taula de partits de febrer del 2020

Les valoracions sobre la taula de diàleg en l’escenari postelectoral han centrat la cinquena jornada de la campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta taula, que reuneix La Moncloa i Generalitat, havia de celebrar-se un cop al mes per reconduir la situació de conflicte polític entre Catalunya i Espanya, però la pandèmia va fer que només se celebrés en una ocasió: el febrer del 2020. Ara, ERC ha proposat reactivar-la després del 14-F i tant el PSC com els comuns s’hi han mostrat a favor. Des de l’independentisme, el PDeCAT avala el diàleg, mentre que Junts apel·la novament a declarar unilateralment la república si els contactes amb l’Estat no són fructífers a curt termini. En el bloc unionista, Cs i el PP rebutgen la taula.

Mentrestant, l’escenari d’aliances continua perfilant-se: el PP veta Salvador Illa, però s’obre a investir un candidat constitucionalista “de consens”. La CUP s’ha fet enrere hores després de qüestionar una investidura de Laura Borràs (JxC) si aquesta continua investigada pel Tribunal Suprem. A més, diverses entitats han denunciat Vox a la fiscalia per incitació a l’odi.

Entesa PSC-ERC per reengegar els contactes

Després que ERC hagi emplaçat el Govern espanyol a reactivar la taula de diàleg un cop passat el 14-F, els socialistes també s’han mostrat partidaris de fer seure els governs espanyol i català. En una entrevista a Onda Cero, el candidat Salvador Illa creu que el punt de partida de la negociació ha de ser el document amb 44 punts que el govern de Pedro Sánchez va plantejar als independentistes. Més enllà de la llei, ha afegit Illa, no es pot parlar de res: “L’amnistia no cap en la nostra Constitució“. Sobre els indults als presos independentistes, ha recordat que l’executiu central els està tramitant i ha optat per la prudència: no s’hi pronunciarà fins que no en finalitzi la tramitació.

Els comuns també s’han mostrat a favor de la taula de diàleg, si bé Jéssica Albiach demana “no generar falses expectatives” amb un referèndum. Negociar amb l’Estat també és una de les bases del PDeCAT des de l’inici de la campanya. La candidata Àngels Chacón creu que cal “parlar” abans d’apostar per la via ràpida: “Siguem seriosos”.

En canvi, qui té poques esperances en una entesa és Laura Borràs (JxC). En una intervenció al Congrés dels Diputats, on és diputada, ha assegurat que JxC s’abstindrà en la petició de la taula del diàleg perquè adverteix que es tracta d’un “simulacre”. Per això, insisteix en l’“obediència” a l’1-O.

També ha parlat sobre la taula de diàleg Carlos Carrizosa (Ciutadans), però amb un to encara més crític pel seu format. Rebutja que només hi formin part membres socialistes i independentistes i la bateja com a “taula de xantatge”. També l’ha rebutjat el popular Alejandro Fernández, qui considera que les negociacions només es poden “en el marc de la llei”.

Sabater es fa enrere amb el “veto” a Borràs

La polèmica del dia, però, ha arribat amb les declaracions de la candidata de la CUP, Dolors Sabater, al programa ‘Cafè d’idees’, de La 2. “Si segueix imputada Laura Borràs, la CUP la votaria en una eventual investidura?”, li ha preguntat la periodista Gemma Nierga, i Sabater ha respost: “Suposo que això seria un impediment per fer-ho, sí”. Davant d’aquestes paraules, la candidata de Junts ha volgut ficar-li pressió: “Haurà de decidir si està al costat de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana“, ha dit Borràs en una entrevista a ‘Els matins’, de TV3.

Hores després, Sabater ha rectificat, tot matisant que l'”únic veto” del seu partit serà als partits que van donar suport a l’aplicació de l’article 155 i a un govern independentista si serveix per fer “el mateix” que fins ara.

Sobre la investigació a la presidenciable de JxC s’ha pronunciat també Oriol Junqueras. En declaracions a La Sexta, el president d’ERC ha assegurat que si Borràs fos del seu partit li hauria demanat que renunciés a voler presidir la Generalitat per estar imputada. Tot i això, ha evitat decantar-se sobre el seu vot en una possible investidura. Aquest dimarts, els republicans de Pere Aragonès han centrat la campanya a comprometre’s a millorar les polítiques d’habitatge.

El PP veta Illa i vol un candidat “de consens”

Un altre dels vetos ha vingut per part del candidat del PPC, Alejandro Fernández, qui ha volgut deixar clar que no vol donar suport a una investidura de Salvador Illa: “No ens hem d’empassar el pitjor ministre de Sanitat de la Unió Europea”, ha dit el dirigent popular. Ara bé, no tanca la porta a dir “sí” a un altre candidat del PSC si és un constitucionalista “de consens”. “No sempre acaba sent president el candidat número u d’una candidatura”, ha afegit.

Ara bé, també es dibuixa l’escenari postelectoral en positiu, amb possibles acords futurs. Aquesta tarda, Junts s’ha mostrat oberta a repetir executiu amb ERC sempre que no hi hagi “dos governs dins d’un govern”.

Una denúncia a fiscalia

Una altra notícia de la jornada ha arribat amb Vox com a protagonista, després que diverses entitats islàmiques hagin denunciat el partit d’extrema dreta a la fiscalia per incitació a l’odi. Acusen la formació d’Ignacio Garriga de vincular l’islam amb el terrorisme.