Mapa fases desescalada Catalunya

L’últim pas de la desescalada a Catalunya pel coronavirus ha arribat aquest divendres, 19 de juny, amb l’entrada de tot Catalunya a la nova normalitat o fase de represa, tal com l’ha rebatejada el govern de la Generalitat. Aquesta última etapa s’ha estrenat abans que decaigui l’estat d’alarma, el 21 de juny, i només 24 hores després que Barcelona, l’àrea metropolitana i Lleida passessin a la fase 3.

Pas a la fase de represa

Amb la regulació pròpia de la Generalitat tot Catalunya torna a anar al mateix ritme. El pas a la fase de represa posa fi a les restriccions de mobilitat al territori català. A qualsevol punt es pot fer “de tot” mentre es mantingui la distància de seguretat i les mesures de protecció individual que han de garantir la protecció col·lectiva (sobretot, mascareta i higiene freqüent de mans). També s’eliminen els percentatges d’aforaments, que només estaran condicionats a poder mantenir la distància, tot i que s’estableix un període transitori fins al dia 25 de juny. Fins aleshores es manté un aforament màxim del 50 % en els espais interiors i del 75 % en els exteriors.

Barcelona, àrea metropolitana, Garraf i Alt Penedès: una única regió sanitària

Les àrees de Barcelona ciutat, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud van deixar de ser regions sanitàries independents l’1 de juny, quan es van unificar en una de sola, fet que va permetre la mobilitat entre municipis de l’àrea metropolitana. A partir del 8 de juny, també s’hi van incorporar el Garraf i l’Alt Penedes.

Fases del desconfinament: què es pot fer i quan?

Repassem quines activitats permet recuperar cada fase de la desescalada. Després de la crisi de la covid-19, Catalunya ha entrat en la “nova normalitat” —com ho anomena Madrid— o la represa —com ho ha batejat el govern català, aquest 19 de juny.

  • Fase 0: preparació de la desescalada

    • És la fase que va començar el 4 de maig i permet sortir al carrer per franges horàries i reobrir els locals comercials de menys de 400 m². En el cas dels restaurants, poden afegir al servei de menjar a domicili que oferien fins ara la possibilitat de fer menjar per emportar-se. A més, es poden fer obres menors en locals comercials i habitatges buits, garantint el contacte mínim entre treballadors i veïns. També es poden reprendre els entrenaments dels esportistes professionals sense límit de temps, amb un entrenador, sempre que es facin individualment i dins de la mateixa província, o terme municipal en el cas dels federats. Al transport públic és obligatori l’ús de la mascareta.
  • Fase 0,5: intermèdia

    • Es permet l’obertura dels petits comerços sense que els clients hagin de concertar cita prèvia. També poden obrir els centres d’alt rendiment, els tanatoris al 30 % de la capacitat i els centres d’investigació i recerca.
  • Fase 1: inicial

    • Es permeten reunions de fins a 10 persones en domicilis privats o a l’espai públic mantenint la distància de dos metres entre persones. Les terrasses dels bars i restaurants poden obrir amb un 50 % de capacitat. També es reobren els hotels i allotjaments turístics, que han de mantenir clausurades les zones comunes. També es poden obrir els espais de culte amb l’aforament limitat. Pel que fa als desplaçaments en vehicle privat, es permet que puguin circular junts tots els convivents d’un mateix habitatge amb un límit de nou passatgers. Pel que fa als enterraments, es permeten en espais públics o privats amb un màxim de 15 persones si és a l’exterior i 10 si és a l’interior. Una de les novetats és que es permet canviar de municipi, sempre dins la teva regió sanitària.
  • Fase 2: intermèdia

El curs escolar es reprendrà al setembre amb algunes limitacions, tot i que Educació té previst que els centres obrin al juny per fer tutories, encara que en cap cas per fer-hi classes. No hi ha franges horàries per fer passejos o esport, tot i que sí que es mantenen per a les persones vulnerables. Pel que fa a l’àmbit cultural, es reobren en aquesta fase equipaments amb un 30 % del públic i es poden fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. Pel que fa als espectacles a l’aire lliure, poden tenir un màxim de 400 persones i amb cadires. A més, els bars i restaurants poden obrir al públic amb un 40 % de les taules de l’interior i els espais de culte, al 50 %. Els enterraments es poden fer amb 25 persones en espais exteriors i amb 15 als interiors i s’autoritzen els casaments amb un màxim de 100 convidats i al 50 % de la capacitat de l’espai. També els centres comercials poden aixecar la persiana amb el 30 % de la capacitat a les zones comunes i un 40 % als establiments. Es permeten la caça i la pesca esportives i s’autoritzen els banys a les platges i les piscines recreatives. En aquesta fase 2 o la 3 és quan es preveu la flexibilització del moviment entre territoris, tot i que encara no s’ha concretat quan serà possible el trasllat entre regions sanitàries.

  • Fase 3

    • Es flexibilitza en aquesta fase el moviment entre territoris, es permet viatjar en ferri i es permet l’obertura de restaurants amb un 50 % de l’aforament.
  • Fase de represa
    • No hi ha restriccions de moviments dins de Catalunya. No hi ha franges horàries ni percentatges d’aforaments. S’ha de garantir, això sí, una distància de seguretat d’1,5 metres entre persones, equivalent en superfície a 2,5 m2 per a cadascú. Els esdeveniments organitzats en espais interiors podran comptar amb un màxim de 2.000 assistents si hi ha seients preassignats entre altres condicions. A l’exterior es podrà elevar la xifra a 3.000 si es compleixen els requisits establerts en la normativa.