Taula parada pel dinar de Nadal

(ACN/redacció) El Ministeri de Sanitat proposa limitar les reunions a sis persones durant les festes de Nadal i ampliar el toc de queda fins la una de la matinada tant el dia 24 com el 31 de desembre. El pla, que contradiu la desescalada per fases anunciada pel govern català, es posarà sobre la taula del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres. El document, al qual ha tingut accés l’ACN, també aposta per cavalcades de Reis estàtiques o per televisió, i obre la porta a a la celebració de mercats de Nadal sempre que es garanteixi la distància de seguretat.

Al text, Sanitat reconeix que s’està produint una “desmotivació” per part de la població a l’hora de complir les mesures contra la covid-19. Ho atribueix al “cansament” per la crisi sanitària i social, l’anomenada “fatiga pandèmica”. Per això, aposta per establir “un marc comú” de mesures de manera “clara, consensuada i coordinada”, que es planifiquin i comuniquin amb antelació.

Màxim sis persones en les reunions de Nadal

En total, el pla inclou 16 punts, entre els quals destaca la limitació de reunions a sis persones. A més, s’aconsella que pertanyin al mateix grup de convivència. Pel que fa als sopars de feina i trobades més enllà de la família, “es recomana evitar i minimitzar les reunions en l’àmbit social” i, en cas que se celebrin, seran “preferiblement a l’exterior”. Ja sigui una trobada familiar o social, el document remarca que no hi han d’assistir les persones diagnosticades de coronavirus, ni tampoc els qui estan pendents d’un test o són contactes estrets d’un positiu.

Pel que fa als restaurants, el pla proposa que es mantinguin les restriccions d’aforament vigents a l’interior dels restaurants i s’hi permeti un màxim de sis persones per taula amb una distància d’1,5 metres entre taules.

Toc de queda a la una per les nits de Nadal i Cap d’Any

El pla proposa que es mantingui el confinament nocturn com fins ara, però estableix que els dies 24 i 31 de desembre s’ampliï l’horari la restricció sigui a la una de la matinada. A més, proposa que es faci més ús de l’espai públic a l’aire lliure per a la celebració dels esdeveniments culturals i els restaurants. Tot i això, el text remarca que el consum d’alcohol a la via pública no està autoritzat, com tampoc el consum de tabac quan no es pugui garantir la distància de dos metres.

Cavalcades de Reis alternatives

Pel que fa a les cavalcades de Reis, adverteix que es tracta d’esdeveniments de “risc elevat” per la quantitat de persones que hi assisteixen, però deixa la decisió a mans de les comunitats autònomes, perquè “els esdeveniments multitudinaris han de ser valorats de forma individualitzada per les autoritats de salut pública”. En tot cas, recomana que se cerquin alternatives, com “cavalcades estàtiques” o “per televisió”. de fet, a Barcelona ja s’ha buscat una alternativa a la cavalcada tradicional.

En canvi, el text obre la porta a la instal·lació de mercats nadalencs “sempre que siguin a l’aire lliure i es pugui mantenir la distància de seguretat”. També esdeveniments esportius com la marató de Sant Silvestre es podrien dur a terme si no interfereixen amb el toc de queda i es fan “utilitzant estratègies per disminuir el contacte entre els corredors” i preferentment sense públic.

Pel que fa als esdeveniments culturals de Nadal que tenen lloc a cinemes, teatres, auditoris, carpes de circ o similars, recomana que es duguin a terme respectant l’aforament vigent i, “quan sigui possible”, a l’aire lliure. És un cas similar al de les celebracions religioses, que “seguiran les normes d’aforament” de cada territori, tot i que “es recomana no cantar i fer servir música pregravada”.

Viatges i transport públic

El pla també estableix que “s’evitaran com a norma general els viatges que no siguin estrictament necessaris“. Les persones que vinguin de països declarats de risc hauran de presentar una prova amb resultat negatiu feta un màxim de 72 hores abans de l’arribada a l’estat o bé sotmetre’s a un test establert pels serveis de sanitat exterior. Pel que fa al retorn dels estudiants universitaris, el pla recomana que limitin les interaccions socials i que extremin les mesures de prevenció.

Per acabar, el document demana a les comunitats autònomes que augmentin el transport públic per evitar aglomeracions, tot i que recomana a la ciutadania caminar o anar en bicicleta als llocs.

S’aplicarà a Catalunya?

La proposta de Sanitat és diferent de les mesures anticovid que, actualment, regeixen a Catalunya. Des de la Generalitat diuen que, de moment, no han rebut cap proposta oficialment i que el govern català continua amb el seu pla de treball.