com demanar baixa covid

Les peticions de baixa per covid a Catalunya van multiplicar-se durant la sisena onada. L’increment explosiu de casos i l’expansió de la variant òmicron van provocar una allau de visites als centres d’atenció primària. Això va obligar Salut a canviar el protocol covid per permetre als ambulatoris i a les persones confinades que no podien teletreballar tramitar les baixes mèdiques telemàticament. Amb la millora de les dades, Salut va anunciar el retorn a la normalitat pel que fa a la gestió de les baixes però, amb la setena onada, es van recuperar les baixes per covid automàtiques durant gran part de l’estiu i encara, a la tardor del 2022, continuen vigents.

A continuació t’expliquem si pots demanar la baixa per covid, com fer-ho i fins quan estarà disponible aquest mecanisme.

Qui pot demanar la baixa per covid?

Salut va canviar l’estratègia i, des de fa unes setmanes, pots tornar a demanar la baixa per covid. Si bé les proves diagnòstiques només es reserven per a les persones vulnerables i treballadors sanitaris i sociosanitaris, es permet a les persones amb simptomatologia compatible amb la covid demanar la baixa laboral si els és impossible fer la seva feina. Aquesta baixa es farà de forma automàtica a través de La Meva Salut.

Fins ara, en el cas que una persona volgués la baixa per covid, calia que un metge li fes la revisió, però el pacient rebia la baixa per trobar-se malament o per malaltia, sense especificar si era covid o no. Ara, per fer la baixa, el pacient podrà sol·licitar-la des de casa sempre que tingui símptomes compatibles amb la covid, sigui o no positiu per coronavirus.

Guia per demanar la baixa laboral per covid a través de La Meva Salut

Durant aquesta onada, si t’has fet un test d’antígens a casa, has donat positiu en covid i tens símptomes, tens l’opció de tramitar la baixa a través de La Meva Salut i sense necessitat d’anar al CAP. Només has d’entrar al web o l’aplicació de La Meva Salut i accedir al servei “Cites i agendes” i, seguidament, a “Cites i consultes d’atenció primària” i “Baixa laboral: símptomes COVID-19” per demanar la incapacitat temporal.

La pàgina et portarà a fer una breu descripció de la teva simptomatologia i demanar la baixa durant cinc dies. Aquesta i també l’alta les rebràs de forma automàtica a La Meva Salut i al teu correu electrònic.

demanar baixa covid

Fins quan estarà activa la baixa automàtica per covid?

Quan es va recuperar la baixa per covid automàtica l’estiu, aquesta havia de finalitzar l’agost i només es podia demanar una vegada. Ara, però, continua vigent fins a nou avís.

Què fer per demanar l’alta després de la baixa?

Amb l’objectiu de descongestionar els CAP, Salut també ha aprovat que en el moment de tramitar la baixa per covid es generi automàticament l’alta al cap de cinc dies per reincorporar-se a la feina. L’alta es rep en el mateix moment de rebre la baixa. Ara bé, si la persona positiva encara té símptomes o es troba malament, cal tornar a contactar amb el CAP per tal que s’estudiï si cal allargar la baixa.