L’Hospital Vall Hebron ha acomiadat als 140 residents que han acabat l’especialització al centre. Fa entre dos i cinc anys que són a l’hospital, però probablement el que no se’ls oblidarà mai són els últims tres mesos de feina. Quan va esclatar la pandèmia del coronavirus, tots ells (de fet els 567 residents que hi ha a l’hospital) es van posar sense excepció a primera línia per atendre els malalts amb covid-19. La seva contribució en la feina hospitalària ha estat absolutament imprescindible com reconeix Mònica Rodríguez, directora de docència del Vall Hebron: “Probablement ha estat la diferència entre poder donar resposta sanitària o no arribar a donar-la”, sentencia.

Una generació de metges altament preparada

Alguns dels residents han arribat fins i tot a liderar equips. D’altres, com la Rose Ruiz, que fa dos anys que està de resident de medicina física i rehabilitació, es van encarregar de coordinar el contacte amb les famílies dels pacients ingressats.”Fem una feina molt important no només en situació de pandèmia”, reivindica la Rose, “tirem endavant amb l’hospital”. Per ella l’aprenentatge d’aquests mesos és evident: “La generació de residents covid esta preparada des d’un punto de vista que no coneixíem, sense precedents”.

Per Rodríguez, els residents haurien trigat anys a obtenir tot aprenentatge que han adquirit de forma exprés, el que els dona unes habilitats i una “competència extra per fer front a les adversitats”. Tots ells, reconeix la directora de docència de l’hospital, han après a treballar sota molta pressió, a prendre decisions i també a desenvolupar habilitats comunicatives.

Un sou base de 1.100 euros

Els elogis que han rebut el residents el dia del seu comiat no amaguen, però, les queixes d’aquest col·lectiu que reivindiquen una millora de les seves condicions laborals i econòmiques. Cobren 1.100 € de sou base, més el que ingressen per les guàrdies. “Creiem que, per exigència, per formació i per responsabilitat, aquest sou hauria de ser més elevat”, afirma la Rose a qui, amb aquests ingressos, se li fa complicat poder mantenir l’habitatge a Barcelona.