fases desescalada catalunya

La desescalada a Catalunya ja està en marxa del tot. La fase 1 ha arribat a totes les regions sanitàries, també a Barcelona i l’àrea metropolitana des del 25 de maig. Hi ha zones que continuen avançant i ja han entrat a la fase 2. És el cas de les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran.

El calendari de la desescalada està dirigit pel Govern espanyol, després de dos mesos de confinament a casa per la crisi del coronavirus. La Generalitat és qui pacta amb l’executiu espanyol el desconfinament específic per regions a Catalunya.

A Catalunya, la Generalitat ha dividit el territori en nou regions sanitàries diferents i ha atorgat un grau diferent de risc de desconfinament a aquestes àrees. Per a cadascun d’aquests tres nivells, el Departament de Salut estableix un calendari de desconfinament progressiu i diferenciat, segons l’evolució de la pandèmia.

Fase 1 i fase 2: com queda Catalunya?

Les regions sanitàries metropolitana nord, sud, Barcelona i el Baix Montseny han passat a la fase 1, des del 25 de maig. També es manté la fase 1 per a Catalunya Central, Lleida i Girona –juntament amb les del Garraf i l’Alt Penedès. Passen a fase 2, les regions de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran.

 

Repassem quines activitats permet recuperar cada fase de la desescalada. Es preveu que, en el millor dels escenaris, després de la crisi de la covid-19, es reprengui la normalitat a finals de juny.

Fases del desconfinament: què es pot fer i quan?

 • Fase 0: preparació de la desescalada

  • És la fase que va començar el 4 de maig, i que permet pot sortir al carrer per franges horàries i reobrir els locals comercials de menys de 400 m2. En el cas dels restaurants poden afegir al servei de menjar a domicili que oferien fins ara la possibilitat de fer menjar per emportar-se. A més, es poden fer obres menors en locals comercials i habitatges buits, garantint el mínim contacte entre treballadors i veïns. També es poden reprendre els entrenaments dels esportistes professionals sense límit de temps, amb un entrenador, sempre que es facin individualment i dins de la mateixa província, o terme municipal en el cas dels federats. Al transport públic és obligatori l’ús de la mascareta.
 • Fase 0,5: intermèdia

  • Es permet l’obertura dels petits comerços sense que els clients hagin de concertar cita prèvia. També poden obrir els centres d’alt rendiment, els tanatoris al 30 % de la capacitat i els centres d’investigació i recerca.
 • Fase 1: inicial

  • Es permeten reunions de fins a 10 persones en domicilis privats o a l’espai públic mantenint la distància de dos metres entre persones. Les terrasses dels bars i restaurants poden obrir amb un 50 % de capacitat. També es reobren els hotels i allotjaments turístics, que han de mantenir clausurades les zones comunes. També es poden obrir els espais de culte amb l’aforament limitat. Pel que fa als desplaçaments en vehicle privat, es permet que puguin circular junts tots els convivents d’un mateix habitatge amb un límit de nou passatgers. Pel que fa als enterraments, es permeten en espais públics o privats amb un màxim de 15 persones si és a l’exterior i 10 si és a l’interior. Una de les novetats és que es permet canviar de municipi, sempre dins la teva regió sanitària. Això implica que en el cas de Barcelona encara no se’n pugui sortir, perquè la ciutat constitueix tota sola una regió sanitària. Els cementiris de Barcelona reobren a partir del 25 de maig.
 • Fase 2: intermèdia

  • El curs escolar es reprendrà al setembre amb algunes limitacions, tot i que Edudació no descarta que els centres obrin en aquesta fase per fer tutories, encara que en cap cas per fer-hi classes. No hi ha franges horàries per fer passejos o esport, tot i que sí que es mantindran per a les persones vulnerables. Pel que fa a l’àmbit cultural es reobren en aquesta fase equipaments amb un 30 % del públic i es poden fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. Pel que fa als espectacles a l’aire lliure, poden tenir un màxim 400 persones i amb cadires. A més, els bars i restaurants poden obrir al públic amb un 40 % de les taules de l’interior i els espais de culte al 50 %. Els enterraments es podran fer amb 25 persones en espais exteriors i amb 15 als interiors i s’autoritzaran els casaments amb un màxim de 100 convidats i al 50 % de la capacitat de l’espai. També els centres comercials poden aixecar la persiana amb el 30 % de la capacitat a les zones comunes i un 40 % als establiments. I es permet la caça i la pesca esportiva i s’autoritzen els banys a les platges i les piscines recreatives. En aquesta fase 2 o la 3 és quan es preveu la flexibilització del moviment entre territoris, tot i que encara no s’ha concretat quan serà possible el trasllat entre regions sanitàries.
 • Fase 3: “nova normalitat”

  • Es flexibilitza en aquesta fase el moviment entre territoris, es permet viatjar en ferri i es permet l’obertura de restaurants amb un 50 % de l’aforament.