L’Open Arms Uno és el nou vaixell insígnia de la Fundació Open Arms. És una nau dissenyada per fer tasques de salvament massiu i és una de les embarcacions de salvament marítim més grans d’Europa.

El nou vaixell té un tonatge quatre vegades superior al vell remolcador Open Arms i una coberta de 353 metres quadrats, en què pot aterrar un helicòpter en cas d’emergència i evacuació. Permet acollir unes 300 persones, un nombre que, en cas d’emergència i sense fer perillar les condicions del vaixell, es podria ampliar fins al miler. A més, disposa de 31 places per a la tripulació i un hospital amb 26 llits. Al vaixell de rescat es podran separar les dones embarassades i les lactants perquè puguin estar més còmodes amb els seus bebès.

Foto: Santi Palacios

Entre altres instal·lacions, l’Open Arms Uno té una zona de descans coberta, una cuina amb congeladors molt ampla, una sala de reunions i zones de garbellament i descontaminació per tractar els qui quan són rescatats estan amerats de gasolina de la pastera. Tant el pont de comandament com la tecnologia de navegació i de govern de l’embarcació són punters, cosa que facilitarà la tasca dels voluntaris. També porta a bord quatre llanxes semirígides, conegudes com a RHIB.

Un bon ambaixador de Barcelona

Oscar Camps, fundador de l’ONG humanitària Proactiva Open Arms, explica que amb aquest vaixell, que “només” és de l’any 2000, i en bones condicions podran arribar a qualsevol lloc del planeta. Assegura que els servirà per ajudar allà “on es vulnerin els drets humans, sobretot al mar, crec que és una bona eina”. Una altra de les característiques d’aquest nou vaixell és que porta el nom de Barcelona. El fundador de l’ONG diu que aquest fet “per a nosaltres és molt important, hi ha molt pocs vaixells matriculats a Barcelona”. Creu que dur-ne el nom pot fer de l’Open Arms Uno un bon ambaixador de la ciutat.

Presentació oficial a Barcelona

La presentació oficial de l’Open Arms Uno s’ha fet aquest dimecres al vespre a la rambla de Mar de Barcelona, amb un espectacle inèdit a bord del vaixell a càrrec de La Fura dels Baus i amb les col·laboracions especials del cantant Joan Dausà i la mezzosoprano Mar Esteve, en un acte obert a tota la ciutadania. L’espectacle ha començat amb un simulacre de rescat marítim, davant de la passarel·la de la rambla, amb una de les quatre llanxes semirígides del vaixell. Ha seguit després, a la coberta del vaixell, amb unes xarxes humanes aèries, simbolitzant la fraternitat humana. “L’Open Arms Uno ha de servir per salvar vides i hem plantejat l’espectacle com un oratori per batejar-lo”, explica el furero Carlus Padrissa.

El nou vaixell de rescat ja s’havia pogut veure i visitar abans a Barcelona. Va ser al maig, quan va arribar al port de Barcelona procedent de les drassanes de Borriana, a Castelló. En aquell moment, va estar uns dies a la ciutat abans de salpar cap al Mediterrani per fer tasques de salvament.