tercera dosi vacuna covid

Salut ha començat a administrar la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La punxada de reforç busca garantir la protecció de les persones contra la malaltia del coronavirus, coincidint amb la campanya de vacunació de la grip. A continuació et detallem tot el que cal saber sobre la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. A qui s’administra? Quan i on pots vacunar-te? Cal demanar cita prèvia per a la tercera dosi?

Qui es pot vacunar amb la tercera dosi de la covid?

La tercera dosi de la vacuna de la covid va començar a punxar-se a les persones que viuen en residències i als col·lectius considerats de risc davant de la covid, és a dir, persones amb un trasplantament, immunodeprimides, amb síndrome de Down majors de 40 anys i pacients oncològics. Des del 25 d’octubre que s’administra la dosi de reforç als majors de 70 anys. Després, va ser el torn de les persones vacunades amb Janssen i les persones d’entre 65 i 69. Ara també ho poden fer les compreses en la franja d’edat dels 60 i als 64 i els sanitaris .

Per tant, en resum, ara es poden vacunar amb la tercera dosi aquests col·lectius:

  • Persones que viuen en residències.
  • Persones amb immunodeprimides, adults amb síndrome de Down, pacients oncològics i persones amb un transplantament.
  • Persones majors de 60 anys.
  • Vacunats amb Janssen.
  • Sanitaris i sociosanitaris.

Cal demanar hora per a la vacuna de la tercera dosi?

Els centres d’atenció primària (CAP) envien missatges SMS a les persones que ja poden vacunar-se amb la tercera dosi per informar-los del dia, l’hora i el lloc de vacunació. Ara bé, el Departament de Salut demana que, en la mesura que sigui possible, els usuaris demanin cita prèvia, a través d’internet o al seu CAP tan bon punt es vagin obrint les franges de vacunació.

Quina vacuna es punxarà?

Segons va aprovar la Comissió de Salut Pública, la dosi de record serà d’una vacuna d’ARN missatger. Per tant, la punxada serà amb Pfizer o Moderna. En les persones d’entre 60 i 69 anys que van rebre AstraZeneca, el Departament de Salut ha explicat que els prioritzarà la vacuna de Moderna per fer el reforç i es podrà punxar tres mesos després d’haver rebut la pauta completa.