desescalada catalunya fase 1

El pla de desescalada a Catalunya es va començar a aplicar amb la fase 1 dilluns, 23 de novembre. Preveia quatre fases amb la intenció que s’anessin desplegant al llarg de dos mesos, amb la flexibilització progressiva de restriccions i mesures si les condicions epidemiològiques ho permetien.

Ara bé, aquest pla de desescalada es troba congelat fins al 17 de gener, per l’augment de la taxa de contagi i la Generalitat ha precisat noves mesures i restriccions per a aquests dies, inclòs el confinament municipal per a tots els dies de la setmana.

Fases del pla de desescalada

*Aquest calendari de fases es tornarà a actualitzar quan la Generalitat comuniqui la represa del pla de desescalada. A continuació pots trobar les dates inicials previstes i totes les activitats que s’aniran reobrint.

La previsió inicial era que les fases s’anessin aplicant de 15 dies en 15 dies, però de moment la Generalitat ja ha decidit prorrogar la fase 1. De moment, la fase 1 amb noves mesures s’allarga fins a l’11 de gener per les darreres dades del coronavirus. Recordem quin és el calendari que va preveure la Generalitat i que ja ha anunciat que tornarà a revisar d’aquí a uns dies.

Fase 1: Reobertura de bars i restaurants, gimnasos i cultura

dates inicials: del 23 de novembre al 20 de desembre (pròrroga anunciada el 3 de desembre)

Reobren bars i restaurants de les 6 h a les 21.30 h. Tot i que inicialment s’havia anunciat que a partir de les 18 h els restaurants només podrien servir sopars, les mesures publicades al DOGC ho han desestimat, de manera que poden oferir servei de restauració complert sense estar limitat a àpats. També s’ha tirat enrere la proposta de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, de permetre la mobilitat entre municipis per assistir a activitats culturals. D’aquesta manera, no es pot assistir a cap activitat cultural fora del municipi durant el confinament del cap de setmana. 

xef cuiner preparant un plat
  • S’ha de garantir la distància de dos metres entre taules, amb un màxim de quatre persones per taula (excepte si són d’un mateix grup de convivència). Les terrasses es poden ocupar completament, però a l’interior l’aforament estarà limitat al 30 % si està ben ventilat.
  • Es permeten les activitats extraescolars organitzades per centres educatius i fora d’ells, amb un màxim de sis alumnes.
  • També es poden fer les activitats esportives no competitives organitzades pels centres escolars, sense límit d’alumnes, i les organitzades per les federacions esportives. En canvi, es limiten a un màxim de sis persones per grup la resta d’activitats de lleure educatiu, com ara els esplais.
  • Pel que fa a l’esport, s’obren les instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50 % i control d’accés. En el cas de l’esport a l’interior, com els gimnasos, l’aforament màxim serà del 30 % i caldrà cita prèvia. Continuen suspeses les competicions, tot i que sí que es podran fer entrenaments.
  • Es reprenen les activitats culturals al 50 % amb un màxim de 500 persones. Continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposicions al 50 %.
  • El comerç té encara un aforament limitat al 30 %  als establiments de menys de 800 metres quadrats.
  • També poden obrir les sales de concerts.
  • Pel que fa a la mobilitat, es manté el confinament municipal durant els caps de setmana i el toc de queda de les 22 h a les 6 h. També es manté el confinament perimetral de Catalunya.

Flexibilització de la fase 1 amb noves mesures del Procicat

a partir del 14 de desembre

La millora de les dades epidemiològiques va impulsar el Procicat a flexibilitzar les mesures abans d’un canvi de fase. Una de les novetats principals és que, a partir de dilluns 14 de desembre, es permet la reobertura dels centres comercials amb un 30 % d’aforament.

L’altre aspecte rellevant és que el confinament passa de ser municipal a comarcal, és a dir, es permet la mobilitat dins de la comarca. Pel que fa als espais culturals, s’amplia l’aforament a 1.000 persones sempre que no se superi el 50 %, una mesura que també s’aplica als actes religiosos.

Fase 2: Cultura al 70 %

dates inicials: del 21 de desembre al 3 de gener

En una segona fase, es manté el confinament perimetral a tot Catalunya i el cap de setmana, de les 6 h de divendres a les 6 h de dilluns. Una de les novetats és que el comerç podrà assolir el 50 % de capacitat i superar els 800 metres quadrats oberts al públic.

Pel que fa a bars i restaurants, s’amplia al 50 % l’aforament interior permès. Tenen un límit de quatre persones per taula, excepte els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1 de gener, en què hi podrà haver sis persones. A més, les nits de Nadal i Cap d’Any podran obrir fins la 1 de la matinada.

En l’àmbit de la cultura, cinemes, teatres i sales de concerts poden arribar fins al 70 % de públic i la resta d’equipaments al 50 %. Pel que fa a les activitats extraescolars, es mantenen les mateixes restriccions que en la primera fase.

Fase 3: Només es manté el confinament nocturn i límits d’aforament

dates inicials: del 4 de gener al 17 de gener

Tot i que la principal novetat del pla de desescalada de la Generalitat era la fi del confinament perimetral de Catalunya, l’acord pres al Consell Interterritorial de Salut no permetrà sortir de les comunitats autònomes fins al 6 de gener.

També es mantindrà el confinament nocturn de les 22 h a les 6 del matí, tot i que es flexibilitzarà en dates assenyalades. La Generalitat preveu endarrerir-lo fins la 1.30 les nits de Nadal i Cap d’Any, el 24 i 31 de desembre. Pel que fa a la nit de Reis, el 5 de gener, serà a les 23 h.

Les reunions s’amplien a 10 persones, una ampliació que es mantindrà durant el període nadalenc, sigui quina sigui la fase en què ens trobem. Tot i que s’havia obert la porta perquè infants de fins a 14 anys no comptessin, finalment els menors de 14 anys s’inclouen en el còmput. A més, es recomana que hi hagi, com a màxim, dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. En les activitats extraescolars i de lleure educatiu també s’amplien els grups a 10 persones.

Museus, cinemes, teatres i sales de concerts, podran omplir un 70 % de l’aforament, amb un màxim de 500 persones.

Fase 4: Recuperació de les classes presencials

dates inicials: del 18 de gener al 31 de gener

En el quart tram, el confinament perimetral seguirà vigent fins al 6 de gener. A partir de llavors no hi haurà restriccions de mobilitat.

En aquest tram hi haurà novetats en l’àmbit educatiu: es recuperarà progressivament la presencialitat a batxillerat i extraescolars i es recuperaran les competicions esportives. L’educació es manté virtual a les universitats en cas de classes teòriques, però es recupera la presencialitat al 100 % a batxillerat i cicles formatius.