El govern de Catalunya ha anunciat el confinament perimetral de les comarques del Ripollès i la Cerdanya des de la mitjanit d’aquest dimecres, 23 de desembre, i fins al dia de Reis per l’empitjorament de la pandèmia pel coronavirus. L’executiu de la Generalitat ha anunciat la mesura en una compareixença convocada de forma urgent per evitar l’entrada i sortida de ciutadans d’aquestes dues regions durant les festes de Nadal.

La consellera de Salut, Alba Vergés, considera “absolutament necessari” actuar en aquestes comarques després d’haver detectat que les dades han anat a pitjor, tant pel que fa als contagis com a les hospitalitzacions. Aquí, la incidència acumulada és de més de 1.000 casos per cada 100.000 habitants, amb una de cada cinc proves diagnòstiques positives.

La situació en aquestes regions és “difícil” i, per ara, el departament descarta endurir mesures a curt termini en altres punts: “No estem així en cap altra comarca, de moment”, ha dit Vergés, si bé les autoritats sanitàries alerten que les trobades per Nadal poden fer créixer la velocitat de transmissió en algun punt concret de Catalunya i, per tant, haver-hi d’actuar.

Permès creuar la comarca

Només es podrà entrar o sortir d’una d’aquestes dues comarques per les raons ja establertes en tancaments perimetrals anteriors: desplaçament a un centre sanitari, cura d’un familiar, per motius laborals o educatius, etc. A més, tal com ha explicat el conseller Miquel Sàmper, sí que es permetrà creuar amb el cotxe una d’aquestes dues comarques per arribar a un municipi que es trobi més enllà.

Les noves mesures en aquests dos territoris també impliquen limitar les trobades socials a un màxim de sis persones, així com el tancament de la restauració, de les instal·lacions esportives i de la majoria dels equipaments culturals. Els comerços petits poden romandre oberts amb un aforament màxim del 30 %.

Depenent de quina sigui la situació epidemiològica, abans del 6 de gener es decidirà la pròrroga o l’eliminació de les noves restriccions.

Un brot a l’Hospital de Campdevànol

Pel que fa a la situació dels hospitals, els dos centres de referència en aquestes dues comarques estan al límit. El centre de Campdevànol ha patit un brot que ha afectat 21 professionals sanitaris. Aquest focus de contagi també ha obligat a desviar pacients no covid-19 a altres municipis com Olot o Girona. A l’Hospital de Cerdanya s’han hagut d’habilitar més llits.

Per controlar el compliment del nou decret, el cos de Mossos d’Esquadra desplegarà uns 200 efectius en carreteres principals i secundàries.