segona dosi vacuna astrazeneca

El Ministeri de Sanitat ja ha publicat el consentiment informat que cal que signin tots aquells menors de 60 anys que vulguin rebre la segona dosi d’AstraZeneca, si van ser vacunats amb la primera dosi d’aquesta marca. Hauran de signar aquest document si volen rebre la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca en lloc de rebre la de Pfizer, tal com va establir la Comissió de Salut Pública.

Hauran de fer palès el consentiment informat per escrit. Per això, el Ministeri de Sanitat ha elaborat un document de consentiment informat que han de signar les persones que escullin aquesta opció. Des del 27 de maig s’ha començat a posar aquestes segones dosis i, fins ara, la majoria de persones s’han decantat per repetir amb AstraZeneca, si bé el ministeri de Sanitat continua recomanant el vaccí de Pfizer.

Quin consentiment dono firmant el document?

El document fa èmfasi en el fet que la vacunació és “l’única alternativa per superar a curt i mitjà termini la pandèmia”, ja que s’ha demostrat que permet evitar l’hospitalització i la mort per covid-19 “d’una gran proporció” de les persones vacunades i reduir-ne la transmissió. Per tant —diu el document— és beneficiosa tant per a la persona que rep la vacuna com per al conjunt de la societat.

Així mateix, també explica que totes les vacunes que s’han autoritzat a Espanya són segures i efectives i que, només en casos “molt infreqüents”, s’han detectat efectes adversos greus com les trombosis, especialment en menors de 60 anys. És per això, diu el text, que el 8 d’abril es va acordar restringir l’administració de vacunes a les persones menors d’aquesta edat i més endavant, el 18 de maig, es va acordar que les persones de 60 anys o menys que ja havien rebut una primera dosi del vaccí d’AstraZeneca rebrien la segona del de Pfizer.

Consentiment informat i per escrit

Amb tot, el document, consentiment informat per escrit, també recull que segons la Llei 41/2002 qui es nega a rebre un determinat tractament mèdic cal que ho faci constar per escrit. Basant-se en aquesta normativa, el document recull que qui el signa rebutja “rebre una segona dosi d’una vacuna diferent de la rebuda en primera dosi” i que demana rebre la segona dosi d’AstraZeneca. En aquest punt, a més, es recorda al signant que accepta ser coneixedor del “risc infreqüent” de desenvolupar una trombosi.

Text del document que cal signar amb el consentiment informat elaborat pel Ministeri de Sanitat