Rambla Barcelona fase 0
Foto: Xavi Calvo

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona volen que la ciutat pugui avançar en el desconfinament però sense passar per complet a la fase 1 de la desescalada. La consellera de Salut, Alba Vergés, i l’alcaldessa Ada Colau proposen que Barcelona avanci fins a la fase 0,5, és a dir, que la ciutat pugui gaudir de mesures pròpies de la fase 1 tot i continuar en la 0. Per exemple, permetre l’obertura de comerços sense cita prèvia o el préstec de llibres a les biblioteques.

Altres peticions que Salut ha fet al Ministeri de Sanitat és que a Barcelona es permetin les activitats de culte i les exposicions a museus amb un terç de la capacitat màxima d’aforament. Si el Govern espanyol ho autoritza, a partir del 18 de maig també està previst que puguin obrir a la ciutat i als municipis de l’àrea metropolitana centres d’investigació i també instal·lacions esportives d’alt rendiment com el CAR de Sant Cugat.

Uns avenços molt esperats

Les novetats que s’han anunciat aquest dijous s’han cuinat durant les darreres hores en el marc de l’oficina conjunta per al desconfinament de Barcelona. Aquest dimecres ja va haver-hi una reunió dels diferents grups de treball de l’oficina per avaluar “com està la ciutat”. Segons Vergés, les dues institucions comparteixen el criteri de la “prudència”, tot i que també les “ganes de poder avançar”.

El plantejament d’aquestes excepcions va en la línia de les peticions que ja ha fet arribar, per exemple, el sector comercial. Aquest dimecres, Barcelona Comerç ha plantejat poder treballar sense cita prèvia, tot i estar en la fase 0. I fa una setmana comerciants i minoristes ho van poder traslladar també al president de la Generalitat, Quim Torra. El pas a la fase 1, suposarà, de fet, que es puguin reobrir les terrasses o que es puguin fer reunions d’amics o familiars de com a màxim 10 persones.