El govern ha decidit que Catalunya no pot canviar a la fase 2 dilluns, 7 de desembre, com estava previst inicialment al pla de desescalada. La decisió arriba després que el Procicat hagi aprovat ajornar dues setmanes aquest canvi de fase per l’increment de la taxa de contagis. Aquest dijous la taxa de contagi (Rt) ha pujat fins al 0,93, tres centèsimes per sobre del límit que s’havia fixat el govern per avançar en la desescalada. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha estat molt clara: “Per responsabilitat ens quedem al tram 1”.

L’ajornament en el canvi de fase es manté dues setmanes, fins al 21 de desembre. Vergés, però, ha dit que el govern seguirà analitzant les dades dia a dia.

Els centres comercials seguiran tancats

La decisió d’ajornar el pas al segon tram del pla d’obertura implica que dilluns vinent no podran obrir els centres comercials com estava previst. D’altra banda, la restauració tampoc no podrà ampliar l’aforament al 50 % a l’interior dels establiments i haurà de mantenir el 30 % actual. El mateix passa amb les activitats culturals, que mantenen l’aforament al 50 % i no podran pujar fins al 70 %. Pel que fa al petit comerç, haurà de mantenir l’aforament actual del 30 %. Tampoc no es podrà passar al confinament comarcal de cap de setmana i es manté el confinament municipal.

Els festius de Nadal hi haurà mobilitat

El fet que el pla d’obertura avanci més lentament de l’inicialment previst, suposa que quan comencin les festes de Nadal no estarà vigent el tram 3 com estava previst. Tot i això, Salut assegura que el pla de Nadal que elabora el govern contempla la possibilitat de moure’s per l’interior del territori per poder fer reunions familiars. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, si hi ha gent que es vol moure a un altre poble o ciutat, o que viu a l’estranger i vol tornar a casa, “aquesta mobilitat es permetrà”. També l’entrada de gent que provingui d’una altra comunitat autònoma. El que cal, segons Salut, es garantir que aquestes trobades són íntimes, d’un màxim de 10 persones, i no se superen els dos grups bombolla.