Barcelona es prepara per deixar enrere la fase 0,5 de la desescalada i avançar cap a la fase 1. La bona evolució de les dades sanitàries de la pandèmia del coronavirus ha fet que l’Ajuntament i el Department de Salut hagin decidit demanar al Ministeri de Sanitat que la ciutat, l’àrea metropolitana i el Baix Montseny facin un pas més en el desconfinament el proper dilluns, 25 de maig. Així ho ha acordat l’oficina conjunta que han creat les dues administracions per fer el seguiment de la desescalada. Tot fa pensar que si no hi ha cap contratemps o cap canvi de tendència en les dades en els propers dies el Govern aprovarà la mesura tal com ja va anunciar divendres.

Bons indicadors sanitaris

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que “Barcelona i l’àrea metropolitana estan preparades” per avançar en la desescalada. El govern municipal defensa que hi ha elements objectius com la reducció de la taxa de contagi i l’ampliació de la capacitat de fer proves de diagnòstic que avalen la mesura. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a la prudència però també ha posat en relleu que “s’està consolidant el decreixement de casos nous”.

Reobertura de terrasses i trobades familiars

Aquest dilluns la ciutat ha entrat en una fase intermèdia, la fase 0,5, que ha permès mesures com la reobertura dels petits comerços sense cita prèvia, els centres d’alt rendiment, els museus al 30 % de la capacitat, les biblioteques, les vetlles de 10 persones als tanatoris i els centres d’investigació i recerca.

Quan Barcelona passi a la fase 1, es permetran més activitats que relaxaran l’aïllament social com les reunions familiars amb un màxim 10 persones, l’obertura de les terrasses dels bars i restaurants al 50 % i els desplaçaments en vehicle privat. També podran reprendre l’activitat els hotels i allotjaments turístics, que hauran de precintar les zones comunes, i els teatres, cinemes i gimnasos ho podran fer amb limitacions en l’aforament. I a més, estaran permesos els desplaçaments a segones residències sempre que siguin a la mateixa regió sanitària.

Les primeres regions a la fase 2

El Departament de Salut ha informat que també proposa que les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, les primeres que van entrar a la fase 1, avancin cap a la fase 2 el 25 de maig.