Les dades de la covid a Barcelona tornen a dibuixar una nova corba, la setena onada de la pandèmia. Tot i que des de finals de març, el Departament de Salut va deixar de comptar tots els positius i només fa seguiment dels vulnerables, els registres de positius es continuen publicant. Els casos notificats augmenten des del mes de juny i han pujat amb gairebé 400 casos en l’última setmana analitzada. En l’últim mes, els contagis s’han duplicat.

La pressió hospitalària i les defuncions per covid també s’incrementen amb xifres que no es veien des del febrer. Als hospitals de Barcelona s’ha tornat a superar el llindar dels 450 ingressats. En aquests gràfics seguim l‘evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporciona el Departament de Salut tots els dimarts.

Gairebé 9.000 casos nous a la setmana

Amb el nou recompte de positius, només els vulnerables, la mitjana de contagis a l’abril va baixar a 1.800 casos a la setmana. Tot i això, des de mitjans d’abril, els positius van augmentar i van tornar a superar el topall dels 3.000 casos. Ara, a principis de juliol, estan a tocar dels 9.000 setmanals. Del 27 de juny al 3 de juliol es van comunicar 8.692 casos, un increment setmanal del 5 %. La setmana anterior van pujar un 22 %. La ciutat encadena cinc setmanes amb pujada de contagis en aquesta setena onada, com passa a Catalunya.

La setmana del 17 al 23 de gener va marcar un rècord setmanal de contagis a la sèrie històrica de les dades. No s’havien vist mai abans més de 39.000 casos de dilluns a diumenge a Barcelona. Aquest va ser el pic de la sisena onada ja que, en les vuit setmanes posteriors, els positius detectats van disminuir. La reducció va ser de gairebé a la meitat cada setmana, tot i que, al març, el ritme es va estancar.

Més de 450 hospitalitzats, com al febrer

Les persones hospitalitzades van superar la barrera de les 600 el 30 de gener. Des de mitjans d’abril, el balanç estava per sota de les 200 persones però, des del maig, la tendència va canviar i els registres actuals tornen a sobrepassar els 450 ingressats. L’increment setmanal més recent és menys acusat, del 8 %, amb 32 ciutadans més en una setmana. Però en comparació amb un mes enrere, les hospitalitzacions s’han duplicat de llarg.

El balanç de crítics s’enfila a la vintena

Els crítics a les UCI de Barcelona voregaven la desena des de l’abril amb oscil·lacions per sota i per sobre. En l’última setmana analitzada, la xifra ha pujat amb sis persones més i s’ha enfilat fins a la vintena. Comparat amb la situació d’un mes enrere, el balanç s’ha doblat i ha passat de nou a 20 pacients. Durant el mes de maig es va assolir la xifra més baixa de tota la sèrie històrica: sis crítics. En el pic de la cinquena onada hi va haver 221 crítics, una dada que la sisena onada no va sobrepassar.

Les defuncions setmanals es doblen en un mes

El balanç de mortalitat pel virus a Barcelona només tenia un dígit des de mitjans de març. És a dir, era inferior als 10 decessos. La setmana de l’11 al 17 d’abril es va trencar aquesta bona tendència i les defuncions notificades van passar de set a 13. La dada va seguir augmentant i en la setmana més recent consolidada de juny han mort 32 barcelonins. Per trobar una xifra idèntica cal recular fins a mitjans de febrer.

Amb dades provisionals, que poden augmentar, del 27 de juny al 3 de juliol s’han comunicat nou morts. La xifra pot augmentar perquè les funeràries notifiquen amb retard els decessos. Des de l’inici de la pandèmia s’han registrat 8.089 defuncions per coronavirus a Barcelona.

Canvis en el recompte de positius

Des del 25 de març, Salut actualitza les dades de la covid dos dies a la setmana: dimarts i divendres. A més, ja no es compten tots els casos perquè s’han deixat de fer proves a la població general. Per tant, les xifres prèvies a aquest canvi d’estratègia no es poden comparar amb les que es publiquin posteriorment, ja que poden no reflectir la situació real. De fet, els positius notificats es van reduir a la meitat en la primera setmana després del canvi.