vacuna covid nens
Foto: ACN

La vacuna de la covid per a nens a Catalunya s’administra als menors de cinc a 11 anys. Els infants menors de 12 anys era l’únic grup de població que encara no s’havia vacunat contra el coronavirus, però des del 15 de desembre Catalunya punxa la vacuna de Pfizer als nens. El vaccí té l’aval de l’EMA i de la Comissió de Salut Pública, que també ha donat llum verda per començar a administrar el vaccí als nens.

La vacuna s’administra a través de dosis pediàtriques i hi ha certes diferències amb la vacuna dels adults. T’expliquem tot el que es coneix sobre la vacunació dels nens a Catalunya amb tots els detalls que ja ha informat el Departament de Salut.

Com demanar cita per a la vacuna de la covid dels nens?

Es pot demanar hora i cita per a la vacunació de la covid dels nens d’entre cinc i 11 anys a Catalunya des del 13 de desembre a través del web habitual que ha activat el departament.

Què és una dosi pediàtrica de la vacuna de la covid per a nens?

En el cas dels infants, la vacuna de la covid és una tercera part de la dosi dels adults i va preparada en vials de 10, cosa que facilita poder-la injectar. De moment, la vacuna de Pfizer contra la covid-19 és l’única que s’administra als menors d’entre cinc i 11 anys. La dosi és la mateixa per a un nen o nena de cinc anys que per a un o una d’11 anys.

Quantes dosis reben els nens? I si han passat la covid?

Els infants reben dues dosis de la vacuna en un espai de temps de vuit setmanes. En el cas dels infants que hagin passat la covid, només se’ls punxa una dosi vuit setmanes després de la infecció, excepte si són grans dependents o formen part d’un col·lectiu de risc.

Si la infecció arriba després d’haver rebut la primera dosi, la segona punxada s’administra vuit setmanes després del diagnòstic de la infecció. Es manté, per tant, l’interval de vuit setmanes respecte a la primera dosi. És l’última decisió de la Comissió de Salut Pública i modifica la recomanació que fins ara establia un temps d’espera de només quatre setmanes.

Com s’administra la vacuna de la covid als nens a Catalunya?

Catalunya administra la vacuna de la covid a tots els menors de cinc a 11 anys. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, els pares o tutors han de demanar cita a vacunacovidsalut.cat per rebre la punxada als punts de vacunació i també en algun centre d’atenció primària i hospital. Salut treballa per adaptar el web vacunacovidsalut.cat i que els germans puguin demanar cita prèvia per a la vacuna de la covid junts.

Quina marca de vacuna de la covid reben els infants?

L’única farmacèutica que, de moment, ha rebut l’aval de l’EMA per administrar el seu vaccí als menors de 12 anys és Pfizer. Per això, de moment, és el seu fàrmac el que s’utilitza per als nens. Tot i això, el regulador europeu ja estudia si també autoritza el vaccí de Moderna per a la població infantil, tal com ja es fa amb els majors de 12 anys.

tercera dosi
Vials de la vacuna de Pfizer contra la covid

Quins són els efectes secundaris de la vacuna de la covid per a nens?

Segons els estudis clínics presentats per Pfizer a l’Agència Europea de Medicaments, els efectes secundaris més comuns entre els més petits són molt semblants als detectats en els majors de 12 anys i els adults: dolor i envermelliment al lloc de la injecció, cansament, mal de cap i febre, que desapareixen hores després de la vaccinació.

On es vacuna contra la covid els infants?

Catalunya vacuna contra la covid els infants als punts de vacunació de població, tot i que també hi ha algun centre d’atenció primària i algun hospital. Els menors han d’anar acompanyats del pare, mare o tutor. En cas d’anar amb algun altre familiar, han de dur un consentiment informat.

S’obre la vacunació dels menors per a totes les edats alhora?

Sí, Salut ha obert la vacunació a tots els menors de cinc a 11 anys.

Què fer si el meu fill es troba malament després de vacunar-se?

Si un cop administrada la vacuna de la covid, el teu fill es troba malament cal prendre les mateixes mesures que per a qualsevol altra vacuna: administrar analgèsics com el paracetamol i en cas que no millori, consultar el pediatre.

Quina vacuna pertoca a un nen que compleix 12 anys entre la primera i la segona dosi?

Els nens que fan 12 anys entre la primera i la segona dosi de la vacuna covid s’han de vacunar amb una dosi d’adults, mentre que els que facin 12 anys en els propers mesos, s’han de vacunar amb una dosi pediàtrica.

Els nens han de presentar el certificat de la covid a restaurants, oci i la resta d’activitats?

No. A Catalunya, el certificat és obligatori als espais on es demani a partir dels 13 anys.