Raval terrassa bar

En marxa el pla de desescalada a Catalunya, que s’ha començat a aplicar amb la fase 1 el dilluns, 23 de novembre. Preveu quatre fases que s’aniran desplegant al llarg de dos mesos, amb la flexibilització progressiva de restriccions i mesures. Les fases s’aniran aplicant de 15 dies en 15 dies. Tot i això, s’obre la porta a revisar l’estratègia i a accelerar-la o alentir-la en funció de l’evolució de la pandèmia del coronavirus. També es preveu aplicar el pla de manera desigual al conjunt del territori, si fos necessari.

Fase 1: Reobertura de bars i restaurants, gimnasos i cultura

del 23 de novembre al 6 de desembre

Reobren bars i restaurants de les 6 h a les 21.30 h. Tot i que inicialment s’havia anunciat que a partir de les 18 h els restaurants només podrien servir sopars, les mesures publicades al DOGC ho han desestimat, de manera que poden oferir servei de restauració complert sense estar limitat a àpats. També s’ha tirat enrere la proposta de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, de permetre la mobilitat entre municipis per assistir a activitats culturals. D’aquesta manera, no es pot assistir a cap activitat cultural fora del municipi durant el confinament del cap de setmana. 

xef cuiner preparant un plat

  • S’ha de garantir la distància de dos metres entre taules, amb un màxim de quatre persones per taula (excepte si són d’un mateix grup de convivència). Les terrasses es poden ocupar completament, però a l’interior l’aforament estarà limitat al 30 % si està ben ventilat.
  • Es permeten les activitats extraescolars organitzades per centres educatius i fora d’ells, amb un màxim de sis alumnes.
  • També es poden fer les activitats esportives no competitives organitzades pels centres escolars, sense límit d’alumnes, i les organitzades per les federacions esportives. En canvi, es limiten a un màxim de sis persones per grup la resta d’activitats de lleure educatiu, com ara els esplais.
  • Pel que fa a l’esport, s’obren les instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50 % i control d’accés. En el cas de l’esport a l’interior, com els gimnasos, l’aforament màxim serà del 30 % i caldrà cita prèvia. Continuen suspeses les competicions, tot i que sí que es podran fer entrenaments.
  • Es reprenen les activitats culturals al 50 % amb un màxim de 500 persones. Continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposicions al 50 %.
  • El comerç té encara un aforament limitat al 30 %  als establiments de menys de 800 metres quadrats.
  • També poden obrir les sales de concerts.
  • Pel que fa a la mobilitat, es manté el confinament municipal durant els caps de setmana i el toc de queda de les 22 h a les 6 h. També es manté el confinament perimetral de Catalunya.

Fase 2: Del confinament municipal al confinament comarcal

del 7 de desembre al 20 de desembre

En una segona fase, es manté el confinament perimetral a tot Catalunya i el cap de setmana, de les 6 h de divendres a les 6 h de dilluns. La novetat és que el confinament passa de ser municipal a comarcal, és a dir, es permet la mobilitat dins la comarca.

Una altra novetat és que reobren els centres comercials amb un 30 % d’aforament i el comerç podrà assolir el 50 % de capacitat i superar els 800 metres quadrats oberts al públic.

En l’àmbit de la cultura, cinemes, teatres i sales de concerts poden arribar fins al 70 % de públic i la resta d’equipaments al 50 %, amb un màxim de 500 persones. Pel que fa a les activitats extraescolars, es mantenen les mateixes restriccions que en la primera fase. En els actes religiosos, l’aforament puja fins al 50 %.

Fase 3: Només es manté el confinament nocturn i límits d’aforament

del 21 de desembre al 3 de gener

La principal novetat és que s’aixeca el confinament perimetral de Catalunya i la resta de restriccions de mobilitat. Per tant, els ciutadans es podran moure lliurement pel territori català i sortir-ne (si no hi ha restriccions al lloc on van). El que sí que es mantindrà és el confinament nocturn de les 22 h a les 6 del matí.  

Pel que fa a bars i restaurants, s’amplia al 50 % l’aforament interior permès.

Les reunions s’amplien a 10 persones. Tot i això, el pla de desescalada matisa que hi podrà haver, com a màxim, dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. En les activitats extraescolars i de lleure educatiu també s’amplien els grups a 10 persones.

Pel que fa a museus, cinemes, teatres i sales de concerts, podran omplir un 70 % de l’aforament, amb un màxim de 500 persones.

Fase 4: Recuperació de les classes presencials

del 4 de gener al 17 de gener

En el quart tram, les novetats seran en l’àmbit educatiu: es recuperarà progressivament la presencialitat a batxillerat i extraescolars i es recuperaran les competicions esportives. L’educació es manté virtual a les universitats en cas de classes teòriques, però es recupera la presencialitat al 100 % a batxillerat i cicles formatius.

La cultura es manté en el 70 % de l’aforament, però s’apuja el màxim de públic fins a les 1.000 persones. En canvi, en els actes religiosos i cerimònies civils l’aforament es manté al 50 %. Els centres comercials podran omplir el 50 % de l’aforament, excepte les zones comunes.

Toc de queda, fins al 2021

La mobilitat nocturna queda limitada fins l’any que ve. El  toc de queda es manté entre les 22 i les 6 h fins a la darrera fase. Això afecta directament les celebracions de la nit de Cap d’Any, en què estarà vigent el toc de queda.

toc de queda catalunya barcelona de nit