vaga 9 juny

La comunitat educativa torna a una nova jornada de vaga a l’ensenyament el 9 de juny. Els sindicats han convocat una aturada total per protestar contra la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, l’avançament del calendari escolar, les retallades o el català a les escoles. Amb aquesta aturada, finalitzen les quatre jornades de protestes durant els mesos de maig i juny del professorat. Segons el departament d’Educació, el seguiment a les escoles de Barcelona és de quasi un 8 % mentre que la mitjana a Catalunya baixa al 3 %.

A betevé seguim en directe, minut a minut, la vaga a l’ensenyament del 9 de juny.

Manifestació per la vaga del 9 de juny

Des de les 11.30 h hi ha una manifestació pel centre de la ciutat. La marxa ha començat a la plaça d’Universitat i acabarà a la plaça de Sant Jaume. La protesta acabarà a la plaça de Sant Jaume.

Serveis mínims per la vaga d’ensenyament

El Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims per la vaga d’ensenyament del 33 % a infantil, primària i secundària i del 50 % en el cas de les escoles bressol i els centres d’educació especial. A més, les escoles hauran de comptar amb una persona de l’equip directiu per cada centre.

15:58
   

Fins aquí el seguiment de la vaga d’ensenyament del 9 de juny

 

15:43
   

Els sindicats avisen que el proper curs “no començarà amb tranquil·litat” si no hi ha acord

La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha afirmat durant la darrera jornada de vaga a l’ensenyament, que el curs vinent “no començarà amb tranquil·litat” ja que no s’ha arribat a cap acord amb la conselleria d’Educació. Els sindicats però no han concretat, de moment, quin tipus de protestes podrien organitzar-se de cara al setembre. Segons ha explicat Segura, aquest missatge va dirigit al govern català i ja “no només a Educació” perquè “aquest conflicte afecta tothom”.

14:28
   

El principal escull en la negociació se centra en la reducció d’una hora lectiva setmanal

El principal punt de desacord en la negociació entre el Departament d’Educació i els sindicats és la reducció de l’hora lectiva setmanal. El departament ofereix que s’introdueixi la reducció a primària i secundària el curs 2023-2024 però els sindicats volen que sigui efectiva aquest curs que ve.

curs escolar 2022-23

13:39
   

Creixen les protestes a les escoles per demanar més recursos i personal per atendre la discapacitat

En la novena jornada de vaga educativa, s’incrementen les mobilitzacions a les escoles. Prop d’una dotzena de centres educatius de Barcelona han convocat aquest dijous al matí protestes a les portes de l’escola per demanar més recursos per fer realitat l’escola inclusiva i millorar l’atenció als infants amb alguna discapacitat. Una iniciativa que va estrenar l’Escola Fructuós Gelabert (Sagrada Família) i que ara s’ha ampliat a diversos col·legis de l’Eixample, com les escoles Fort Pienc, Nou Graons, Pere Vila i Carlit.

13:03
   

Acaba la manifestació a la plaça de Sant Jaume

La manifestació contra Educació ha finalitzat a la plaça de Sant Jaume després de recórrer el centre de Barcelona. A la protesta hi ha anat quasi un miler de persones, menys de les que s’han reunit en altres jornades de vaga i manifestacions.

12:36
   

Educació xifra la vaga en un 8 % a Barcelona i a tot Catalunya el 3,4 %

El seguiment de la vaga a les 12 h en el sector públic és del 3,44 %, segons ha comunicat el Departament d’Educació. A les comarques de Barcelona el seguiment és del 4,76 % i en els centres del Consorci d’Educació de Barcelona, el seguiment ha estat del 7,9 %.

Escoles Barcelona acullen ucraïnesos

12:08
   

Comença la manifestació contra Educació

Quasi un miler de persones es concentren al centre de Barcelona en la darrera jornada de vaga educativa. “Prou imposicions i retallades! Prou educació pública i de qualitat”. Els manifestants han començat la protesta a la plaça de la Universitat i aniran fins a Sant Jaume.

manifesacio educacio

12:01
   

USTEC: “El curs que ve no començarà amb normalitat”

La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha afirmat que el curs que ve “no començarà amb normalitat”. Segons Segura, aquest missatge va dirigit al govern català i ja no només a Educació perquè “aquest conflicte afecta tothom”. La portaveu ha explicat que aquest dimecres semblava que podria haver un acostament de posicions amb l’hora lectiva però, finalment, diu que van rebre una “segona proposta que és pitjor”. La proposta és reduir una hora lectiva tant a primària com a secundària el curs 2023-2024, però els sindicats volen que es faci efectiva el curs 2022-2023.

 

11:25
   

Protesta per donar suport a les treballadores de les bressol

Diverses persones s’han concentrat a les portes de l’IMEB per donar suport a les treballadores de les escoles bressol municipals. En d’altres vagues també s’han afegit a les protestes.

10:59
   

USTEC reconeix avenços en la recuperació de l’hora lectiva

La portaveu del sindicat USTEC-STES, Iolanda Segura, afirma que “Educació no té voluntat de diàleg”. Ara bé, admet que “hi ha avenços en la recuperació de l’hora lectiva. Ho ha dit en una entrevista a La Xarxa. Aquest dimecres Educació va dur una nova proposta que plantejava reduir una hora lectiva tant a primària com a secundària el curs 2023-2024, mentre que en la proposta anterior només s’aplicava a primària i es deixava secundària per al curs següent.

10:26
   

Educació diu als sindicats que hi haurà propostes si tornen a les meses i reclama normalitat en l’inici del curs vinent

La secretària de Transformació Educativa del Departament d’Educació, Núria Mora, ha respost als sindicats que hi haurà noves propostes “sempre que” tornin a les meses sectorials i es pugui negociar en aquest context. En declaracions a TV3, ha criticat als sindicats, que han parlat sempre de crisi a crisi i que des del febrer no s’han assegut en gairebé cap mesa sectorial. Mora també s’ha referit als sindicats quan parlen d’un inici de curs sense normalitat “perquè les condicions laborals no es poden revertir totes ara mateix” i els ha reclamat que permetin aquest inici de curs “amb normalitat”. Ha afegit que l’inici el 5 de setembre és “inamovible”.

calendari escolar 2021-22 catalunya

09:48
   

Educació assegura que “s’intentarà que cap escola es quedi sense monitoratge i si passa, prendrem mesures”

Núria Mora, secretària de Polítiques Educatives Departament d’Educació, ha explicat que el curs començarà el 5 de setembre i “és inamovible”.  Ho ha dit en una entrevista a TV3. Alhora ha explicat que les patronals els han assegurat que hi ha monitoratge suficient per tirar endavant les tardes de setembre.
Alhora, ha assegurat que “no s’obre la porta a centres que puguin fer hores lectives a la tarda i d’altres que no”. Segons Mora, “s’intentarà que cap escola es quedi sense monitoratge i si passa prendrem mesures”.

Activitats de lleure infantls

09:12
   

Piquet de professors a Can Batlló i tall de trànsit a la Gran Via

Un piquet de professors han tallat el trànsit a la Gran Via a l’altura de Can Batlló. Exigeixen una proposta d’acord al Departament d’Educació. Precisament aquest dimecres es va reunir el departament i el comitè de vaga i hi va haver una nova proposta, que no ha servit per desconvocar la vaga.

09:00
   

Diverses escoles de Barcelona protesten per reclamar recursos per a l’escola inclusiva

Diverses escoles de la ciutat han fet una protesta a les portes del centre aquest matí per reclamar més recursos per als alumnes amb necessitats educatives especials. Un dels centres que han protestat ha estat l’Escola Fort Pienc. Aquests centres que són de l’Eixample (Carlit, Pere Vila, Fructuós Gelabert, 9 Graons) han decidit no fer vaga però sí manifestar-se abans de començar les classes.

protesta escola inclusiva fort pienc

08:40
   

Cambray garanteix que hi haurà oferta de monitors de lleure a les escoles a l’inici del curs 2022-23

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha garantit que hi haurà suficients monitors de lleure a les escoles al setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar 2022-23. Amb l’avançament de l’inici del curs al 5 de setembre, l’alumnat farà jornada intensiva durant el setembre i a la tarda s’oferirà lleure no lectiu gratuït. Ara bé, els darrers dies han crescut els dubtes sobre com es portarà a la pràctica aquest retorn a les aules després de vacances. Escoles i empreses de lleure alerten de manca de monitors i tampoc no tenen clar que tinguin els recursos necessaris per fer les activitats.

Foto: Bernat Vilaró / Marta Sierra (ACN)

08:10
   

Manifestació per la vaga de professors del 9 de juny a Barcelona

Els sindicats d’educació sortiran aquest dijous al carrer en una manifestació a Barcelona amb motiu de la vaga de professors del 9 de juny. La mobilització començarà a les 11.30 h a la plaça de la Universitat. L’objectiu de la comunitat educativa en vaga és caminar pels carrers del centre de Barcelona i desplaçar-se fins a la plaça de Sant Jaume, on volen fer-se sentir a les portes del Palau de la Generalitat.

manifestació vaga ensenyament 25 maig

07:33
   

Última jornada de vaga després d’una nova reunió de mediació en què no hi ha hagut acord

Els sindicats d’educació mantenen la vaga d’aquest dijous després que hagi acabat sense acord una nova reunió amb els dirigents d’Educació i el comitè de vaga amb la mediació de la conselleria de Treball. En un comunicat conjunt, els sindicats indiquen que, amb relació a la setmana passada, aquest dimecres la conselleria va presentar una proposta que plantejava reduir una hora lectiva tant a primària com a secundària el curs 2023-24, extrem que en la proposta anterior només s’aplicava a primària, deixant la de secundària per al curs següent. Els sindicats ho van considerar insuficient i van exigir que la reducció s’apliqui el curs 2022-23. Ambdues parts es van acordar tornar-se a trobar aquest dijous per continuar negociant.

sindicat educació vaga