La Pedrera organitza visites guiades enfocades a estimular els records, el llenguatge i altres capacitats a través de l’art. L’activitat forma part del programa REMS, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, dirigit a persones grans en fases inicials de l’Alzheimer i altres demències. Un equip de betevé ha acompanyat el grup del taller d’envelliment digne de la Sagrada Família a l’exposició ‘Els camins de l’abstracció 1957-1978’.

Més de 2.500 participants des del 2015

Des del 2015, més de 1.700 persones han passat per aquests tallers, a les quals se n’han de sumar 900 més, que han vingut a través d’altres entitats que han pogut fer servir les eines que preparen per millorar les capacitats cognitives.

Aquest retrat de Brigitte Bardot d’Antonio Saura ha generat moltes intervencions dels participants al taller

El guió de la visita està dirigit a estimular els records, el llenguatge, l’atenció o les relacions. L’objectiu del programa és mantenir, durant el màxim de temps possible, les capacitats cognitives i físiques perquè aquestes persones tinguin major autonomia. També es busca garantir-ne el benestar emocional i relacional, així com combatre la solitud.

L’abstracció com a estímul de la memòria

La mostra que han visitat, d’art abstracte, ha estat un repte, però els ha sorprès que els permetés relacionar tantes coses que ja sabien, o emocions que han sentit. Per a la Montserrat Parera Carreras, aquest tipus d’art fa raonar moltes coses, i els ajuda a treballar la memòria.

Aquest tipus d’art fa raonar moltes coses, i com que treballem la memòria, que és el que més ens falla, ens dona molt de moviment al cap”
Montserrat Parera Carreras

En les visites, fan una sèrie de parades i comenten obres d’art específiques. Com que són persones que tenen problemes per retenir la informació nova, es fa un reforç abans i després de la visita amb tallers de memòria.