La posada en marxa de la fase 0,5 a Barcelona a partir d’aquest dilluns a causa de la pandèmia del coronavirus permet els petits comerços poder obrir sense necessitat de cita prèvia, això sí assegurant la distància de seguretat dels clients i restringint l’aforament dins del local un 30 %.

Un pas més cap a la “nova normalitat”

Els eixos comercials es mostren esperançats amb la possibilitat d’obrir portes només amb les restriccions d’higiene necessàries per evitar el contagi dins dels seus locals. Segons Pròsper Puig, de Barcelona Comerç, amb la cita prèvia només havien obert portes la meitat de les botigues i creuen que a partir de dilluns ho farà el 80 %. Segons Puig aquesta nova etapa permetrà els veïns comprovar que el petit comerç dona vida i seguretat al barri i que la seva supervivència és cabdal.

En aquest sentit l’eix comercial de Sant Antoni ha engegat la campanya “Ara és el teu torn”  per animar els veïns a comprar perquè diuen “solament d’aquesta manera es podrà mantenir el teixit econòmic i la cohesió social del barri. Un teixit econòmic que ha estat sempre al costat de la gent i que ara us necessita.” 

Les rebaixes

Si bé els comerciants preferirien no començar les vendes abaixant preus cal recordar que moltes botigues de roba van rebre les peces d’entretemps just abans del confinament i per tant ara tenen acumulat un gran estoc. Per tant les rebaixes i els descomptes estaran permesos sempre que no es produeixin aglomeracions a les botigues.

Un tràngol

Des de Barcelona oberta, la seva responsable, Núria Paricio, adverteix que el confinament ha estat demolidor per a molts dels comerços turístics de Barcelona. Segons Paricio la seva associació ha fet una enquesta nominal als seus associats i ha detectat que un 35 % s’ha vist obligat a tancar. Tot i això cal recordar que com a novetat, els comerços de més de 400 m2 que no es trobin dins d’un centre comercial podran obrir portes sempre que delimitin el seu espai de venda perquè no sobrepassi aquesta extensió.