quant dura covid temps contagi

El nombre de casos de covid a Catalunya ha registrat un repunt del 23 % l’última setmana, després de disparar-se a l’estiu per la setena onada. Si bé els centres sanitaris només fan proves a persones majors de 60 anys i vulnerables, molts ciutadans es fan tests d’antígens a casa en detectar-se símptomes compatibles amb la malaltia i han acabat donant positiu per coronavirus. Tens la malaltia i vols saber quant dura la covid i quants dies dones positiu?

A continuació et detallem quin és el temps de contagi i quant triguen a marxar els símptomes.

Quant dura la covid al cos? Quants dies dones positiu?

Si bé una persona pot ser asimptomàtica o tenir símptomes lleus i donar negatiu dies després, el cert és que la presència del virus dins del cos pot allargar-se força dies més. S’han publicat diversos estudis sobre el tema. Per exemple, una investigació del diari mèdic BMJ Journals apunta que la covid no s’elimina del cos completament fins a 30 dies després del primer positiu, si bé molt abans ja es deixa de contagiar. Es tracta d’una mitjana calculada a través del seguiment de 4.500 pacients que van donar contagiar-se el 2020.

Els temps d’incubació ha variat amb l’aparició de les noves variants. Per exemple, amb òmicron el temps que dura el virus al cos s’ha reduït considerablement, d’acord amb diverses investigacions recents i tal com ha apuntat reiteradament el Ministeri de Sanitat. De fet, això mateix va propiciar la reducció del temps de quarantena de 10 a set dies quan l’aïllament domiciliari era obligatori.

El metge Vicente Soriano, exassessor de l’OMS, va assegurar que la covid dura setmanes dins del cos amb “fragments de virus” que s’expulsen durant diverses setmanes després de la cura de la malaltia. Per això, si es dona positiu els dies o setmanes posteriors, no vol dir que la persona continuï contagiant.

Quin és el temps de contagi?

La presència el virus al cos no implica que una persona sigui contagiosa durant tot aquest temps. És el que indica el Ministeri de Sanitat en diversos informes de seguiment de la covid. En alguns d’aquests documents, les autoritats sanitàries espanyoles recullen que un positiu en una prova PCR “no implica necessàriament infecciositat”. Alguns pacients han trigat 21 dies a donar negatiu des del primer positiu i, en canvi, el màxim de transmissibilitat observat és de dues setmanes.

Ara bé, es calcula que el major nivell de contagi es produeix entre un i dos dies després d’haver-se infectat i durant els cinc dies posteriors. El metge Soriano va assegurar que la capacitat de contagi a altres persones o de transmetre el virus pot arribar als 10 dies posteriors a l’inici dels símptomes.

Quant triguen a marxar els símptomes?

En un inici, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar que el temps entre l’exposició a la covid i el moment d’inici dels símptomes era d’uns cinc o sis dies de mitjana, si bé pot ser entre un i 14 dies. Ara, amb òmicron i les subvariants el temps establert és entre dos i set dies en la majoria dels casos.

Ara bé, quant triga a marxar la simptomatologia? El cert és que, en la majoria dels casos, símptomes com el cansament, el dolor muscular, la febre, el mal de cap, la secreció nasal o el mal de coll marxen als pocs dies si la persona té un quadre lleu i no requereix atenció hospitalària. Amb les primeres variants, la simptomatologia podria allargar-se 14 dies i, amb òmicron i les seves subvariants, el temps de malaltia s’ha escurçat en la majoria dels casos fins a un temps inferior als set dies. És el que han indicat tant l’OMS com Sanitat o el Departament de Salut.

La covid persistent

En alguns casos, la fatiga o la tos poden allargar-se més dies i, en els casos de covid persistent, la simptomatologia pot durar fins i tot mesos. En aquests casos, es recomana visitar el CAP o l’hospital per estudiar el cas.