El govern català ha anunciat “un pas enrere” en pla de desescalada de la segona onada de la covid-19. El vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha explicat que les mesures afecten la mobilitat i els sectors amb més interacció social i ha alertat que “aquest no serà el Nadal que voldríem”. “La situació, que no és bona, que és preocupant, ens obliga no només a frenar sinó també a fer passos enrere”, ha dit Aragonès.

El nou pla estarà vigent des d’aquest dilluns, 21 de desembre, i fins a l’11 de gener, però es preveu revisar-lo durant les festes. Segons ha dit Aragonès, “anirem revisant contínuament durant els dies de Nadal, per si cal canviar aquestes mesures i endurir-les“. De moment, han concretat que se’n farà una revisió el 28 de desembre.

El pla de desescalada a Catalunya

Confinament comarcal tota la setmana

Una de les mesures més destacades afecta el confinament perimetral de caps de setmana, que passa a ser comarcal. Tot i això, al contrari que fins ara, la mobilitat no es restringirà només durant el cap de setmana, sinó tota la setmana. La ciutadania, per tant, haurà de quedar-se confinada a la comarca de dilluns a diumenge.

Tot i això, hi haurà excepcions. Es permetrà moure’s entre comarques per desplaçar-se a una segona residència, anar a un hotel o visitar familiars, sempre que el desplaçament el faci una única bombolla de convivència.

Pel que fa al toc de queda, es manté a les 22 h i s’escurça l’horari previst per als dies excepcionals. Tant la nit del 24 de desembre com la del 31 de desembre, el màxim serà la una de la matinada.

A quina comarca de Catalunya vius?

Restriccions a la restauració

Els restaurants podran seguir com fins ara durant el cap de setmana, però a partir de dilluns, 21 de desembre, tindran horaris restringits. Només podran obrir per servir esmorzars o dinars. En concret, podran oferir àpats entre les 7.30 i les 9.30 h i entre les 13 i les 15.30 h. Els comensals hauran de portar la mascareta en tot moment, només se la podran treure en el moment de beure o menjar. Per sopar, només podran servir comandes per emportar.

10 persones els dies assenyalats

Pel que fa al límit de persones que es poden trobar, la Generalitat manté el màxim en sis. Tot i això, el nombre es podrà ampliar a 10 persones en dates assenyalades: el 24, 25, 26 i 31 de desembre, i els dies 1 i 6 de gener. Es recomana que hi hagi com a màxim dues bombolles de convivència. Tot i això, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha demanat a la ciutadania que “sempre que sigui possible, mantinguem la nostra bombolla de convivència i prou”.

Guia de Nadal i covid

Sense carters reials

El govern català també ha anunciat restriccions en els patges que recullen les cartes als Reis dels infants. Budó ha dit que no n’hi haurà i ha instat a fer arribar les cartes a Ses Majestats “per via telemàtica, correu electrònic, WhatsApp o bústies de correus”. En la mateixa línia, ha reiterat que es treballa amb el món local per fer cavalcades “més estàtiques que dinàmiques”, per evitar concentracions de públic.

En l’àmbit de la cultura, es mantenen els límits d’aforament i el topall màxim de 1.000 persones. Pel que fa als equipaments esportius, els aforaments es fixen en el 50 % els que siguin a l’aire lliure, i en el 30 % i amb cita prèvia els que siguin en locals tancats, sempre fent ús de la mascareta.

Pel govern, aquestes són mesures “el més quirúrgiques i efectives possibles”, ha dit Aragonès. El vicepresident català també s’ha mostrat confiat que permetran frenar l’empitjorament de les dades “sense mesures extremes”, com les que es van prendre al març o a l’octubre. Per aconseguir-ho, ha insistit en la responsabilitat individual de la ciutadania a l’hora de complir les mesures i recomanacions.