(ACN) El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest dimecres que els alumnes tornaran a l’escola a partir de l’11 de gener i ha descartat així tornar a endarrerir l’inici del segon trimestre a les aules. En una entrevista a Catalunya Ràdio, González-Cambray ha defensat que els centres educatius són segurs i ha posat d’exemple els quatre mesos que ja s’han fet de curs, en què només s’han hagut de confinar el 5 % dels grups enfront del 95 % que ha pogut assistir a classe amb normalitat.

“El comportament del virus a les escoles aquests quatre mesos ens diu que han d’estar obertes”, ha insistit González-Cambray, que també ha deixat clar que els centres educatius “han de ser l’últim que es tanqui” i ha reiterat que “no actuen d’amplificadors”.

Experts demanen endarrerir l’activitat educativa presencial

La contundència de Cambray arriba després de la publicació d’un manifest de 18 experts, com Salvador Macip, Álex Arenas o Oriol Mitjà, que han demanat al Departament de Salut tancar temporalment els centres educatius fins que hi hagi un pla alternatiu, com fer classe per via telemàtica, per garantir la seguretat.

Al manifest, els experts argumenten que ara els indicadors estan molt pitjor que al setembre, quan es va reprendre l’activitat lectiva presencial. En aquell moment el risc de rebrot era de 231 i ara és de 500, hi havia 755 hospitalitzats i no 2.084 com ara, la taxa de positius era de la meitat i, afegeixen, la incidència acumulada ara supera els 400 contagis per cada 100.000 habitants i està per sobre del nivell de risc extrem que estableix el Ministeri de Sanitat.

Cribratge a 170.000 docents

El director general de Centres Públics també ha anunciat un cribratge entre els 170.000 docents de 5.130 centres educatius del país entre l’11 i el 29 de gener mitjançant automostres que després es faran arribar al laboratori. Gonzàlez-Cambray ha detallat que és un projecte que s’està desenvolupant amb el Departament de Salut i que s’iniciarà a partir de dilluns, coincidint amb el retorn a les escoles dels professors i alumnes. Abans, ha dit, els docents hauran rebut formació de com agafar-se la mostra a través d’un frotis nasal. L’objectiu dels cribratges és detectar possibles casos de positius asimptomàtics i tallar la cadena de transmissió del virus.