fase 0 5 barcelona
Foto: Xavi Calvo

Les tres regions sanitàries de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes nord i sud han entrat aquest dilluns, 18 de maig, en la fase 0,5 de la desescalada que permet aixecar algunes restriccions. Es tracta d’una fase intermèdia abans de passar completament a la fase 1 de desconfinament a la ciutat. Aquest pas a la fase 1 podria arribar el dilluns 25 de maig si el Govern aprova la proposta de desescalada de la Generalitat i l’Ajuntament.

La resta de regions sanitàries de Catalunya ja estan en la fase 1 ara el Govern estudiarà si accepta el pas a la fase 2 del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt-Pirineu

Comerços, escoles i museus en fase 0,5

Algunes de les restriccions que s’aixequen en la fase 0,5 per a les àrees metropolitanes nord i sud i Barcelona ciutat permeten anar a un establiment comercial sense cita prèvia. També s’amplia el permís d’obertura als comerços de més de 400m2. Poden obrir sempre que es restringeixi la zona d’ús dels compradors i tot allò que superi les dimensions autoritzades quedi tancat al públic. Pel que fa a les rebaixes, els botiguers poden oferir descomptes sempre i quan no impliquin aglomeracions.

La fase 0,5 també permet obrir els centres escolars en fase administrativa -per exemple per fer-hi la preinscripció escolar-, els centres d’innovació i les instal·lacions cientificotècniques. En aquesta fase de la desescalada podrien obrir biblioteques tot i que les de Barcelona ja han anunciat que encara no ho faran i museus, que tampoc obriran portes de moment.

També inclou la reactivació progressiva dels serveis socials, amb atenció prioritària a col·lectius més desafavorits. I els centres religiosos poden celebrar misses amb un terç del seu aforament.

Platges sí, gimnasos i terrasses encara no

A partir de la fase 0,5 -concretament aquest dimecres 20 de maig- Barcelona obrirà les platges per passejar i córrer per la sorra de 6 h a 20 h, tot i que encara no estarà permès ni el bany recreatiu. A partir de dimecres 20 de maig, tot i que en un principi l’Ajuntament havia anunciat que sí que es permetia prendre el sol, finalment no.

L’esport professional també té novetats, els esportistes federats poden sortir del seu municipi per practicar esport i obrirà el CAR de Sant Cugat. Es permeten entrenaments individuals de professionals i federats i entrenament bàsic de lligues professionals. No s’hi inclou l’obertura de gimnasos ni tampoc de les terrasses, com tampoc s’amplien les reunions que es limiten a com a màxim 10 persones.

A més, es flexibilitzaran les vetlles per les víctimes de coronavirus. Es permet que hi assisteixin un màxim de 10 persones.