nadal catalunya covid

El Nadal 2020 serà el primer en plena pandèmia pel coronavirus. Les autoritats sanitàries i els experts han dit insistentment que aquestes festes nadalenques no seran com les d’altres anys i que caldrà ser curosos per evitar contagis. La Generalitat va dissenyar un pla de desescalada que preveia que algunes mesures i restriccions es flexibilitzessin, però ara l’increment del nombre de casos de coronavirus dels últims dies ha fet canviar i recular en aquest pla de desescalada, endurint les mesures fins al 17 de gener.

Com que la situació és canviant, resumim en aquesta guia bàsica sobre Nadal i covid-19 quines mesures i restriccions de mobilitat a Catalunya es mantenen per Nadal 2020, Reis, Cap d’Any 2021… una guia que anirem actualitzant si la Generalitat anuncia canvis. Quantes persones poden reunir-se en els dinars i sopars? Hi ha toc de queda? Tot el que necessites saber per planificar aquestes festes.

Noves mesures i restriccions fins al 17 de gener

De moment, la Generalitat ha anunciat que es prorroga la fase 1 de la desescalada. De fet, es podria dir que el pla de desescalada ha quedat completament aturat. La Generalitat ha decidit fer passos enrere i endurir les restriccions que ja va anunciar abans de Nadal, i que seran vigents fins del 7 al 17 de gener.

Quantes persones poden reunir-se?

El límit de les trobades per les festes de Nadal serà de 10 persones, independentment de la fase en què ens trobem, segons el pla específic per a les dates nadalenques fet públic pel Procicat. Tot i això el ministre Salvador Illa ha obert la porta a què es pugui reduir. En aquest còmput, els menors de 14 anys sí que comptaran. A més, és obligatori que els grups no pertanyin a més de dues bombolles en cada trobada.

En el cas del Ripollès i la Cerdanya, aquesta limitació serà de 6 persones després que es decretés el confinament perimetral d’aquestes comarques a partir del 23 de desembre.

Hi haurà confinament perimetral, comarcal o municipal?

El confinament perimetral estava estipulat fins al 11 de gener, segons l’acord del Consell Interterritorial de Salut, però amb el nou anunci de la Generalitat, s’amplia, per ara, fins al 17 de gener. No es podrà entrar ni sortir de Catalunya si no és per alguna de les excepcions previstes, com els retrobaments familiars.

A partir del moment en què s’entri al tram 3 de la desescalada, que per ara no està clar quan serà, s’aixecarà el confinament perimetral de Catalunya. Pel que fa al confinament municipal els caps de setmana ja ha finalitzat i es passa al confinament municipal tota la setmana (cap de setmana i laborables) fins al dia 17 de gener.

La Generalitat ha publicat al DOGC que hi hauran excepcions al confinament. Es permetrà la mobilitat per anar a segona residència o hotels amb la bombolla de convivència i també entre el 23 de desembre i el 6 de gener si es tracta de mobilitat per visitar familiars a una altra comarca

Continua vigent el toc de queda?

El govern de Catalunya no preveu aixecar el toc de queda en cap fase de la desescalada, però sí flexibilitzar-lo la nit de Nadal, la nit de Cap d’Any i la nit de Reis. Això vol dir que, excepte aquests tres dies, el confinament nocturn, entre les 22 i les 6 h, es mantindrà com a mínim fins al 17 de gener.

Com seran la nit de Nadal, la nit de Cap d’Any i la de Reis?

En dates clau de les festes de Nadal les nits del 24 i el 31 de desembre el confinament nocturn s’allargarà fins a la 1 h. Pel que fa a la nit del 5 de gener, el toc de queda començaria a les 23 h, en comptes de fer-ho a les 22 h.

La proposta va en la mateixa línia que el plantejament del Govern espanyol, tot i que en horaris lleugerament diferents. Sanitat va recomanar retardar l’inici del toc de queda fins a la una de la matinada els dies 24 i 31 de desembre, per donar temps a les famílies a tornar a casa.

Centres comercials, oberts

Els centres comercials poden obrir des de dilluns 14 de desembre amb un 30 % d’aforament. Inicialment es va fixar la reobertura en la fase 2, però finalment el Procicat ha avalat avançar-ho una setmana per la millora de les dades. A partir del tram 4, aquestes instal·lacions podran acollir la meitat de l’aforament total (excepte a les zones comunes).

Fases de la desescalada

Segons l’última versió del pla de desescalada de la Generalitat el canvi de fases hauria de ser el següent, però es troba paral·litzat fins després de Nadal, en espera d’una reducció de la taxa de contagi. Aquest pla es troba aturat i fins a l’11 de gener no s’aplicaran canvis de fase si no hi ha una millora de la situació epidemiològica.

  • Fase 1: dates inicials previstes: del 23 de novembre al 20 de desembre. Reobren bars, restaurants, gimnasos i cultura.
  • Fase 2: dates inicials previstes: del 21 de desembre al 3 de gener.
  • Fase 3: dates inicials previstes: del 4 de gener al 17 de gener. S’amplien les reunions a 10 persones.
  • Fase 4: dates inicials previstes: del 18 al 31 de gener. Es recupera la presencialitat al batxillerat i l’FP.