Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d’Acció Social i Coop57 han organitzat una marató solidària per recaptar fons per l’emergència social derivada de la crisi del coronavirus. Les donacions es poden fer a través del web del projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats.
Els diners que s’aconsegueixin s’enviaran a projectes socials contra la pobresa, l’atur i l’emergència alimentària, a favor de la infància i d’una llar digna. Segons les tres entitats, la crisi originada per la pandèmia ha provocat que més del 25 % de Catalunya es trobi “en risc d’exclusió”, amb més d’un milió de persones desocupades.

L’efecte de la crisi en l’habitatge i l’educació

També apunten que 18.000 persones han contactat amb el Sindicat de Llogaters per demanar ajuda per pagar l’habitatge i calculen que hi ha més de 5.000 persones sense llar a Catalunya, mentre s’han incrementat “més d’un 88 %” les trucades per casos de violència masclista.

Pel que fa a l’educació, asseguren que la bretxa social s’accentua amb més de 55.000 famílies sense accés a ordinadors o sense connexió a internet, el que suposa més de 180.000 infants i joves segons els càlculs de les tres entitats.

“Només el 45 % dels catalans vivia en plena integració social abans de la covid-19”

Teresa Crespo, amb una llarga trajectòria en el sector social i membre d’Ecas, reclama que tota la població pugui gaudir dels drets a l’habitatge, a la salut, al treball o a l’educació. A més, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha explicat que la pandèmia “agreuja una situació de vulnerabilitat i pobresa que ja existia”.
Per la seva banda, des de Coop57, David Fernàndez ha recordat que abans de la covid “només el 45 % de la societat catalana vivia sota patrons de plena integració social”, mentre que un 35 % ho feia en una “precarietat a perpetuïtat” i un 20 % “sota escenaris d’exclusió social”. Segons ha indicat aquest escenari “d’ahir” s’ha agreujat “avui” arran de la crisi, però ha assegurat que “el demà encara el podem canviar”.