quarta dosi vacuna covid

La vacunació de la covid avança a un ritme molt menor en comparació amb mesos anteriors, amb les primeres i segones dosis en infants i la tercera dosi als adults. Alguns col·lectius ja poden rebre la quarta dosi de la vacuna de la covid a Catalunya i alguns epidemiòlegs ja posen sobre la taula la necessitat de recomanar-la a més persones de risc davant la malaltia del coronavirus. Per ara, qui pot rebre la quarta dosi i qui pot demanar cita prèvia?

T’expliquem tot el que se sap sobre la quarta dosi de la vacuna de la covid a Catalunya.

Persones que poden rebre la quarta dosi de la vacuna de la covid

Per ara, poden rebre la quarta dosi les persones considerades d’alt risc, és a dir, les més vulnerables davant la covid. Aquestes són:

  • persones que hagin rebut un trasplantament
  • persones amb càncer
  • persones amb VIH
  • persones amb síndrome de Down
  • persones immunodeprimides
  • persones que justifiquin un viatge internacional per motius laborals o d’estudis

En tots aquests casos, la quarta dosi s’injectarà com a mínim cinc mesos després de la tercera. En aquests casos, cal demanar cita prèvia.

A qui tocarà ara la quarta dosi?

El Ministeri de Sanitat ha advertit que no hi ha “una data determinada” per administrar la quarta dosi de la vacuna al conjunt de la població més enllà dels més vulnerables, els majors de 80 anys i els usuaris de residències. Tot i això, ha assegurat que “en algun moment” se l’haurà d’acabar posant tothom. De la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha pronosticat que aquesta dosi de reforç començarà a injectar-se de forma generalitzada a la tardor.

Ara bé, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) descarta per ara la quarta dosi de la vacuna per a tota la població.

La quarta dosi per a tota la població: quan?

Tal com s’ha fet durant tot el procés de vacunació de la covid, l’objectiu del Govern espanyol és ampliar de forma progressiva les franges d’edat que poden rebre la vacuna. Per tant, després dels majors de 80 anys, tot fa pensar que es permetrà la quarta dosi a les persones majors de 70; després, a les majors de 60 i, així, anar baixant.