tercera dosi vacuna covid

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de les persones contra la malaltia del coronavirus, coincidint amb l’explosió de la variant òmicron.

A continuació et detallem tot el que cal saber sobre la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. Qui pot demanar hora per la tercera dosi? Quan i on pots vacunar-te? Cal demanar cita prèvia?

Qui pot demanar hora per a la tercera dosi de la covid?

La tercera dosi de la vacuna de la covid ja s’administra a tota la població major d’edat. Salut ha obert la possibilitat de demanar cita prèvia per a la tercera dosi a les persones d’entre 18 i 29 anys, des del 19 de gener. Inicialment, aquesta franja només podia rebre la dosi de reforç si havien passat vuit mesos de la segona punxada, però des del 27 de gener ja ho poden fer només cinc mesos després de la segona dosi, igual que la resta de franges d’edat. Així, doncs, tota la població major de 18 anys ja pot entrar al web de CatSalut i demanar hora per anar a punxar-se la dosi de reforç.

La tercera dosi va començar a punxar-se a les persones que viuen en residències i als col·lectius considerats de risc davant de la covid, és a dir, persones amb un trasplantament, immunodeprimides, amb síndrome de Down majors de 40 anys i pacients oncològics. Posteriorment, s’ha anat obrint a altres grups de població.

Quan em puc vacunar amb la tercera dosi?

El grup d’edat més jove, de 18 a 29 anys, pot demanar cita per punxar-se la tercera dosi cinc mesos després de la segona, com a la resta de franges d’edat. Inicialment, aquesta franja només podia rebre-la si havien passat vuit mesos de la segona dosi.

Fins ara, les persones que havien passat la covid havien d’esperar un mes per punxar-se la tercera dosi. Només 20 dies després de prendre aquesta decisió, la Comissió de Salut Pública va canviar de criteri i ara recomana esperar cinc mesos després d’haver superat la infecció per rebre la dosi de reforç.

I la quarta dosi de la vacuna covid, quan?

Més enllà de la tercera dosi, el Ministeri de Sanitat ha donat llum verda a la quarta dosi per a les persones vulnerables. També s’ha aprovat la quarta punxada als majors de 80 anys i usuaris de residències a partir del 26 de setembre. Els vaccins, adaptats a la variant òmicron, es distribuiran properament a les diferents comunitats autònomes perquè es puguin començar a inocular.

Cal demanar hora per a la vacuna de la tercera dosi?

El Departament de Salut envia missatges SMS a les persones que ja poden vacunar-se amb la tercera dosi per informar que ja poden demanar cita prèvia i escullin dia, l’hora i lloc de vacunació. Si no has rebut el missatge, també pots entrar al web vacunacovid.cat i demanar la cita per punxar-te la tercera dosi.

Quina vacuna es punxarà?

Segons va aprovar la Comissió de Salut Pública, la dosi de record és d’una vacuna d’ARN missatger. Per tant, la punxada és amb Pfizer o Moderna. En les persones d’entre 60 i 69 anys que van rebre AstraZeneca, el Departament de Salut ha explicat que els prioritza la vacuna de Moderna per fer el reforç i es pot punxar tres mesos després d’haver rebut la pauta completa.