El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que Catalunya avançarà l’inici del curs escolar 2022-23 una setmana. A l’educació infantil i primària les classes començaran el 5 de setembre, mentre que a secundària i l’FP les classes arrencaran el 7 de setembre. Aragonès ha detallat que el curs “acabarà com sempre”, a la segona quinzena de juny. Una “racionalització” del calendari escolar que el govern fa “amb un objectiu pedagògic per generar igualtat d’oportunitats” i per equiparar el curs a la resta de països europeus.

Jornada intensiva al setembre per a tots els alumnes

El curs escolar 2022-23 arrencarà amb jornada intensiva a les escoles i instituts durant el mes de setembre. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha avançat que els alumnes sortiran de classe a les 13 h però podran dinar al centre i s’hi oferiran activitats extraescolars. Fonts del departament ha assegurat que les activitats estan assegurades fins a les 4:30 i que no tindran cost per a les famílies.

Gonzàlez-Cambray ha especificat que aquest horari s’aplicarà a tots els centres, els públics, concertats i privats. Un canvi en el calendari que ha justificat per “millorar la conciliació i amb una perspectiva de gènere, pensant en les famílies monoparentals”.

Mateixes hores lectives, amb un dia més de vacances de Nadal

Aquest canvi de dates implica també allargar les vacances escolars de Nadal, que començaran un dia abans, el 21 de desembre. A banda s’hi afegirà un dia extra de lliure disposició (es passarà de tres a quatre dies a elecció dels centres). D’aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d’hores lectives. Cambray ha afirmat que implicarà un “millor repartiment del temps lectiu i de descans” iha volgut destacar que serà beneficiós per l’alumnat i també pel professorat “que tindrà més hores no lectives per preparar el curs”. El responsable d’Educació ha matisat que el canvi de calendari no afectarà ni el procés de preinscripció ni les matrícules.

L’anunci s’ha fet el mateix dia que ha deixat de ser obligatòria la mascareta a l’exterior i també als patis de les escoles i instituts, tot i que encara cal portar-la a les aules.