesten, entre altres motius, per les retallades dels darrers anys, l’avançament del calendari escolar 2022-23 i del currículum “sense negociació” i en defensa del català a l’escola.

En aquesta pàgina fem un seguiment en directe, minut a minut, de la vaga del 25 de maig a l’ensenyament, amb totes les notícies de la jornada i l’última hora.

Últimes notícies de la vaga a l’ensenyament

16:05
   

Fins aquí el seguiment de la vaga d’educació. Podeu seguir informats al web de Betevé

16:00
   

Els sindicats, conscients del “desgast” de la mobilització 

Els sindicats s’han mostrat conscients del “desgast” de la mobilització i del fet que aquesta nova jornada es fa durant la fi del curs escolar. Han alertat, però, que les mobilitzacions no acabaran quan ho faci el curs si no hi ha cap moviment per part de la conselleria. Han assegurat que les vagues tornaran quan es reprengui el curs, que han afirmat que pot ser “caòtic” si Educació no pren mesures ara.

Foto: Jordi Borràs

15:38
   

La manifestació de Barcelona té menys seguiment que les anteriors però els sindicats alerten que no s’aturaran

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), s’han manifestat fins a les portes de la conselleria contra les polítiques de Cambray i la situació de “precarietat” del sistema educatiu, sobretot per les retallades, que no s’han revertit, segons denuncien els sindicats des de fa temps. Els sindicats avisen que no s’aturaran

13:50
   

Educació: “No tenim cap menyspreu cap a les reivindicacions. Ara, en una negociació hi ha d’haver renúncies”

Dolors Colell, directora general de Professorat, ha valorat la jornada de vaga d’aquest dimecres i ha assegurat que les xifres demostren una davallada en la participació que indiquen cansament perquè fa temps que dura el conflicte. Ara bé, assegura que no menyspreen les reivindicacions que fa el sector i les “escolten”, “valoren” i veuen com “reconduir-ho” tot plegat. “En una negociació hi ha d’haver renúncies”, ha reblat. Alhora ha explicat que dilluns hi havia una reunió de la mesa i el sindicat s’hi va presentar. En canvi, diu, que per la reunió de dimarts no s’hi van presentar.

 

13:10
   

El Departament d’Educació, blindat

Els entorns del Departament d’Educació estan blindats amb tanques i Mossos d’Esquadra que en custodien els accessos. La manifestació d’educació ha d’acabar davant d’aquesta seu.

12:52
   

El seguiment de la vaga a les 12 h en el sector públic és del 6,19 %, segons Educació

El Departament d’Educació ha fet públiques les dades del seguiment de la vaga d’aquest dimecres. Fins a les 12 h han seguit la vaga un 6,19 % dels professionals del sector públic. El departament assegura que un 81,67 % dels centres públics han comunicat les dades.

12:06
   

Comença la manifestació del sector educatiu als Jardinets de Gràcia

Arrenca la manifestació del sector de l’educació des dels Jardinets de Gràcia. Centenars de persones tallen a hores d’ara els carrils centrals de la Diagonal i es dirigeixen a la conselleria d’Educació, a la via Augusta.

manifestació sindicats educació

11:49
   

Iolanda Segura, USTEC: “Mantenim el pols amb educació”

Els sindicats admeten que la vaga d’aquest dimecres tindrà menys força pel cansament del professorat però mantenen les reivindicacions inicials.
La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, assegura que es manté el pols amb educació per les retallades dels darrers anys, l’avançament del calendari escolar 2022-23, que va fer esclatar el conflicte amb el departament; el nou currículum, “sense negociació” i en defensa del català a l’escola.

11:19
   

Preparatius als Jardinets de Gràcia per iniciar la protesta d’educació

Una cinquantena de representants sindicals es concentren als Jardinets de Gràcia minuts abans que comenci la manifestació, que anirà fins al Departament d’Educació.

Jardinets de Gràcia protesta educació

10:33
   

Protesta dels pares de Fructuós Gelabert per reclamar recursos per als alumnes NEE

Un centenar de pares de l’Escola Fructuós Gelabert de Barcelona s’han manifestat aquest dimecres davant del centre per reclamar a Educació més recursos per als nens amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE). Reclamen que falten vetlladors i professors especialitzats en educació especial, i que això fa que alguns nens amb discapacitats, com autisme o TDAH, es quedin sols a l’hora del pati o que no puguin seguir les classes amb normalitat. “Com que no hi ha prou professors especialitzats, m’he de resignar que quan els companys de la meva filla fan lectoescriptura ella es quedi al marge fent un trencaclosques?”, ha lamentat l’Imma, una mare de l’escola.

10:16
   

Famílies i mestres de l’escola Fructuós Gelabert protesten abans de les 9 h a les portes del centre, però no s’afegeixen a la vaga

Famílies i mestres de l’escola Fructuós Gelabert han tallat la circulació del trànsit al carrer de Sardenya, abans de les 9 h, per reivindicar més recursos per atendre cada infant al seu ritme
Després, el professorat ha entrat a l’escola per fer classes amb normalitat.

protesta Fructuós Gelabert
FOTO: @triplesole

09:40
   

Un grup de manifestants talla el trànsit al lateral de la Diagonal a l’altura de Francesc Macià

La Guàrdia Urbana informa d’un tall de trànsit al lateral de l’avinguda Diagonal en sentit Llobregat a l’altura de la plaça de Francesc Macià en una piulada a Twitter.

09:27
   

La Plataforma d’Interines es concentra davant de l’Estació de Sants

La Plataforma d’Interines Docents de Catalunya es concentra a les portes de l’estació de Sants per començar una ruta pels carrers de Barcelona. Els manifestants han publicat a les xarxes diverses fotos de l’inici de la protesta.

interines vaga educació
Foto: @PINDOC_CAT

 

08:50
   

Piquets informatius als centres educatius

Abans d’obrir les portes a les 9 h ja hi ha piquets informatius en algunes escoles de Barcelona. És el cas de l’Escola Lluís Vives, a Sants-Badal, on un grup de docents ha desplegat un piquet a la porta del centre.

escola piquets vaga educació
Foto: @docents_SMLC

08:29
   

USTEC-STEs creu que la vaga tindrà menys seguiment

La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, creu que la vaga d’aquest dimecres tindrà menys seguiment per part dels docents que les que es van convocar al març. 

En una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de TVE, ho atribueix al fet que coincideix amb el final del trimestre i del curs escolar. “No pensem que sigui una vaga amb tant de suport”, reconeix. Tot i això, es mostra convençuda que “calia fer aquesta pressió”

08:09
   

Manifestació unitària als Jardinets de Gràcia

Els sindicats d’educació han convocat una manifestació unitària que començarà a les 11.30 h als Jardinets de Gràcia. La marxa avançarà fins a la via Augusta, on hi ha la seu del Departament d’Educació. 

A la protesta hi participarà el personal docent de Barcelona que se sumi a la vaga. També arriben a la ciutat diferents autobusos provinents d’altres punts del territori català per afegir-se a la mobilització. La protesta la convoquen tots els sindicats educatius: USTEC, CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC. 

07:40
   

Matí de protestes al carrer

La jornada de vaga dels sindicats d’educació comença a primera hora del matí amb mobilitzacions en diferents punts de Barcelona. L’assemblea dels centres educatius dels districtes de Sants-Montjuïc i les Corts ha convocat al personal docent a les 8.15 h a la plaça dels Països Catalans. La intenció és fer una marxa per diferents punts de la ciutat, com la seu d’ERC, al carrer de Calàbria, fins a arribar a les 11.30 h als Jardinets de Gràcia, on començarà la manifestació unitària.