El CAP Montnegre, a les Corts, ha esdevingut un dels centres neuràlgics de la vacunació de la covid-19 a Barcelona. Des d’allà, 10 equips d’infermeres, cinc al matí i cinc a la tarda, surten diàriament a vacunar a les residències de la ciutat. Però, a més a més, és l’únic punt on s’està vacunant, per ara, els treballadors dels centres d’atenció primària de Barcelona. Dijous s’incorporaran tres punts de vacunació més: el CAP Casernes, el CAP Manso i el CAP Passeig de Maragall. Un total de 5.000 treballadors dels centres d’atenció primària de la ciutat estan cridats a vacunar-se. Molts ja ho han fet. Se la poden posar tots els perfils professionals, ja siguin sanitaris, administratius o altres tipus de treballadors.

A banda del CAP Montnegre, a Barcelona hi ha cinc punts més, tots hospitals, des d’on s’envien els equips d’infermeres a vacunar a les residències. Dimarts a la tarda s’hi van estrenar la Montserrat Alegret i l’Eva Sánchez, que han doblat el torn per poder dur a terme aquesta tasca. S’han endut les vacunes en una capsa refrigerada que han carregat en un dels vehicles del centre sanitari. Els ha tocat vacunar a la Llar Malpa, a l’Eixample. La Montserrat no dubta a descriure aquest dia com “un dels més importants de la seva carrera professional”. Per l’Eva, molt emocionada, és important que siguin els usuaris de les residències els primers a posar-se la vacuna.

La vacuna ja arriba descongelada

Les vacunes arriben al CAP Montnegre des del Banc de Sang i Teixits, que ja les envia descongelades en neveres refrigerades. Segons la coordinadora de la unitat mòbil de vacunació de la covid-19 del CAP Montnegre, Yolanda Seoane, un cop descongelades s’han de guardar a entre dos i vuit graus i s’han de posar abans de cinc dies. Cada vial de la vacuna de Pfizer permet posar cinc vaccins. Un cop s’obre, però, s’ha de mesclar amb sèrum fisiològic i té una vida de dues hores. A diferència d’altres vacunes, la mescla amb el sèrum s’ha de fer molt lentament per evitar fer malbé la dosi.

Objectiu: accelerar la vacunació

L’inici al ralentí de la vacunació a Catalunya va obligar el govern català a canviar d’estratègia. Va decidir començar a vacunar també els professionals sanitaris i no esperar-se, com s’havia previst inicialment, a haver vacunat a totes les residències. També es va anunciar que es vacunaria tots els dies de la setmana, inclosos els festius. El Departament de Salut manté l’objectiu de vacunar en tres mesos gairebé 750.000 persones, una xifra propera al 10 % de la població catalana.