Des de fa unes setmanes, la covid a Catalunya està a l’alça. L’increment dels positius i dels ingressos als hospitals ja posa sobre la taula l’entrada en una nova onada de la pandèmia, amb unes variants BA.4 i BA.5 que semblen més contagioses però que donen uns símptomes més lleus, segons les primeres investigacions. A més, la vacuna de la covid dona protecció contra la malaltia. Quant dura la immunitat de la covid? Et preguntes quin és el nivell de protecció que tens si tens la dosi de reforç o si has passat la malaltia recentment? T’ho expliquem.
La immunitat de la covid amb la vacuna
La immunitat de la covid amb la vacuna ha estat un dels elements principals d’estudi els darrers dos anys, des que es va aprovar-se el primer vaccí contra la malaltia del coronavirus. Ara bé, tal com apunta l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL), “encara no hi ha una resposta definitiva“.
La durada d’aquesta protecció pot variar en funció del tipus de vacuna que s’administri al pacient. En aquest sentit, segons recull l’ISGLOBAL, sembla que la protecció vacunal disminueix més ràpidament en les vacunes de virus inactivats, com Sinopharm o Sinovac, mentre que les de vectors adenovirals (Janssen i AstraZeneca) o les d’ARNm (Pfizer i Moderna) garanteixen una immunitat més duradera.
Una tercera dosi restableix els nivells d’anticossos
A partir de quan baixa la immunitat contra la covid amb la vacuna? Els darrers estudis de seguiment apunten a una disminució gradual dels anticossos durant els sis mesos posteriors a la segona dosi. A més, les investigacions apunten que la variant òmicron, així com les seves subvariants, tenen una major capacitat d’esquivar l’efecte protector de les vacunes, si bé “una tercera dosi restableix nivells d’anticossos suficients per neutralitzar-la“.
Immunitat postcovid després de passar la malaltia
Una altra manera d’aconseguir protecció contra la malaltia és fer-ho amb la immunitat postcovid, és a dir, aquella que s’assoleix de forma natural després de passar la covid. Investigadors d’IrsiCaixa van concloure que la infecció pel coronavirus genera anticossos protectors que es mantenen més enllà d’un any. Ara bé, això no vol dir que una persona no pugui contagiar-se de nou i donar positiu durant els 12 mesos posteriors al contagi, sinó que amb menor probabilitat patirà símptomes greus.
En la mateixa línia ho apunta el Departament de Salut. L’Agència de Salut Pública de Catalunya diu que passar la covid dona immunitat “durant un temps”, uns mesos en què és “molt poc probable” tornar-se a contagiar, si bé no és impossible. Aquesta immunitat, però, disminueix amb el temps, tal com passa amb la vacuna. Per això, les autoritats sanitàries fan una crida a vacunar-se encara que s’hagi passat la malaltia.