Després del pic de la corba de contagis del coronavirus, l’escenari que ha deixat és la de pacients amb seqüeles molt diverses, sobretot els que van estar greus i ingressats a l’UCI. Entre les dolences més greus que poden deixar la covid-19 i la llarga estada a l’hospital hi ha malalties respiratòries, miopaties i malalties neuromusculars, que produeixen un deteriorament del teixit muscular. Els pacients que han deixat enrere el virus també poden experimentar dolor i pèrdua de mobilitat i sensibilitat al braç, atròfia muscular i, fins i tot, alguns pacients pateixen una inflamació cerebral.

Rehabilitació de pacients, al pavelló Salut

La rehabilitació d’aquests pacients es fa, en el cas del Vall d’Hebron, al pavelló salut, que, després d’atendre casos de covid-19 durant el pic de la pandèmia, s’ha reconvertit en hospital de dia. Aquí, els professionals de medicina física i rehabilitació atenen pacients que ja han rebut l’alta i ja no són portadors del virus; però també tracten persones que pateixen altres patologies musculars esquelètiques que van deixar de ser ateses perquè el coronavirus va passar a ser prioritat. Persones que tenen, per exemple, seqüeles neurològiques d’ictus, fractures o pròtesis de genoll, entre d’altres. En total, el pavelló salut està previst que atengui 110 pacients al dia.

Ara bé, la rehabilitació no és l’únic servei que es presta ara en aquest espai de suport al Vall d’Hebron. També s’hi fan les proves de PCR als pacients que necessiten ser ingressats, que tenen una visita mèdica o a qui s’ha de fer un procediment que impliqui manipulació de les vies aèries.