quan deixa contagiar covid

La nova subvariant de l’òmicron BA.5, més contagiosa que les mutacions anteriors i amb un major escapament a les vacunes, ha propiciat un augment de casos de covid a Catalunya. El nou protocol de Salut, però, només preveu fer proves a persones considerades de risc. Si no ho ets, tens símptomes de la malaltia i vols saber si realment la pateixes hauràs de fer-te una prova d’automostra. Tens un test d’antígens positiu i vols saber quan deixaràs de contagiar la covid?

A continuació t’expliquem quant temps dura la covid al cos i quan deixaràs de contagiar-la.

La contagiositat de la covid pot allargar-se fins a 10 dies

El temps d’incubació de la variant òmicron, i les seves subvariants, és d’uns dos o tres dies, un període molt més curt que les mutacions anteriors del virus. Per exemple, segons les autoritats sanitàries, la variant original, sorgida a Wuhan, tenia un temps d’incubació de set dies. Aquest escurçament implica que la covid cada cop és una malaltia més transmissible.

La variant BA.5 és molt recent i actualment existeixen pocs estudis que demostrin el temps en què una persona infectada per aquesta mutació de l’òmicron és contagiosa. En canvi, sí que hi ha investigacions que asseguren que els afectats per l’òmicron tenen un període de màxima contagiositat entre un i dos dies després del contagi i cinc dies després de l’aparició de símptomes. Ara bé, en alguns casos, pot allargar-se fins a 10 dies després d’haver notat les primeres molèsties.

Passen els dies i el test d’antígens segueix donant positiu?

El Ministeri de Sanitat explica que un positiu en una prova PCR o test d’antígens “no implica necessàriament infecciositat”. Segons Vicente Soriano, exassessor de l’Organització Mundial de la Salut, el cos pot conservar “fragments de virus” que s’expulsen setmanes després del contagi. Això no vol dir, però, que la persona segueixi infectant.