vacuna covid 3a dosi 5 mesos

La Comissió de Salut Pública ha acordat aquest dimarts al matí modificar el temps d’espera per administrar la tercera dosi en aquelles persones que s’han contagiat de la covid. Sanitat recomana ara esperar fins a cinc mesos després d’haver superat la infecció, i no un mes com estava establert fins ara. El canvi es produeix només 20 dies després que Sanitat fixés la tercera dosi a les quatre setmanes de la infecció i suposa una actualització en l’estratègia de vacunació del govern espanyol.

La Comissió ha fet aquesta rectificació d’acord amb els darrers estudis disponibles. “L’evidència actual mostra que el fet de tenir una infecció per covid després de tenir la pauta completa fa que es desenvolupi una resposta immune més potent i més àmplia en termes de neutralitzar altres variants del virus, en comparació amb la resposta observada en persones que només van tenir la infecció o que només van rebre dues dosis”, explica el ministeri. A més, Sanitat afegeix que les infeccions per la variant òmicron “augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics” diferents de la proteïna S en comparació amb les infeccions després de la vacunació causades per la variant delta, fet que suposa, afegeix, una ampliació de la immunitat.

Durant les últimes setmanes diversos experts s’han pronunciat en aquesta línia i han defensat que no era necessari administrar la tercera dosi amb tanta rapidesa si s’acabava de passar la malaltia.

Els nens d’entre cinc i 11 anys: vuit setmanes d’espera

En el cas dels nens d’entre cinc i 11 anys també hi ha canvis en l’estratègia de vacunació. A partir d’ara, si s’han infectat abans de rebre cap vacuna, se li administrarà una sola dosi a partir de les vuit setmanes del contagi. Si la infecció arriba després d’haver rebut una primera dosi, la segona dosi del vaccí s’administrarà a partir de les vuit setmanes després del diagnòstic de la infecció, mantenint l’interval de vuit setmanes respecte de la primera dosi. Fins ara el temps d’espera estava establert en només quatre setmanes.